Sestdien atklās Cēsu mākslas festivālu • IR.lv

Sestdien atklās Cēsu mākslas festivālu

31

Triju nedēļu laikā – piecas izstādes, seši koncerti, Dailes un Jaunā Rīgas teātra izrādes, franču kino

Piektdienas vakarā,22.jūnijā Cēsu Jaunās pils dārzā ar kinozinātnieces Valentīnas Freimanes (pagājušogad iznāca viņas memuāru grāmata Ardievu, Atlantīda!) sastādītās franču kino programmas pirmo filmu Zem Parīzes jumtiem/ Sous les toits de Paris, (1930) sākas Cēsu mākslas festivāls.

Oficiālā festivāla atklāšanas diena ir sestdiena, 23.jūnijs. Jau no plkst. 10.00 apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt vizuālās mākslas sadaļas skates ar Latvijas, pārējo Baltijas valstu un Krievijas mākslinieku piedalīšanos. Apjomīgākā no tām būs jau tradicionālā Baltijas laikmetīgās mākslas izstāde Cēsu Vecajā alus brūzī, kuras nosaukums Starptelpa. Izstādē pārstāvēti zināmi Latvijas mākslinieku vārdi – gleznotāja Helēna Heinrihsone, tēlnieks Aigars Bikše, fotogrāfi Māra Brašmane un Alnis Stakle, jaunie autori – Ivars Drulle un Reinis Hofmanis, igauņi Tonis Saadoja un Flo Kasearu un arī Latvijā pazīstamais lietuviešu gleznotājs Jonas Gasiunas.

Savukārt Cēsu Pils klēts būs atvēlēta multimediālam projektam Džons Keidžs Krievijā un pasaulē, kura autors Sergejs Bugajevs jeb Afrika ir viens no šībrīža Krievijas aktuālās mākslas ainas spilgtākajām parādībām. Izstāde ir vairāku kuratoru (Oļesja Turkina, Astrīda Rogule, Daiga Rudzāte) kopdarbs. Tās uzmanības centrā atrodas viena no izcilākajām parādībām 20. gadsimta kultūrā – komponists, filozofs, dzejnieks, mākslinieks Džons Miltons Keidžs (John Milton Cage, 1912-1992), ar kuru Sergejs Bugajevs jeb Afrika sastapās 1988. gadā Ļeņingradā. Šo tikšanos mākslinieks uzskata par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem savā dzīvē, un izstāde Cēsīs ir “keidžistu” (eksponēti arī mākslinieku Dove Bradshaw, Bill Anastasi, Evelina Domnitch un Dmitry Gelfand darbi) veltījums viņu elkam.

Cēsu Pils klēts kompleksā (Lenču ielā 9) varēs izbaudīt mākslinieku Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna instalācijas Kas man ko slēpt, sēžot vienam rožu dārzā noskaņu, kā arī modes mākslas izstāde Work-it-out (kuratore Gundega Skudriņa), kurā piedalīsies mākslinieki Artis Štamgūts, Līga Banga, Vita Radziņa, Indra Miklāva un Nils Vilnis, bērnu modes dizainere Dace Sāmīte un zīmola QooQoo radītāja Aļona Bauska, kuru attiecības ar darbu, tiks atspoguļotas modes instalācijās. Izstādē piedalīsies arī divi ārzemnieki – 26 gadus jaunā māksliniece Patrīcija Antonači (Patrizia Antonacci, Itālija), kura dzīvo un strādā Florencē, un Valentims Kuarežma (Valentim Quaresma, Portugāle) pieredzējis mākslinieks, kurš dzīvo un strādā Lisabonā, radot mākslas darbus – rotaslietas un aksesuārus.

Festivāla tradicionālā personālizstāde šoreiz atvēlēta fotogrāfam Jānim Deinatam, tā būs skatāma Cēsu Izstāžu namā. “Šī izstāde ir veltījums Kastanim. Stāsts par kastani ir ļoti vienkāršs. Pagājušā gada pavasarī nobildēju kastani. Šādā stadijā kastanis ir ļoti īsu brīdi. Lai to izdarītu vēlreiz, jāgaida gads. Tā paša gada jūlijā pēc briesmīga negaisa, atbraucot mājās, skatos – vietā, kur parasti stāv mana mašīna, nokritis kastanis. Biju bēdīgs, jo kastani vairs nevarēšu nobildēt. Tāpēc šī izstāde ir veltījums kastanim. Bet tas nenozīmē, ka izstādē redzēsiet tikai kastani. Tur būs arī Dilles, Sniegs, Loki,” stāsta pazīstamais fotogrāfs.

23.jūnijā plkst. 12.00 jau otro gadu notiks starptautiska radoša diskusija, kuras sarunu mērķis ir atklāt radošā eksperimenta un izcilības saskares laukus, aktualizēt notikumus un parādības, kas savulaik dzimušas kā izaicinoši meklējumi, bet šodien tiek uzskatīti par kultūras vēstures neatņemamu sastāvdaļu. Šo diskusiju var dēvēt par ievadsadaļu projektam Eksperiments un izcilība, kas ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu tiks realizēts turpmākā gada laikā un kura kulminācija būs mākslas festivāls Cēsis 2012. Diskusijas organizēšanā iesaistījušies Pecha Kucha Night rīkotāji, kuru atpazīstamības zīme ir dinamisks un atraktīvs informācijas prezentēšanas veids. Savu līdzdalību apstiprinājuši mākslinieki, režisori, mūziķi, arhitekti, filozofi un kultūras menedžeri no Krievijas, Lietuvas, Francijas un Latvijas – Latvijas Universitātes profesore, filozofijas doktore Elga Freiberga, filozofs, viens no žurnāla Rīgas Laiks veidotājiem Arnis Rītups, festivāla laikmetīgās mākslas izstādes Starptelpa dalībnieks mākslinieks Aigars Bikše, vairāku dizaina balvu laureāts Raimonds Cīrulis, Expo paviljona Šanhajā autors arhitekts Austris Mailītis, šīgada Arhitektūras gada balvas ieguvējs Uldis Lukševics, teātra kritiķis Normunds Naumanis, muzikalogs Orests Silabriedis, Viļņas laikmetīgās mākslas centra direktora Kestuta Kuizina. Diskusijas dalībnieku vidū būs arī Krievijas mākslienieks Sergejs Bugajevs /Afrika.

Plkst. 21.00 festivāla atklāšanas koncertā Cēsu sporta kompleksā muzicēs divas jaunas, izcilas Latvijas mūziķes – Berlīnē studējusī, starptautisku konkursu laureāte, izcila baroka un laikmetīgās mūzikas interprete – čelliste Guna Āboltiņa un Londonas Karaliskajā Mūzikas augstskolā joprojām studējošā un savas starptautiskās karjeras paša plaukumā esošā akordeoniste Ksenija Sidorova. Abas solistes kopā ar diriģentu Normundu Šnē un kamerorķestri Sinfonietta Rīga atskaņos izcilās krievu modernistes Sofijas Gubaiduļinas skaņdarbu Septiņi vārdi. Koncerta otrajā daļā – franču mūzikas ekscentriķa Erika Satī skaņdarbi.

Tajā pašā  sestdienas vakarā plkst. 23.00 būs iespēja noskatīties režisora Roberta Rubīna dokumentālo filmu Kā tev klājas, Rūdolf Ming?, savukārt svētdien, 24. jūlijā plkst. 22.00 skatītājiem būs iespēja novērtēt Valentīnas Freimanes franču kino programmā iekļauto režisora Žana Vigo darbu Atalante. Visu filmu skates norisināsies Cēsu Pils pagalmā.

Nepilnu triju nedēļu laikā Cēsu festivāls piedāvās interesentiem apmeklēt piecas izstādes, sešus koncertus, Dailes teātra un Jaunā Rīgas teātra izrādes, Valentīnas Freimanes veidoto franču kino klasikas programmu un aizvadītā gada spilgtākās latviešu filmas. Vairāk informācijas festivāla mājas lapā.

 

 


 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu