Par 2,4 miljonu ziedojumu LOK Valsts mežu valde lēmusi jau vasarā • IR.lv

Par 2,4 miljonu ziedojumu LOK Valsts mežu valde lēmusi jau vasarā

19
Latvijas Valsts meži. Foto: Edijs Pālens, LETA

Tā ir lielākā summa, kādu pēdējo gadu laikā LVM atļāvušies ziedot LOK

Atšķirībā no citiem gadiem, kad valsts uzņēmumi par to, cik un kam ziedot no gaidāmās peļņas, izlemj gada nogalē, Latvijas mežu pārvaldītāja “Latvijas Valsts meži” (LVM) valde jau vasarā nolēmusi ziedot 2,4 miljonus latu Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, “De facto” informēja, ka LVM valdes sēdē jūlijā nolemts LOK ziedot 2,4 miljonus latu, un tā ir lielākā summa, kādu pēdējo gadu laikā LVM atļāvušies ziedot LOK, ziņo BNS.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis raidījumam skaidroja, ka šā gada vidū, uzzinot, ka ir iespēja saņemt ziedojumu sportam 2,4 miljonu latu apmērā, tika sākts domāt un apzināt kādas varētu būt tās vajadzības un iztrūkumi, ko aizpildīt un kam palīdzēt. Atbildot uz jautājumu, kā viņš uzzinājis par to, ka LVM jau vasaras vidū lemj par ziedošanu no plānotās gada peļņas, Vrubļevskis atbildēja, ka LVM ir LOK ģenerālsponsors jau vairākus gadus un LOK interesējies par LVM darbības rezultātiem un ziedošanas plāniem. Viņiem nav bijis nekāds noslēpums, ka valdes darba kārtībā iekļauts šāds jautājums.

Tiesa gan, Finanšu ministrija (FM) ar atļaujas sniegšanu LVM ziedošanai nesteidzās, un lēmums parakstīts tikai divas dienas pēc vēlēšanām – 19.septembrī, piebilda “De facto”.

Raidījums arī vērsa uzmanību uz to, ka šis būtībā ir pirmais gads, kad reizē ar ziedojuma naudu LOK no LVM saņem arī mapīti, kurā iegrāmatoti citu sportistu un organizāciju finansiālās palīdzības lūgumi, kas sūtīti valsts uzņēmumam. Saskaņā ar bijušā zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) un LOK pērn noslēgto līgumu, tieši LOK kabinetos izlems, cik un kam sporta jomā atvēlēt no LVM ziedotā.

“LVM ir apliecinājuši, ka viņi uzticas mums kā nozares ekspertiem un tāpēc viņi negrib uzņemties būt gudrāki par Romas pāvestu un secināt par sporta vajadzībām, apejot sporta speciālistus,” klāstīja Vrubļevskis.

FM apkopojums liecina, ka valsts uzņēmumi ik gadu kļūst aizvien dāsnāki un, ja 2006.gadā ziedoti 1,2 miljoni latu, tad 2009. un 2010.gadā jau attiecīgi 7,4 un 5,6 miljoni latu. Dāsnākie ziedotāji ir LVM. Pērn nepilna puse no visas naudas ziedota sportam – 42,3%, vairāk nekā trešdaļa – sociālajai palīdzībai (34,5%) un nedaudz kultūrai (14,2%) un citiem mērķiem.

Izanalizējot līdzšinējo ziedošanas kārtību, tomēr secināts, ka process ir necaurspīdīgs, ziedojumu mērķi pārāk vispārīgi un var atšķirties no valsts prioritātēm, lietderība grūti pārbaudāma, bet lēmumu pieņēmēju loks – pārāk šaurs, klāstīja raidījums, informējot, ka tādēļ izstrādāta jauna ziedošanas koncepcija. Izmaiņas atbalsta arī jaunā Zemkopības ministrijas (ZM) vadība, kas ir LVM kapitāldaļu turētājs.

“Es jau esmu saņēmusi dažu sporta organizāciju pieteikumus, bet esmu norobežojusies no tiem. Un es nespēju izvērtēt, vai regbijs, vai vēl kāds cits, tad man jāsāk iedziļināties sporta politikā. Es nedomāju, ka tas jādara zemkopības ministrei,” teica jaunā zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Viņa uzsvēra, ka valstī nepieciešama vienota, caurspīdīga kārtība ziedojumu sadalē, lai šeit “nebūtu “De facto” ko darīt”. Un ziedojumu izvērtēšana, viņasprāt, jāveic kopā ar jomas profesionāļiem.

Pēc “De facto” vēstītā, pašlaik iecerēts, ka ikvienu valsts uzņēmuma ziedojumu, kas pārsniedz 10 tūkstošus latu, vērtēs Ministru kabinetā kopā ar jomas ekspertiem. Straujuma gan uzskata, ka nekādu 10 tūkstošu barjeru nevajag, lai nesāktos mēģinājumi mākslīgi dalīt prasījumus un lemšana neatgrieztos ministrijas gaiteņos. Tikmēr norūpējies par valdības apkraušanu ar papildu pienākumiem ir LOK prezidents. Ar tik mazām summām uz Ministru kabinetu nevajag iet, klāstīja Vrubļevskis, paužot atbalstu jau esošajai kārtībai un iebilstot FM rosinātajām pārmaiņām.

Iecerētajām pārmaiņām viegls ceļš nesolās būt, jo īpaši tādēļ, ka daudzas no saņēmējorganizācijām tradicionāli bijušas cieši saistītas ar politiķiem un viņu hobijiem, minēja raidījums. Jaunajai kārtībai vajadzētu panākt arī adresātu maiņu un naudas izlietošanu valsts nospraustu mērķu sasniegšanai. Uz to cer FM. “Mūsu cerība un pārliecība ir, ka šie ziedojumi tiks vairāk izvērtēti pēc būtības un kontekstā ar citu nozaru vajadzībām, ne tikai divu ministriju ietvaros, bet visa Ministru kabineta ietvaros, un būs sabiedriski pieejams šis lēmums un šīs stratēģijas skatīs Ministru kabinets, un tas varētu mainīt adresātus,” norādīja FM valsts sekretāres vietnieks Juris Stinka.

Ja politiķu griba būs pietiekama, lai pārmaiņas īstenotu, tad publiski būs pieejama ne tikai informācija par iespēju pieteikties ziedojumam, bet arī katra piešķirtā ziedojuma summu, mērķi un izlietojumu. Pārmaiņas jāizstrādā līdz nākamajai vasarai, lai tās varētu stāties spēkā pēc gada, piebilda “De facto”. FM izstrādājusi koncepciju par valsts un pašvaldības uzņēmumu dāvinājumu jeb ziedojumu politikas uzlabošanu, kas pieteikta valsts sekretāru sanāksmē. Koncepcija izstrādāta, lai nodrošinātu fiskāli atbildīgas politikas īstenošanu, panāktu valsts finanšu līdzekļu likumīgu izmantošanu atbilstoši sabiedrības interesēm, kā arī novērstu valsts finanšu līdzekļu izšķērdēšanu un nelietderīgu izmantošanu un ievērotu labas pārvaldības principus, paskaidroja FM.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus – izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības u.c. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja – Zemkopības ministrija.

 

Komentāri (19)

mary75 14.11.2011. 09.54

Slikti, ka musu miljonāri un iestādes neveido kādus fondus un tikpat kā neziedo ne izglītībai, ne kādu maznodrošināto med. palīdzībai, ne masu sportam, ne kultūrai, profesionalajam sportam ar sabiedrības veselību nav nekāda sakara.

+5
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 14.11.2011. 10.11

Man vispār šķiet jocīgi, ka meža nozares uzņēmums ziedo sportam. Es saprotu – dažādiem ekoloģiskiem projektiem, izglītojošiem projektiem… Sportam būtu jāziedo lielajiem alkohola tirgotājiem, tabakas uzņāmumiem… Bet Latvijā jau loģikas nav.

+4
-1
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Una Grinberga 14.11.2011. 12.09

    Loģikas trūkums sākas jau no tās vietas, ka Latvijā pastāv un tiek finansēts tāds veidojums – LOK. Tikai nestāstiet par sportu – tam ar LOK ir tikai nomināls sakars.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 14.11.2011. 16.37

    Ja godīgi, tad es arī nesaprotu, kādēļ LOK ir atsevišķa organizācija un kādēļ jaunatnes un pieaugušo sports ir nodalīts. Kā vispār ir iespējams plānot sporta un atkīvās atpūtas politiku, ja par to atbild dažādas organizācijas. IZM būtu jāapvieno ar KM, jāpievieno LOK un jānosauc par Cilvēkresursu attīstības ministriju, kas nodarbojas ar izglītības, zinātnes, sporta un kultūras politikas vadību. Savukārt dalība Olimpiskajās spēlēs un čempionātos ir daļēji jāfinansē no valsts budžeta un privātajiem sponsoriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 14.11.2011. 09.22

Nebūtu jau absolūtī žēl, ka no valsts uzņēmumiem tiek finansēts sports un, ka tā nauda tiešām nonāk līdz sportisatam. Tikai problēma tā, ka par pēdējo māc lielas šaubas. Ne reizi vien dzirdāts, ka sportisti sūdzas par finasējuma trūkumu, kamēr nekas tāds nav dzirdēts par pašiem LOK strādājošajiem ļaudīm. Es drīzāk domātu, ka labāk būtu, ka šī ziedojumu nauda no valsts uzņēmuemiem kaut kā ietu caur valsts budžetu, tad vismaz valstij būtu lielākas iespējas kontrolēt tās iezlietojumu. Citādi tas kantorīts ir gauži necaurspīdīgs un sazin vēl kas tur tiek iespējams shēmots.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu