Pūtēju orķestris "Rīga" un Vestards Šimkus atklāj sezonu • IR.lv

Pūtēju orķestris “Rīga” un Vestards Šimkus atklāj sezonu

30
Koncertā kopā ar pūtēju orķetri "Rīga" spēlēs pianists Vestards Šimkus. Foto - Rūta Kalmuka, f64

Skanēs Geršvina “Rapsodija blūza stilā” un trīs mūsdienu amerikāņu komponistu darbi

21. septembrī plkst. 19.00 Lielajā Ģildē  profesionālais pūtēju orķestris Rīga atklās jauno koncertu sezonu. Koncertā piedalīsies pianists Vestards Šimkus, soliste Gunta Davidčuka un diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Sezonas atklāšanas koncerta programmā diriģents Mārtiņš Ozoliņš iekļāvis ne tikai populāro Džordža Geršvina Rapsodiju blūza stilā, kuru kopā ar orķestri Rīga atskaņos pianists Vestards Šimkus, bet arī oriģinālmūziku pūtēju orķestrim. Koncertā skanēs trīs mūsdienu amerikāņu komponistu – Džeimsa Bārnsa, Frenka Tičeli un Erika Vitekra skaņdarbi.

Džeimsa Bārnsa (James Barnes, dzim. 1949.) daiļradē mūzika pūtēju orķestriem ieņem īpašu vietu. Skaņdarbus Bārnsam pasūtījuši vai visi labākie pasaules pūtēju orķestri, ieskaitot Koninklijke Militaire Kapel Nīderlandē un Tokyo Kosei Wind Orchestra Japānā. 1989. gadā sacerētajās Fantāzijvariācijās par Nikolo Paganīni tēmu izmantota Paganīni slavenā 24. kaprīzes melodija, lai radītu spožu un virtuozu koncertskaņdarbu pūtēju orķestrim. 

 Frenka Tičeli (Frank Ticheli, dzim. 1958) darbi iemantojuši plašu klausītāju atzinību. Tičeli skaņdarbs Eņģeli arhitektūrā savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 2008. gadā Sidnejas operā, kur to atskaņoja apvienotais Austrālijas un ASV jauniešu orķestris. Skaņdarbs atklāj konfliktu starp diviem cilvēka eksistences pretmetiem – dievišķo un ļauno. Kompozīcijas sākumā ieskanas eņģeļa balss, kas atspoguļo dievišķo un kuru izdziedās Gunta Davidčuka. 

Eriks Vitekrs (Eric Whitacre, dzim. 1970) savu pirmo kompozīciju uzrakstīja 21 gada vecumā, bet viņa lielākais panākums ir virtuālā kora 2.0 skaņdarbs Sleep, kas apvienoja 2000 balsis no 58 valstīm un Amerikā iemantoja lielu popularitāti. Vitekra debijas albums Light & Gold iznāca 2010. gadā un nedēļas laikā iekļuva Amerikas un Lielbritānijas klasiskās mūzikas topu pirmajā vietā. Skaņdarbs Equus, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē zirgs, tapa pēc Maiami universitātes pūtēju orķestra aicinājuma. Savu pirmatskaņojumu tas piedzīvoja 2000. gadā

 Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu