Rīgā un citviet notiks akcija "Oligarhu kapusvētki" • IR.lv

Rīgā un citviet notiks akcija “Oligarhu kapusvētki”

131
Foto: Ieva Lūka, LETA
Indra Sprance

Rosina sabiedrību uz jauniem principiem – nesadarbošanos ar koruptīvo sistēmu un oligarhiem

Šovakar Rīgā, citviet Latvijā un arī ārvalstīs cilvēki aicināti pulcēties uz akciju “Oligarhu kapusvētki”, kas tika izsludināta pēc Saeimas 2.jūnija aizklātā balsojuma, Valsts prezidenta amatā apstiprinot Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātu virzīto Andri Bērziņu.

Kā vēstī aģentūra LETA, akcija “Oligarhu kapusvētki – Izvadi savu oligarhu silti!” Rīgā sāksies plkst.19 uz AB dambja starp Vanšu un Akmens tiltu. Jau no plkst.17 tur būs radošās darbnīcas, kurās varēs sagatavoties oligarhu siltajai izvadīšanai. Pasākumam pieslēgsies arī Latvijas Televīzija – neilgi pirms tautas akcijas sākuma un tautas akcijas noslēguma daļā.

Kā informēja viens no pasākuma organizatoriem, Latvijas Intelektuālās attīstības fonda valdes priekšsēdētājs Viesturs Dūle, pasākuma laikā tiks atvērta jaunā tautas balsošanas platforma “www.manabalss.lv”, kas ļaus cilvēkiem nākotnē ātri, viegli un ērti apvienoties un paust savu viedokli internetā, par savu parakstu izmantojot internetbankas autorizāciju. Tādējādi tiks pieteikts pagrieziena punkts sabiedrības un politisko spēku saziņā, jo nākotnē sabiedrība varēs daudz vieglāk un ātrāk apvienoties un izteikt savu viedokli politiķiem, kuri savukārt to nevarēs neņemt vērā, jo tauta uzreiz ļoti viegli varēs izmantot savas referenduma tiesības. Pasākuma laikā tiks prezentētas pirmās iniciatīvas, kas ierobežos oligarhu varu un kuras atbalstīt tiks aicināta sabiedrība.

Tautas akcijas organizatori ierosinās sabiedrībā sākt kultivēt “Nesadarbošanās principus” – nesadarbošanās ar koruptīvo sistēmu, ar oligarhiem, ar viņu reklāmas kampaņām. “Mums ir jābūt atbildīgiem par to, ar ko mēs sadarbojamies,” uzsver organizatori.Savukārt kampaņā “Pastāsti saviem vecvecākiem, kas notiek valstī” organizatori aicinās aktīvo tautas daļu runāt ar vecāka gadagājuma cilvēkiem par oligarhu destruktīvo ietekmi uz valsts attīstību.

Dūle, stāstot par pasākumu ideju, norādīja, ka ir jāapvieno tautas potenciāls līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām un arī turpmāk – radoši sadarbojoties un darot.

Mākslinieku grupa mākslinieka Aigara Bikšes vadībā akcijas laikā ar uguni aizlaidīs debesīs “Trīsgalvaino kurl-akl-mēmo jodu” – kā simbolu mūsu aizejošajai vēlmei nedzirdēt, nerunāt vai neredzēt notiekošās netaisnības. Sociālajā tīklā “Draugiem.lv” ikviens tika aicināts atbalstīt instalācijas “Trīsgalvainais kurl-akl-mēmais jods” būvniecību ar materiāliem un instrumentiem.

Pasākums ir apolitisks – tam nav saistības ne ar vienu politisko spēku vai kustību, uz skatuves nekāps neviens deputāts vai politiķis. Organizatori aicina politiskās partijas ļaut sabiedrībai uztvert jaunos konceptus un neaģitēt par sevi vai sev interesējošiem politiskajiem spēkiem.

Pasākuma organizatori aicina cilvēkus būt labdabīgiem, uz radošu darbību vērstiem, atsakoties no negācijām. Pasākuma organizatori grib popularizēt principus, kas var vest Latviju uz godprātīgāku un caurspīdīgāku politiku, kas veicina valsts attīstību.

Ikviens, kas pasākuma tapšanā būs piedalījies ar savu finansējumu, tiks pieminēts mājaslapā “www.manabalss.lv”, kā arī tiks publiskoti visi ar pasākuma organizāciju saistītie izdevumi.

Akcija “Oligarhu kapusvētki” notiks arī citviet. Kā liecina informācija sociālajā tīklā “Draugiem.lv”, Pļaviņās plkst.19 tauta aicināta pulcēties pie kafejnīcas “Mazā raganiņa”. Tur notiks “oligarhu kapusvētki”, kuros uzrunu teiks sertificēts izvadītājs Juris Ikaunieks. Daugavpilī “oligarhu izvadīšana” notiks pie tilta Daugavas ielā. Jelgavniekus aicina pulcēties Lielupes krastā, promenādē.Aizputē pasākums plkst.19 tiek organizēts pie Tebras upes starp tiltu pie Kultūras nama Atmodas ielā un Akmens tiltu.

“Oligarhu kapusvētki” tiek organizēti arī Austrijā, Vīnē, un tikšanās notiks “Schwedenplatz”, pie U1 izejas, plkst.18 pēc vietējā laika.

 

Komentāri (131)

Una Grinberga 08.06.2011. 10.59

Ļoti ceru, ka netiks pieļautas visu iepriekšējo “akciju” kļūdas un tiks aizsākta kvalitatīvu pasākumu sērija, kas pulcēs aizvien vairāk cilvēku. Ja šodienas pasākuma tēma ir “godīgums”, tad šādā veidā var risināt arī daudzus sasāpējušos jautājumus, kas nav nebūt mazsvarīgāki (sociālā atbildība, demogrāfija, korupcija, pilsoniskā līdzdarbošanās utt.).

+15
-1
Atbildēt

10

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.06.2011. 22.26

    Nezināju, ka, lai komentētu, ir jāiestājas kādā partijā! Tu labāk paskaties ar ko brāļojas Tevis izdaudzinātie nacionālisti (vai tik ne ar osipoviešiem – SC radikālo spārnu), tad parunāsim par to, kas ir īstie latviskuma aizstāvji.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.06.2011. 15.20

    Jā, uzskatu, ka reāli ieviesta viena valsts valoda ir utopija no vēsturiskā, sociālā un ekonomiskā konteksta. Plašāku lietojumu gan var panākt, bet tas ir galvenokārt izglītības sistēmas un valsts pārvaldes lauciņš: kritiskā domāšana, lojalitāte valsts sistēmai un pragmatiska integrācijas politika.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.06.2011. 16.31

    ??? Kāds sakars ar Vienotību?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Una Grinberga 08.06.2011. 14.54

    Jūs domājat, ka Latvija, kurā reāli ieviesta valsts valoda ir utopija?
    Jūsu saukļi man šķiet ne mazāk utopiski. Ne velti saka, ka otra senākā, vai varbūt pati senākā, profesija ir muitnieks.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Una Grinberga 08.06.2011. 18.23

    Ak neesi no Vienotības? Tad jau pa tiešo no SC, vai ne?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.06.2011. 14.44

    Doma ir skaista, bet smalkiem diegiem vīta, jo, cik zināms no vēstures faktiem, Latvijas teritorija jau 700 gadus ir bijusi dažādu kultūru ietekmē. Vai maz zini, kas ir īsts latviskums? Vai tas, kas apaudzis vācu, zviedru, krievu, poļu u.c. tautu tradīcijām? Latviskums nav tikai latviešu valoda – mani vairāk biedētu etniskie krievi, kuri runā ideālā latviešu valodā, bet uzvedās un ģērbjās pēc slāvu tradīcijām! Tā Tu vismaz redzi, kurš ir kas! Strauja asimilācija neizbēgami sabojās latviskumu, bet piespiedu emigrācija atgādina dažu režīmu rīcību pagājušā gadsimta 30.-40.gados. Līdz ar to Tavs sauklis ir vairāk populistisks kā reālistisks!

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Una Grinberga 08.06.2011. 14.11

    IRistiem nepatīk doma par latvisku Latviju… :)))

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Una Grinberga 08.06.2011. 16.24

    Nasing spešal! Jā, uzskatu, ka reāli ieviesta viena valsts valoda ir utopija
    ——
    Tas ir visas Vienotības viedoklis? :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Una Grinberga 08.06.2011. 11.56

    Nākamā tēma varētu būt “Par latvisku Latviju!”

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Edzs > Una Grinberga 08.06.2011. 23.29

    Nasing spešal! _…mani vairāk biedētu etniskie krievi, kuri runā ideālā latviešu valodā, bet uzvedās un ģērbjās pēc slāvu tradīcijām!.._
    ~~~
    ta lai vinji gherbjas ka vinjiem labpatik.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Kinskis 08.06.2011. 09.55

“…organizatori ierosinās kultivēt nesadarbošanos principus – ar oligarhiem, viņu reklāmas kampaņām””
idejas kā tādas ir interesantas un atbalstāmas. tikai jautājums – vai pasākuma autori sadarbojas ar LNT?

+16
-2
Atbildēt

3

    mary75 > Kinskis 08.06.2011. 10.18

    Cilvēki jau nav roboti, un ir diezgan pretrunīgas būtnes, ar pretrunīgu rīcību.
    Daudziem vienkārši negribas zaudēt statusu, bet, tie jūt, ka dara ko nepareizi, un mēģina izdarīt arī ko pareizu, ja ir tāda iespēja.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Kinskis > Kinskis 08.06.2011. 10.08

    Nesen novēroju vienu nesadarbošanās gadījumu. “Diena” savā mājaslapā ielika uzaicinājumu atsaukties cilvēkus, kas bija atnākuši uz prezidenta pili īsi pēc viņa runas TV, lai veidotu speciālu publikāciju. Tad nu arī daudzi cilvēki izteica, ko viņi domā par šādu piedāvājumu un par konkrēto avīzi. Sludinājums drīz vien pazuda ar visiem komentāriem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    mincitis888 > Kinskis 08.06.2011. 10.04

    Darbojas gan lnt:) Un tas ir tāpat kā būt čekistam uz mūžu! Paskaties uz tiem nožēlojamiem lnt diktoriem, kādas sejas viņi ir spiesti taisīt, kad runātais nesakrīt ar šākāļu partijas nostādnēm…taisni žēl paliek:) Grigalim vispār širmis aizvēries-vaikstās kā negudrs, tēlo nenormālo optimismu…smieklīgs!:)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

AUTOEXEC.BAT 08.06.2011. 11.01

To Kurmītis : A tu vecīt varbūt vienkārši beidz ņemties, bet atnāc un piedalies ? Apbērē savus “oligarhus”, kur problēma (nevis izvadi te savu žulti komentāros)? Izstāsti visiem – vot tā un tā , esmu Kurmītis un mani “oligarhi” ir šie tāpēc un tāpēc … :)
Neteiksi taču, ka tev zarna par tievu ? :)

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu