Eksporta lidojums • IR.lv

Eksporta lidojums

3
Latvijas eksports uz BRICS

Vai par trešdaļu palielinātais Latvijas eksporta apjoms turpinās augt arī nākamgad? 

Ikvienu jaunu ziņu par kārtējo mēneša rekordu eksperti šogad sagaidīja ar piesardzīgām atrunām – ir labi, bet ilgi šī eksporta augšupeja nevar turpināties. Tomēr ražotāji turpinājuši meklēt jaunus noieta tirgus savām precēm, un, par spīti ekspertu tramīgumam, rezultāts ir iepriecinošs. Kopējie ienākumi no eksporta šāgada pirmajos 10 mēnešos ir 4 966 265 964 latu. Šī summa ir pielīdzināma aptuveni 60% no valsts kopējā IKP. Vai mūsu piedāvājuma kvalitāte būs pietiekama, lai arī nākamgad saglabātu labu izaugsmes tempu? 

Pieauguma rekordi
Šāgada pirmajos trijos ceturkšņos Latvija nebija izņēmums, jo eksporta palielinājumu sasniedza arī citas Eiropas Savienības valstis. Vislabāk tas izdevās igauņiem, kuriem pieaugums gandrīz uz pusi! Latvija ar 33% izaugsmi dala piekto vietu ar Bulgāriju, ļaujot mazliet priekšā aizsteigties Lietuvai. Tomēr absolūtos skaitļos Latvija šajā izaugsmes rekordistu desmitniekā ir ar trešo vājāko rezultātu – mazāks eksporta apjoms ir tikai Kiprai un Maltai. 

Toties labā ziņa ir tā, ka Latvijas eksporta klāsts ik gadu kļūst arvien daudzveidīgāks. 2000.gadā aptuveni 40% no kopējā eksporta bija kokmateriāli, bet šogad šis rādītājs ir jau zem 20%. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu