Zatlers ar mieru kandidēt uz otro termiņu • IR.lv

Zatlers ar mieru kandidēt uz otro termiņu

42
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Prezidents iesniegs Satversmes grozījumus, kas paplašinās prezidenta pilnvaras

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu vasarā gaidāmajās vēlēšanās, vēsta aģentūra LETA.

To viņš paziņoja trešdien kopīgajā preses konferencē ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (“Vienotība”).

Zatlers norādīja, ka ir gatavs konsultēties ar partijām un ka 19.aprīlī viņš prezentēs savu darbības programmu.

Aģentūra BNS vēsta, ka Zatlers ir saņēmis daudz iedzīvotāju, pašvaldību vadītāju, sabiedrisko organizāciju un citu cilvēku atbalsta vēstules par kandidēšanu uz vēl vienu prezidentūras termiņu.

Pamatojot paziņojuma laiku, Zatlers paskaidroja, ka partijas jau gada sākumā deva skaidru signālu, ka konsultācijas sāks un lēmumus par prezidenta amata kandidātiem pieņems marta vidū. “Marta vidus ir pienācis, ir 16.marts, līdz ar to es dodu skaidru signālu partijām,” uzsvēra Zatlers.

Zatlers trešdien Saeimā iesniegs Satversmes grozījumus, kas paredz piešķirt prezidentam pilnvaras nominēt tiesībsarga, valsts kontroliera un Latvijas Bankas prezidenta amata kandidātus, lai par tiem vēlāk spriestu Saeima, vēsta aģentūra LETA. Grozījumos paredzēts, ka premjeram ir pienākums ar izveidoto Ministru kabinetu pirms tā apstiprināšanas Saeimā iepazīstināt prezidentu.

Tāpat Zatlers atkārtoti uz parlamentu virzīs priekšlikumu par prezidenta tiesībām atlaist Saeimu parlamentārās krīzes apstākļos. Grozījumos paredzēts, ka par prezidenta atstādināšanu vispirms būs jālemj Satversmes tiesai un tikai prezidentam nelabvēlīgu lēmumu gadījumā turpmākā lemšanas būs Saeimas rokās.

Valsts prezidenta kā valsts konstitucionālā orgāna potenciāls Latvijas parlamentārās demokrātijas iekārtā nav pilnībā izmantots, iepriekš konstatējusi Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija. Tādēļ Valsts prezidenta kompetence dažos aspektos ir jāprecizē vai jāpaplašina.

Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru termiņš beigsies 7.jūlijā. Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu Saeimas sēde prezidenta ievēlēšanai jāsasauc ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā prezidenta pilnvaru laika beigām, tātad ne vēlāk kā 8.jūnijā.

Koalīcijā pirmās diskusijas par prezidenta amata kandidātiem paredzamas pēc divām nedēļām, otrdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (“Vienotība”).

Komentāri (42)

mary75 16.03.2011. 13.53

Es domāju, ja viņš piekrita kandidēt, tātad, stāvoklis priekš viņa nav bezcerīgs, gan jau viņam kāda informācija ir.
Jebkurā gadījumā, tagad V jābeidz muļķoties un jānosauc Zatleris kā V vienīgais prezidenta kandidāts, jo atrast argumentus, kāpēc tos neapmierina Zatlers, ZZS un tās partneriem būs daudz sarežģītāk, nekā pret jebkuru citu V kandidātu, pie pašreizējās situācijas Zatlera pārvēlēšanu būtu labākais no visa, ko V varētu panākt, bez tam viņš patiešām ir audzis un pierādījis to, ka spēj pieņemt lēmumus patstāvīgi un nepadoties Saeimas populistiski – tumsonīgā vairākuma ietekmei.

+10
-3
Atbildēt

1

    Una Grinberga > mary75 16.03.2011. 14.30

    Tieši tā. Jauns prezidents, kurš varētu pakļauties kādām politiskām iegribām, esošajā situācijā nav vēlams. Protams, Zatlers nav nekāds ideālais variants, bet katrā ziņā viņš atbalsta esošo ekonomikas stabilizācijas kursu. Pēc 4 gadiem, kad viss valstī varētu būt normāli, varēs arī meklēt ideālo prezidentu, bet tagad nevajag lielus politiskos satricinājumus/pārmaiņas.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

kdaljajev 16.03.2011. 14.58

Ja ZZS tagad neatbalstīs,tad ir skaidrs,ka ir cits kandidāts.Uz daudzvējoņu fona Zatlers ir labāks kandidāts.

+9
-2
Atbildēt

0

Maris 16.03.2011. 13.47

Zatlers var septiņas reizes ar Dombrovski rīkot brīfingus,bet,ja Saskaņa un
ZZS un PLL ieteiks citu kandidātu,kaut vai Riekstiņu,tad dakterim ir vāks.

+7
-1
Atbildēt

2

    ilmisimo > Maris 16.03.2011. 17.44

    ..kaut vai Riekstiņu,tad dakterim ir vāks. ..
    ============================================
    nuuuuu….. nevajag gan kaut Riekstiņu…. par kuo ta tā?…. diezgan jau lāga cilvēks….

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    disassociative > Maris 16.03.2011. 13.54

    Nu, dakterim noteikti nav vāks, vēl jo vairāk – viņš tiešām ir izcils ārsts. ir gadījies sastapties, cepuri nost! Viņš pazīstamu cilvēku salāpīja pilnīgi bezcerīgā situācijā, cilvēks vēl joprojām pat aktīvi slēpo, brauc ar vējdēli un dzīvo absolūti pilnvērtīgu dzīvi. Bet nu prezidentūras otrs termiņš gan nez vai spīd.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu