Lodes Temīdai • IR.lv

Lodes Temīdai

3
Zīmējums — Mārtiņš Upītis
Inta Lase

Vēl nebijis gadījums. Noziedzīgā pasaule ir karastāvoklī ar valsts varu. Šie ir augstāko valsts amatpersonu vērtējumi tūlīt pēc tam, kad nezināms uzbrucējs Rīgas centrā tiešā tēmējumā nošāva tiesnesi Jāni Laukrozi. Kāpēc šī Latvijas vēsturē vienīgā tiesneša slepkavība desmit gadu laikā joprojām nav atklāta? 

Zigrīda Laukroze atvadījās no pēdējās pacientes un sakārtoja zobārstniecības instrumentus. Bija nedaudz pāri sešiem. Iezvanījās telefons. Ierastā lietu kārtība sabirza putekļos. «Jānis sašauts. Sētā, pie mājas,» klausulē saraustīti skanēja māsas balss. Tālāko Zigrīda atceras miglaini. Kolēģe pavadīja viņu līdz mājas stūrim, kur pagaisa pēdējā cerība, ka viņas Jānis ir «tikai» sašauts. «Es pat nespēju raudāt. Bija tāds šoks, ka nevarēju neko. Tikai vēlāk, kad paliku viena…,» viņas balss aizlūst, stāstot par pirmdienas, 15.oktobra, vakaru pirms desmit gadiem. 

Vispārēja mobilizācija
Rīgas apgabaltiesas krimināllietu kolēģijas priekšsēdētāju Jāni Laukrozi (tobrīd 69) slepkava apturēja paša mājas pagalmā, raidot šāvienu ar pistoli. Kad sirmais vīrs saļima, viņu caururba automāta ložu kārta. Drošībai. Slepkava automātu nometa turpat sētmalē un cauri pagalmiem nozuda pilsētas burzmā. Lāčplēša ielas posmā starp Barona un Tērbatas ielu notikušajam bija vairāki simti liecinieku, taču neviens nebija sapratis, kas īsti notiek pustumšajā vārtrūmē. 

Viens no pirmajiem notikuma vietā ieradās toreizējais Rīgas kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks, tagad Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. «Kad man piezvanīja un teica, ka Laukroze nošauts, es tam nespēju noticēt. Nogalināt tiesnesi arī toreiz, divtūkstošo gadu sākumā, bija kaut kas ārpus normālas sapratnes,» tagad atceras Ķuzis. Dažu minūšu laikā par aukstasinīgo slepkavību informēja visas valsts augstākās amatpersonas, iekšlietu un drošības dienestu vadību. Nekavējoties izveidoja izmeklēšanas grupu 20 cilvēku sastāvā, kuras pirmais uzdevums bija aptaujāt slepkavības rajonā bijušos cilvēkus un izveidot noziedznieka fotorobotu. Valsts augstāko amatpersonu notikušā vērtējumi izcēlās ar īpašu dramatismu. Dienu pēc slepkavības pirmo reizi neatkarīgās Latvijas vēsturē valdība izsludināja atlīdzību par palīdzību slepkavības atklāšanā – 10 000 latu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu