Viņa ieņems Bastīliju • IR.lv

Viņa ieņems Bastīliju

2
Žans Marī Lepēns, Marine Lepēna un Žanna d’Arka pie Nacionālās frontes biroja Parīzes piepilsētā. Foto — New York Times/Scanpix

Marine Lepēna (42) veicinājusi Francijas Nacionālās frontes renesansi un aģitē par «īstām nacionālām vērtībām.» Nobijies ir pat Nikolā Sarkozī 

Marine Lepēna pārlaiž acis vēstuļu kaudzei uz sava rakstāmgalda un pasūdzas, ka beigušies visi fotoportreti, kurus viņa ar autogrāfu izsūta saviem atbalstītājiem. Lai gan viņas hobijs ir ieroči un šaušana mērķī, bijušo ASV viceprezidentes kandidāti un potenciālo prezidenta kandidāti no Republikāņu partijas Sāru Peilinu viņa tomēr neuzskata par savu elku. Tā vietā pamāj ar roku, norādot uz Žannas d’Arkas statuju aiz loga – viduslaiku nacionālā varone ir arī Nacionālās frontes talismans. 

40 gadus kopš šīs galēji labējās un ksenofobiskās kustības radīšanas tās vadītājs bija Žans Marī Lepēns (82), taču tagad sirmā politiķa vietu ieņēmusi Lepēna jaunākā. Partijas biroju diezgan pelēkajā Parīzes piepilsētā Nantērā rotā vēl viens nacionālais simbols: akmensdārzā pagalmā slejas no stiklšķiedras darināts gailis. 

Savukārt biroja sienu rotā izraēliešu mākslinieces un Lepēnas draudzenes abstraktā glezna – tā politiķe vēlas demonstrēt, ka nav antisemīte. «Tās nosaukums ir Pasaules virsotne, un mana draudzene teic, ka tieši uz turieni es mērķēju. Nu, varbūt ne tik augstu! Ha-ha–ha!» politiķe atgāž galvu, un atskan smiekli, kas ir gluži kā viņas firmas zīme – skaļi un nedaudz neķītri. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu