Atbalsta tiesnešu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā • IR.lv

Atbalsta tiesnešu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā

16
Foto: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Tiesnešiem sola ne vien augstākās algas valsts pārvaldē, bet arī kompensācijas

Saeima ceturtdien, skatot ar nākamā gada budžeta projektu saistītos likumprojektus, atzina par steidzamiem un pieņēma pirmajā lasījumā grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz iekļaut vienotaj;ā atalgojuma sistēmā tiesnešus, prokurorus un Saeimas deputātus.

Likumprojekts paredz papildināt likumu ar normu, ka Latvijas Banka (LB) un Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kā arī citas valsts un pašvaldību institūcijas, ņemot vērā valsts ekonomiskās attīstības ciklu, ievēro solidaritātes principu. Tas nozīmē, ka ekonomiskās izaugsmes laikā atlīdzību var pārskatīt, to paaugstinot, bet recesijas laikā institūcijas atlīdzību samazina solidāri ar citām valsts institūcijām. Saeimas komisijās šis jautājums varētu tikt pārskatīts – Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisija jau pieņēmusi lēmumu vienotajā atalgojuma sistēmā iekļaut arī LB un FKTK.

Atbildot uz tiesnešu iebildumiem pret viņu algu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā, deputāte Ilma čepāne (PS, “Vienotība”) ceturtdien uzsvēra, ka Satversmes tiesas spriedums, ar kuru atzīts par nelikumīgu iepriekšējais tiesnešu algu samzinājums, neliedz tiesnešu algu iekļaušanu vienotajā sistēmā, “ja tam ir leģitīms mērķis, nopietni iemesli un saprātīgs pamatojums”.

Čepāne uzsvēra, ka pēc iekļaušanas vienotajā atalgojuma sistēmā tiesnešu algas pieaugs, tās būs vienas no augstākajām valsts pārvaldē, turklāt, atzīstot iepriekšējās kļūdas, valsts ir gatava tiensešiem izmaksāt kompensācijas. Likuma grozījumu mērķis esot ievērot līdzvērtīgus nosacījumus valsts un pašvaldību institūcijās amatpersonu atlīdzības noteikšanā.

Saeimas deputātu mēnešalgu noteikšana notiks līdzīgi kā patlaban, savukārt pašvaldības deputātiem paredzēts piemērot koeficientu sistēmu, piesaistot viņu atalgojumu vidējai darba samaksai. 2011.gadam paredzēts saglabāt šobrīd aprēķiniem izmantojamo rādītāju – 2009.gada pirmā pusgada darba samaksu, kas ir 471 lats.

Grozījumi paredz, ka Saeimas deputātiem turpmāk netiek paredzēts atsevišķi nodalīt piemaksu par amatu, bet integrēt to mēnešalgā, kura tiek noteikta katram amatam. Ja deputāts vienlaikus pilda vairākus amatus, mēnešalgu nosaka atbilstoši augstākajam amatam. Saeimas deputātiem koeficienti noteikti tā, ka viņu darba samaksa un sociālās garantijas saglabāsies pašreizējā apmērā.

Savukārt tiesnešu un prokuroru mēnešalgu paredzēts noteikt, par bāzi izmantojot rajona tiesas tiesneša bez kvalifikācijas klases mēnešalgu, kuru pielīdzina valsts tiešās pārvaldes iestāžu juridiskās struktūrvienības vadītāja mēnešalgas maksimālajam apmēram, kas ir 1157 lati. Augstāka līmeņa tiesu tiesnešiem un tiesnešiem ar lielāku darba pieredzi mēnešalgas būs būtiski lielākas, pārsniedzot 2000 latus mēnesī, kas ir vairāk nekā ministriem un ministriju valsts sekretāriem.

Finanšu ministrija norāda – tā tiks nodrošināts, ka tiesneša amats ir vislabāk atalgotā juridiskā profesija sabiedriskajā sektorā, kā arī veicināta šādas karjeras izaugsme. Turklāt Satversmes tiesas tiesnešiem, ņemot vērā prasības, tiks nodrošināts visaugstākais atalgojums.

Ieviešot likumprojekta normas, tiesnešiem un prokuroriem šobrīd noteiktais atalgojums ievērojami palielināsies. Piemēram, rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu un apgabaltiesu tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar šī brīža atalgojumu, palielināsies par 43%, zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu atalgojums – par 81%, Augstākās tiesas tiesnešu atalgojums – par 38%. Savukārt rajona (republikas pilsētas) prokuroru un tiesu apgabala prokuroru atalgojums palielināsies par 43%, Ģenerālprokuratūras prokuroru atalgojums – par 39%.

Tiesnešiem un prokuroriem likumprojektā paredzēts sabalansēt sociālās garantijas, nosakot tās vienlīdzīgi kā citām valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām un darbiniekiem. Tai pat laikā saglabājas atsevišķas specifiskas garantijas, kas paredzētas tikai tiesnešiem un prokuroriem.

Jau vēstīts, ka tiesneši asi iebilst pret tiesnešu algu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā, pieļaujot šī lēmuma apstrīdēšanu tiesā. Tiesneši uzsver – iekļaujot viņu algas vienotajā atalgojuma sistēmā, netiek izpildīts iepriekšējais Satversmes tiesas spriedums, kas atzina par prettiesisku iepriekšējo samazinājumu.

Komentāri (16)

fretka 12.01.2015. 14.16

Vai, vai, vai!

+4
-1
Atbildēt

0

uldis_sene 13.01.2015. 13.25

Fretka labāk būtu pasekojusi, cik daudzi no maniem rakstiem ir tikuši dzēsti. Pie kam, atkārtoti.

+1
0
Atbildēt

0

Arcijs 09.12.2010. 20.29

“…tā tiks nodrošināts, ka tiesneša amats ir vislabāk atalgotā juridiskā profesija sabiedriskajā sektorā.”

Un kāpēc, lūdzu, tieši tiesnešiem sabiedriskajā sektorā jābūt vislabāk atalgotajiem? Kur tas teikts? Satversmē? Vai tiešām Bībelē?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu