Cēsu kods • IR.lv

Cēsu kods

Raimonds Staprāns. Vientuļā vakara jūras ainava (2003). No Nacionālā mākslas muzeja krātuves.
Edīte Tišheizere

Septiņpadsmito reizi Cēsu Mākslas festivāls atskatās pagātnē, pieskaras tagadnei un prognozē nākotni

No 15. jūlija līdz augusta vidum par Latvijas laikmetīgās kultūras galvaspilsētu kļūst Cēsis. Salikums «sena Hanzas pilsēta un laikmetīgā māksla» vienmēr ir intriģējošs.

Ikonas un ainavas

Lai nu kurp, bet uz Cēsu Mākslas festivālu (CMF)  jādodas ar  vaļā acīm un vaļā sirdi —  kopš pirmsākumiem te darītas aizraujošas, negaidītas un nepārbaudītas lietas. Vizuālās mākslas sadaļas galvenā kuratore Daiga Rudzāte uzsver: «Festivāla vizuālo programmu cenšamies veidot tā, lai būtu pārstāvēta zināma mākslas ikona, atklāta aktuālā ainava un piedevām parādīts kāds one-man show

Ikonas loma šogad atvēlēta gleznotājam Raimondam Staprānam — drīz svinēsim viņa simtgadi, un izstāde Pārāk tuvu, pārāk tālu, kas notiks Cēsu Izstāžu namā, būs kā jubilejas ievadījums. «Viņš vienmēr atradies starptelpā — starp Kalifornijas skolas gaisu un gaismu un mūžīgo atskatu uz Latviju,» saka Rudzāte. Izstādes kuratore Maija Rudovska un māksliniece Līga Spunde arī iekārtojuma arhitektūrā atklāšot šo starptelpu — ne tikai starp divām pasaules daļām, bet arī starp Raimonda Staprāna divām mākslas stihijām — glezniecību un teātri. (Atcerēsimies, ka tieši viņš sarakstījis lugas par Latvijas vēstures krustceļiem Četras dienas jūnijā un Gūsteknis pilī, ar kurām polemizē repertuārā esošais Dailes teātra iestudējums Kur pazuda valsts.)

Aktuālo ainavu Cēsu Laikmetīgās mākslas centra izstādē Tagadnes artefakti / Artifacts of the Present atklās četri Baltijas mākslinieki. Latviju pārstāvēs Kristaps Ancāns un Oļa Vasiļjeva, Lietuvu — Augusts Serapins un Lina Lepelīte, katrs no sava skatpunkta mēģinot notvert laiku, kas plūdis cauri izstādes telpai — bijušajai Neredzīgo biedrības ražotnei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu