Trešais aktīvākais referendums Latvijā • IR.lv

Trešais aktīvākais referendums Latvijā

26
Referenduma līdzdalības aktivitāte Latvijas reģionos. Grafika: Ernests Kļaviņš
Vita Bērziņa

Balsotāji: Latvijai beidzot vajag kārtīgus vīrus

Referendumā nobalsojuši 689 988 vēlētāji jeb 44,73% no kopējā pilsoņu skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija no visiem 1028 vēlēšanu iecirkņiem.

Ir skaidrs, ka 23.jūlija referendumā bijusi trešā lielākā aktivitāte Latvijas referendumos. Vēl vairāk cilvēku piedalījušies tautas nobalsošanā 2003.gada 20.septembrī par Latvijas dalību Eiropas Savienībā. Tajā piedalījās 1 010 467 jeb 71,49% vēlētāju. Vēl liela aktivitāte bija pirmajā tautas nobalsošanā Latvijā par Pilsonības likuma grozījumiem, kas notika 1998.gada 3.oktobrī vienlaikus ar 7.Saeimas vēlēšanām. Tēvzemei un brīvībai/LNNK iniciētajā tautas nobalsošanā par šā likuma atcelšanu piedalījās 928 040 jeb 69,16 procenti visu vēlētāju

Kā Latvijas radio izteicās politologs Jānis Ikstens, šāds līdzdalības procents ir “ļoti, ļoti cienījams” un pārsteidzošs.

Referendumā par 10.Saeimas atlaišanu no novadiem visaktīvākie bijuši vēlētāji Vidzemē, kur kopumā nobalsojuši 222 352 jeb 54,38% balsstiesīgie, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Aiz Vidzemes seko Kurzeme, kur nobalsojuši 108 672 jeb 53,04% balstiesīgo.

Zemākā aktivitāte bijusi Latgalē – 82 574 jeb 34,83% balstiesīgo vēlētāju, un Rīgā – 158 123 jeb 38,69% balstiesīgo.

Aktīvi balsotāji jau no rīta bija cēsnieki, novēroja Ir.lv. Cēsu 362.vēlēšanu iecirknī dzīvība sestdien bija liela, un cilvēku plūsma vienmērīga, novēroja Ir.lv. Basketbola zālē, kur notiek balsošana, uzreiz top skaidrs, ka aktīvākie ir vecāka gadagājuma cilvēki, bet ik pa brīdim iesprūk arī kāds jaunietis.

Jaunieši izrāda iniciatīvu, un pie ieejas durvīm sagaida četri brīvprātīgie vidusskolnieki, kas tāpat palīdzējuši arī 10.Saeimas vēlēšanu norisē. Viņi stāsta, ka galvenie balsotāji ir cilvēki virs 40 gadiem, aktivitāte ir liela jau no pulksten 7, un arvien pieaug. Novērotāji piebilst, ka parasti lielākā aktivitāte ir no pulksten 12 līdz 14. Kāds pensionārs Ir.lv teica, ka pirms Valda Zatlera lēmuma bija zudusi uzticība Latvijas politikai, bet tagad ir beidzot dota iespēja izteikties un Saeimai parādīt pelnīto „sarkano kartīti”.

Arī Jūrmalā balsotāju aktivitāte referendumā par 10.Saiemas atlaišanu ir augsta, aģentūrai LETA sacīja 216.vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Gunārs Buls. “Aktivitāte nav tik augsta kā Saeimas vēlēšanās, taču priekš referenduma aktivitāte ir pietiekami augsta,” teica Buls.

Balsojumam par Saeimas atlaišanu nav noteikts kvorums – Saeima būs atlaista, ja to atbalstīs vairākums no balsojušajiem, neatkarīgi no tā, cik vēlētāju piedalīsies referendumā.

Kā nobalsojāt – Ir.lv vaicāja pie Rīgas vēlēšanu iecirkņiem sastaptiem cilvēkiem. Pārsvarā atbildes skanēja – par Saeimas atlaišanu. Taču bija arī tādi, kuri balsoja pret.

Edgars (53), elektriķis:

“Par Saeimas atlaišanu, protams! Ceru, ka atlaidīs to Saeimu. Nākotnē gaidu atbildīgus politiķus. Zatlers varbūt ir sasmērējies ar tām pateicībām, bet man šķiet, ka viņš tagad vismaz ir sajutis atbildību un darbosies valsts labā. Tos trīs brašuļus, īpaši Lembergu, jau neviens nevarēs pārmācīt un izmainīt – lai iet prom ar visu savu “zemnieku” bandu.”

Iveta un Oskars (43 un 45), uzņēmēji:

“Mēs abi balsojām par Saeimas atlaišanu. Es piekrītu Valdim Zatleram, ka ir piegriezusies visa tā melošana, shēmošana un darbošanās tikai savās interesēs. Steidzami jānāk jauniem, izglītotiem cilvēkiem, kuri nav auguši tajā padomju vidē un saprot, kādiem jābūt īstiem politiķiem. Cerams, ka viņi savāks daudz balsu, Vienotība varbūt arī, bet Āboltiņa pēdējā laikā to vien dara kā dīdās par savu vietu. Man šķiet, ka tur būtu nepieciešamas ļoti lielas izmaiņas. Nevar tā visu laiku īdēt, ka neko nevar izdarīt, jo divas partijas – Zemnieki un Saskaņa visu laiku kaut ko bloķē. Jāieņem stāja.”

Agnese un Linda (18):

“Pirmā reize balsojot, protams, ka jāaiziet! Mēs balsojām par atlaišanu, jo gribam labāku Latviju, lai nav jābrauc prom. Protams, ka iesim arī uz nākamajām Saeimas vēlēšanām – balsosim viena par Vienotību, otra par VL/TB-LNNK. Kādam jābūt labam politiķim? Gudram, atbildīgam pret saviem vēlētājiem un jāprot paskaidrot, kāpēc rīkojies tā un ne citādāk.”

Jānis (23), students:

“Es godīgi varu pateikt, ka balsoju pret Saeimas atlaišanu, jo Zatleram bija bail par neievēlēšanu un tad viņš visiem atriebās. Vajadzēja ļaut turpināt darbu un pēc tam spriest par sadarīto. Tāpat nekad nekas te nemainīsies un ir skaidrs, ka nāksies braukt uz ārzemēm dzīvot. Latvijā vajag kārtīgus vīrus, kas varēs sakārtot valsti. Manuprāt, tagadējie ir labi diezgan.”

Iveta (28), jaunā māmiņa un biroja administratore:

“Atlaidu Saeimu, nobalsoju “par.” Man nesen piedzima dēliņš un, ja agrāk man bija pilnīgi vienalga, ko tie deputāti dara un kārto, tad tagad man ir citas domas. Negribu pieļaut, ka mazais augs valstī, kurā viņa intereses tiek vērtētas zemāk par kāda pilsētas mēra darba lietām. Es domāju, ka šim ir jābūt tādam lielam pagrieziena punktam Latvijas nākotnē, ļoti ceru, ka Zatlera komanda iegūs daudz balsu jaunajā Saeimā. Pamazām tad varēs tikt vaļā no tiem, kas tur sēž jau gadiem un neko nemaina vai tikai spēlē savas spēlītes. Es ļoti ceru, ka Zaļie un zemnieki iegūs daudz mazāk balsu. Gan jau viņu tantes atkal sabalsos, bet man šķiet, ka ar visu to Lembergu visās vietās, kur viņš tagad parādās, arī viņas sāk saprast, ka kaut kas nav tīrs.”

Līvija (68), bijusī skolotāja:

“Katras balsošanas, vēlēšanas ir svētki un uz tām obligāti jāiet. Kā gan citādāk es varēšu kaut ko ietekmēt valstī? Balsoju par Saeimas atlaišanu, tā būs kā mācība. Vairāk mani interesē nevis, lai šie deputāti saprastu savas kļūdas, jo tāpat tiem nāksies aiziet, bet, lai jaunie redzētu, ka tauta tiem uzticas un dod visas savas cerības, ka viņi sakārtos valsti. Ne uzreiz, bet pamazām, jāsāk ar mazumiņu.”

Alekss (22), students:

“Balsoju par Saeimas atlaišanu. Pirms tam balsoju par Saskaņu, bet es nezinu, kas būs ar nākamajām vēlēšanām. Tad es viņiem ticēju, bet tagad jāpaskatās, ko Zatlers teiks par savu partiju, varbūt par to balsošu. Man ir ļoti svarīgi, lai ievēro manas tiesības, bet kaut kā arvien vairāk liekas, ka SC nerīkojas savu vēlētāju interesēs. Pārāk daudz sadarbojas ar visiem šķēlēm un lembergiem. Tāpēc vēl nevaru pateikt, ko gaidu un kā balsošu, bet noteikti sekošu līdzi informācijai. Tagad jaunieši daudz vairāk seko līdzi un ir aktīvāki. Man šķiet, ka viss beigās būs labi, jo vecie kadri nomainīsies.”

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu