Būs tā! • IR.lv

Būs tā!

3

Kopīgi meklējam atbildes uz 15 jautājumiem par to, kas varētu notikt 2012.gadā


1.
Cik valstis būs eirozonā 2012. gada beigās?
Dr.Anita Kalēja, Stradiņa slimnīcas medicīnas direktore, reanimatoloģe:
Pirmais atdzīvināšanas likums – ja kāds svārstās uz dzīvības un nāves robežas, sauc palīgā! Bet atceries, ka mežā vari sasaukt arī lāci. Otrais likums – ja esi atskrējis pie miroņa, tad liecies mierā, bet, ja pats esi piedalījies vai sācis procesu, kurā kāds negaidīti kļūst par mironi, tad dari, ko vari! Trešais – tehnoloģijas, kas nemitīgi attīstās, ļauj paildzināt bezcerīgu pacientu dzīvi, bet viņiem neviens pirms tam nav pajautājis, vai viņi to vēlas. Tātad sistēma ir pašuzturoša, un arī 2012.gadā eirozonā, visticamāk, būs tikpat valstu. Izglābs zonu – kur tad liksies!

Ir prognoze:
Juridiski nav iespējams izstāties no eirozonas, taču daudzi teikuši, ka bankrotējusi valsts nevar tajā palikt. Pēc šāda kritērija vienīgi Grieķijai nopietni draud izkrišana no eirozonas. Pārējās aizdevumu saņēmējas – Īrija un Portugāle – vairāk vai mazāk turas pie programmas, un Itālijai vēl kādu laiku nebūs nepieciešams aizņemties lielas summas ārzemēs. Grieķijas defolta briesmas ir gluži reālas, taču sekas, sākot ar banku sistēmas sabrukumu, pašai Grieķijai būtu briesmīgas un pārējai eirozonai biedējoši neprognozējamas. ES vadītāji pieliks visas pūles, lai to novērstu, tāpēc gada beigās, visticamāk, eirozonā būs tikpat valstu, cik patlaban – 17. – Pauls Raudseps


Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu