5 interesanti koncerti augustā • IR.lv

5 interesanti koncerti augustā

Komponists Krists Auznieks. Mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo. Publicitātes foto
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

6. augustā Valmieras pilsētas estrādē lielformāta koncerts Citu dziesmu svētki
Pirmo reizi Valmieras Vasaras teātra festivālā pulcēsies lielais festivāla kopkoris, lai klausītājiem piedāvātu ierasto dziesmu svētku alternatīvu. Koncerta organizatori sola, ka šis notikums domāts 90. gadu dumpiniekiem un tiem, kas pēc gadsimtu mijas to turpināja, klausoties Inokentija Mārpla, Voiceka Voiskas, Baložu pilni pagalmi un citu grupu mūziku. Tā būs Latvijas alternatīvās un nekomerciālās mūzikas aina festivāla kopkora un orķestra Rīga skanējumā īpaši veidotās komponistu Jēkaba Nīmaņa, Platona Buravicka, Emīla Zilberta, Oskara Herliņa, Edgara Mākena un Sabīnes Ķezberes aranžijās.
Valmierasfestivals.lv

No 12. līdz 14. augustam Rožu laukumā Cēsīs Audiovizuāla performance Klusums krīt
Cēsu Mākslas festivāla noslēgumā uz audiovizuālu performanci aicina mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo. Katrā performancē 200 skatītāju ar autobusu no pilsētas Rožu laukuma dosies uz netālo mežu, lai pieminētu Cēsu ebrejus, kas tika nogalināti nacistiskās okupācijas laikā 1941. gada augustā. Šajā notikumā, savienojoties mūzikai un vārda mākslai, pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Krista Auznieka jaundarbs kora Kamēr… ierakstā un skanēs dzejnieces Meritas Malojas teksti Marijas Linartes un Leldes Beņķes izpildījumā. Mākslinieki stāsta: «Vai mirušajam var atgriezt balsi? Vai klusumu var pāršķelt? Pazūdot cilvēkam, klusums pārņem telpu. Daba ir piedodoša un nežēlīga savā mūžībā, tā uzņem visu, pieļauj visu, tā turpina būt skaista arī tad, kad šķietami viss skaistais ir zudis. Pasaule beidz eksistēt, un vienlaicīgi tā turpina būt.»
Bilesuparadize.lv

No 13. augusta līdz 8. septembrim Rīgas Domā un Rīgas Sv. Pētera baznīcā 25. Starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls
Valsts akadēmiskā kora Latvija un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā projekts arī šogad turpinās gan labi pazīstamas tradīcijas, gan sola jaunatklājumus. Piecos koncertos izskanēs Latvijas un Eiropas komponistu garīgā mūzika, to vidū arī Latvijas skaņražu jaundarbi. Kori vadīs arī viesdiriģenti — festivālā viesosies viens no ievērojamākajiem angļu diriģentiem Džeremijs Bekhauss, Nīderlandē dzīvojošā latviešu diriģente Krista Audere un ukraiņu diriģents Oleksandrs Vaceks. Īpašs notikums būs ungāru komponista Ģerģa Ligeti Rekviēma lasījums, kur korim pievienosies Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā un solistes Jerī Su un Virpi Raisanena.
Koris.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu