Politologs: attaisnojusies Zatlera partijas dibināšana • IR.lv

Politologs: attaisnojusies Zatlera partijas dibināšana

39
Juris Rozenvalds. Foto: Lita Krone, LETA

Eksperts redz divus iespējamos koalīcijas modeļus

Politologs Juris Rozenvalds redz divus iespējamos koalīcijas modeļus pēc 11.Saeimas vēlēšanām. Vērtējot aģentūras BNS “exit poll” datus, kas publicēti uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas, Latvijas Universitātes mācībspēks un politologs Juris Rozenvalds minēja, ka iespējami divi koalīcijas varianti – Zatlera Reformu partija (ZRP), “Vienotība” un Nacionālā apvienība, bet otrs koalīcijas modelis – ZRP, “Vienotība” un “Saskaņas centrs” (SC).

Rozenvalds uzskata, ka SC varētu būt samērā labs partneris divu iemeslu dēļ – kā pretspars galēji liberālai politikai, kā arī tas būtu liels solis uz priekšu savstarpējās izpratnes nodrošināšanai starp kopienām. Tomēr šī sadarbība nebūs viegla. “Ņemot vērā pēdējā laika retoriku, kas izskanēja no “Vienotības”, īpaši komfortabli tā kopā ar SC nejūtas,” atzina Rozenvalds.

“Ņemot vērā to, ka Latvijai priekšā ir divas lielas problēmas – viss, kas saistīts ar sociālekonomisko politiku, bet otrā ir attiecības starp kopienām, kura nekur nav pazudusi, no šā viedokļa koalīcija ar SC būtu loģiska, ņemot vērā lielo SC atbalstītāju skaitu, kas ir uzvarētājs ar diezgan lielu pārsvaru. Bet, ņemot vērā retoriku, ko dzirdam, un latviešu vēlētāju elektorātu, tā lielā mērā būs prezidenta izšķiršanās,” viņš sprieda.

Rozenvalds norādīja, ka saskaņā ar aptaujas rezultātiem pārsteidzoši daudz ir nobalsojuši par Nacionālo apvienību. “Nacionālajai apvienībai par labu runā tas, ka viņi nebija valdībā un veiksmīgi izvēlējās divus sabiedrībai jutīgus punktus – godīga politika un etniskie jautājumi, bet, ja Nacionālā apvienība ieies valdībā, viņi varētu daļu sava elektorāta zaudēt, jo ap viņiem tomēr pulcējas radikālākais elektorāts, kas gaidīs vairāk nekā koalīcijas partneri būs gatavi pieļaut,” uzskata politologs.

Rozenvalds arī sacīja, ka, spriežot pēc šiem datiem, ir attaisnojies, ka eksprezidents Valdis Zatlers dibinājis savu atsevišķu partiju. “Ņemot vērā ļoti kritisko informācijas plūsmu, domāju, ka pilnīgi pamatoti viņi ir savākuši daudz, un redzēsim, kā viņi izskatīsies valdībā,” viņš piebilda.

Savukārt “ZZS ar saviem procentiem tomēr būs ārpus”.

Jau vēstīts, ka aģentūras BNS vēlēšanu dienā veiktā nobalsojušo pilsoņu aptauja jeb “exit poll” liecina, ka 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi apvienība SC, savukārt “Vienotībai” un ZRP vēlēšanās ir aptuveni vienādi rezultāti.

11.Saeimā iekļuvuši pieci politiskie spēki – SC, ZRP, “Vienotība”, Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Komentāri (39)

affa_ 17.09.2011. 23.54

Daži par NA balsoja tikai tāpēc, ka SC bija tādi reitingi un sākta parakstu vākšana par otru valsts valodu. Ne dēļ radikālisma + NA sāk sevi parādīt sakarīgi. SC ir nekam nederīga ekonomiskā programma + vienīgā saskaņa ir – varu krieviem, dodiet viņiem tiesības (kuras tiesības nav pieejamas krieviem? Viņi var mācīties savā valodā savu kultūru, dziedāt tautasdziesmas, dejot tautasdejas, iegūt pilsonību un balsot, strādāt un saņemt atbilstošu atalgojumu (tādu pašu kā latvietim, ukrainim utt.tādā pašā amatā), dzemdēt bērnus, mācīties skolās utt)

+18
0
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 18.09.2011. 00.44

SC ar ZZS sēž opozīcijā, pie jebkura cita scenārija V, ZRP ir nodevusi savus vēlētājus. SC vairākums neko nenozīmē, kā tikai krievu vienotību. Viņiem ir viena partija, mums četras. Kas, atceras vēsturi zin, ka visas Baltu nelaimes sākās no sadrumstalotības.

ZRP+V+VL vienīgais izsauksmes ceļš Latvijai.

+16
-1
Atbildēt

0

ﮎandijs Be1t1kﮎ 18.09.2011. 01.30

Kauns latviešiem, kuri neaizgāja uz vēlēšanām, un V vēlēšanu kampaņas vadītājam un viņa domu biedram, kurš jau pirms kampaņas sākuma runāja par koalīciju ar SC, ignorēdams punu piere, kuru dabūja RD vēlēšanās:)

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu