Palestīnieši pirmoreiz dzīvu atbrīvo izraēliešu karavīru • IR.lv

Palestīnieši pirmoreiz dzīvu atbrīvo izraēliešu karavīru

22
Gilads Šalits uzrunā tautiešus no ekrāna. Foto: AFP/LETA

Apmaiņā okupācijas varai tiek prasīts atbrīvot palestīniešu ieslodzītos

Pēc vairāk nekā piecus gadus ilga gūsta otrdien atbrīvots islāmistu kaujinieku nolaupītais izraēliešu karavīrs Gilads Šalits. Kā ziņu aģentūrai AFP apstiprināja vārdā neminēts avots Izraēlas armijā, atbrīvotais karavīrs nogādāts Ēģiptē, pēc veselības pārbaudes viņš tiks nogādāts Izraēlā.

Šalits tika nolaupīts 2006.gada 25.jūnijā un kopš tā laika tika turēts Gazas joslā. Nolaupīšanas brīdī viņš bija 19 gadus vecs. Šalitu sagūstīja trīs Gazas kaujinieku grupējumi, tostarp arī “Hamas”.

Atbilstoši ar Izraēlu noslēgtajam līgumam “Hamas” apņēmās atbrīvot Šalitu apmaiņā pret 1027 palestīniešu cietumniekiem.

Pirmajā vienošanās posmā, ko paredzēts īstenot otrdien, Šalits tiks atbrīvots apmaiņā pret 477 palestīniešu ieslodzītajiem. Pārējos 550 ieslodzītos plānots atbrīvot divu mēnešu laikā.

Ieslodzīto apmaiņas operācija sākās otrdien pirms saullēkta.

Šalits “tika pārvests sarežģītā un konfidenciālā veidā uz kādu vietu Ēģiptē un ap plkst.8.15 oficiāli nodots Ēģiptes pusei”. Ja viss noritēs saskaņā ar plānu, tā būs pirmā reize 26 gadu laikā, kad kāds sagūstīts izraēliešu karavīrs tiks dzīvs atdots ebreju valstij.

Kā iepriekš apstiprināja Izraēlas armijas pārstāvis, visi palestīniešu ieslodzītie, kurus plānots atbrīvots, nogādāti Keremšalomas robežkontroles punktā starp Izraēlu un Gazas joslu.

Pēc tam Izraēla gaidīs Sarkanā Krusta vai Ēģiptes amatpersonu apstiprinājumu, ka Šalits ir dzīvs. Kad tas tiks saņemts, Izraēla dos rīkojumu atbrīvot 27 ieslodzītās sievietes.

Aptuveni 297 atbrīvotos cietumniekos plānots nogādāt Gazā, un viņi Izraēlas teritoriju pametīs caur Keremšalomas robežkontroles punktu un tad tiks vesti gar robežu uz Rafahas robežkontroles punkta Ēģiptes pusi, kur tos sveiks “Hamas” līderi, tostarp trimdā dzīvojošais Haleds Mešaals.

Pārējie 40 otrdien atbrīvojamie ieslodzītie, kam saskaņā ar vienošanos būs jādodas trimdā, paliks Ēģiptē, bet vēlāk dosies uz Turciju, Sīriju vai Kataru, kas piekritušas tos uzņemt.

 

Komentāri (22)

sivrita 18.10.2011. 16.56

laba iespēja jaunam sākumam… bet vai būs turpinājums rādīs laiks…

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 18.10.2011. 17.50

tas ir noteikti ir kads liels parpratums

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu