Varu arī nerakt • IR.lv

Varu arī nerakt

Pauls Raudseps

Pret zaptes burkas zagļiem vērsties ar visu likuma bardzību, bet bezspēcīgi noplātīt rokas par liela mēroga korupcijas vai citu smagu un grūti atklājamu noziegumu izmeklēšanas neveiksmēm — tā jau ir kļuvusi par Latvijas tiesībsargu publiskā tēla neatņemamu, nožēlojamu sastāvdaļu. Kad ik pa brīdim šo jautājumu publiski iztirzā, visi vaino cits citu — prokurori izmeklētājus, izmeklētāji tiesas, bet visi kā viens valdību par naudas nedošanu un Saeimu par likumdošanas brāķiem. Cilvēkam, kas nav iesvaidīts Krimināllikuma niansēs, grūti vispār orientēties šajās pašaizsardzības meistarklasēs, un galu galā viss paliek pa vecam, jo svarīgākais ir mundiera gods, nevis sabiedrības labums. Tīri papīri slēpj birokrātisku tukšgaitu un neapmierinošus rezultātus.

Šonedēļ kāds kompetents vērtētājs no malas beidzot ir sācis šos papīrus cilāt. Otrdien Valsts kontrole (VK) prezentēja apjomīgu revīzijas ziņojumu Vai pirmstiesas izmeklēšana Valsts policijā ir efektīva?

Ziņojumā atklājas aina, kas ir pat satraucošāka, nekā varētu likties. Citēsim VK secinājumus:

«Salīdzinot Baltijas valstīs reģistrēto noziedzības līmeni uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, Latvijā noziedzības līmenis salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm pēdējos piecos gados mainījies minimāli, kas ir pretēji kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā esošajai tendencei.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu