Noraida tautas tiesības vēlēt prezidentu • IR.lv

Noraida tautas tiesības vēlēt prezidentu

32
Foto: Andrejs Strokins
Indra Sprance

Izbrāķē Nacionālās apvienības sagatavotos grozījumu

Saeima ceturtdien, divas reizes balsojot, noraidīja apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK sagatavotos grozījumus Satversmē un citos likumprojektus, kas ļautu tautai vēlēt Valsts prezidentu.

VL-TB/LNNK rosinātie grozījumi Satversmes 35 pantā paredzētu, ka Valsts prezidents ir valsts galva, viņš kalpo tautas labumam, ir nacionālās vienotības, valstiskās neatkarības, demokrātijas un tiesiskuma balsts.

Grozījumi paredzēja, kaValsts prezidentu ievēlētu tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, brīvās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās. Vēlēšanu kārtību noteiktu īpašs likums.Tiesības izvirzīt Valsts prezidenta amata kandidātu bija jādod 10 000 balsstiesīgu vēlētāju vai vismaz desmit Saeimas deputātiem.

Kandidāts, par kuru nobalsojusi vairāk nekā puse balsotāju, būtu uzskatāms par ievēlētu Valsts prezidenta amatā, bet, ja pirmajā balsošanas kārtā neviens no kandidātiem nesaņemtu šādu vairākumu, rīkojama otra vēlēšanu kārta, kurā piedalās divi kandidāti, kas pirmajā kārtā saņēmuši visvairāk balsu. Kandidāts, kurš otrajā balsošanas kārtā saņemtu visvairāk balsu, būtu uzskatāms par ievēlētu Valsts prezidenta amatā.

Tāpat bija sagatavoti grozījumi, kas paplašinātu Valsts prezidenta tiesības, nosakot, ka Valsts prezidents pārstāv valsti starptautiski, paraksta starptautiskos līgumus un nosūta tos Saeimai ratifikācijai.

Sākotnēji grozījumus atbalstīja klātesošo deputātu vairākums, taču, kad zālē pēc pārtraukuma ieradās lielāks skaits deputātu, jautājums tika pārbalsots un noraidīts. Kā uzsvēra virkne deputātu, lielākie iebildumi ir pret piedāvāto grozījumu redakciju, nevis būtību.

 

Komentāri (32)

buchamona 09.06.2011. 20.39

Daudz noderīgāk būtu sist cauri aizklātās balsošanas procedūras atcelšanu

+9
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > buchamona 09.06.2011. 20.57

    Noteikti. Saeimai ir daudz nepadarītu darbu. Nepārzinu tās darba “tehnoloģijas”, bet man pēc atgadījuma ar Muižnieci un viltotiem komisijas sēdes protokoliem, tāpat ar tautsaimniecības komisijas nobremzēto likumu par ofšoros paslēptiem patiesā labuma guvējiem, gribētos rosināt saeimas revīzijas komisiju vai kādu vēl piemērotu institūciju, izrevidēt visu saeimas komisiju rakstāmgaldus. Vai nav vēl kāds likumprojekts, labojums vai izmaiņas paslēpušies atvilktņu dibenā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

marčiks 09.06.2011. 21.36

Atbalstu tautas vēlētu prezidentu, bet VL! jau nebūtu VL!, ja allaž kopā ar konfekšu turzu nemēģinātu iesmērēt vecu zivi – šajā gadījumā vadonismu jeb nesamērīgi lielas prezidenta pilnvaras. Valsts prezidenta pilnvaras, manuprāt, nav būtiski jāpalielina; tiesības izvirzīt dažu amatu kandidātus – labi, bet ne jau iecelt un atlaist premjeru un ministrus utt.

+8
-1
Atbildēt

1

    astra_ozo > marčiks 09.06.2011. 23.27

    Es arī neatbalstu vadonismu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 09.06.2011. 19.02

nebuusim naivi , kameer taadi Lembes neseed aiz resteem , labeem nee, Juus ko gribiet pamosties noriita , kad šitas karaatavu putns jau prezidentos???

+5
-2
Atbildēt

1

    lebronj2356 > Janka, Janic 09.06.2011. 19.36

    Pēc līdzīgas analoģijas mēs pēc tam baidīsimies no nākamā ”šmaukļa” un turpināsim vērot cirku, ko sauc par prezidenta izvēlēšanas procesu !

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu