VK: AM nelietderīgi izlietojusi vairāk nekā miljonu • IR.lv

VK: AM nelietderīgi izlietojusi vairāk nekā miljonu

21
Foto: Gints Ivuškāns

Lieki tērēts militārā personāla apmācībai, sporta un atpūtas bāzes remontam 

Aizsardzības ministrija (AM) nav nodrošinājusi caurredzamas un atbilstošas militārās izglītības sistēmas izveidi, kā dēļ ir pieļauts militārā personāla apmācībai piešķirto valsts budžeta līdzekļu nelietderīgs izlietojums vairāk nekā viena miljona latu apmērā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK norāda, ka ministrija nav nodrošinājusi Nacionālās aizsardzības akadēmijas efektīvu izmantošanu militārās izglītības procesā. Virsnieku skaits no 121 speciālista 2003.gadā samazinājies līdz septiņiem speciālistiem 2009.gadā, tomēr ministrija nav veikusi pasākumus, lai tiktu pieņemts lēmums par akadēmijas turpmāko darbību, secina VK.

Daļa summas – 242,6 tūkstoši latu – tērēta maksājot pievienotās vērtības nodokli, kurš pēc likuma nebija jāpiemēro, kā arī par speciālistu sagatavošanu, kuri studijas attiecīgajā programmā nepabeidza.

Bez akadēmijas militāro izglītību nodrošina vēl sešas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) skolas, no kurām četras ir Ministru kabineta dibinātas valsts izglītības iestādes, bet pārējās – NBS vienības.

VK norāda, ka Aizsardzības ministrija nav nodrošinājusi Ministru kabineta dibināto NBS militārās izglītības iestāžu darbības atbilstību normatīvajiem aktiem. Piemēram, nelicencējot vairākas militārās karjeras izglītības programmas, nav nodrošināta iespēja par visu militārās izglītības karjeras kursu apgūšanu izsniegt valsts atzītu izglītības dokumentu.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (SCP, "Vienotība") atzina, ka piekrīt VK kritikai par akadēmiju, un informēja, ka ir uzdevis ministrijas izpildsekretāram militāro spēju attīstības jautājumos Gundaram Ābolam piedāvāt reformas akadēmijā.

Revīzijā secināts, ka, lai gan NBS sastāvā iekļautās mācību, sporta un atpūtas bāze "Pipariņi"  netiek izmantota NBS uzdevumu izpildē, ministrija tās darbībai no 2007.gada līdz 2010.gada vidum piešķīrusi 302,9 tūkstošus latu. Atpūtas bāzes rekonstrukcija iekļauta NBS būvniecības plānos un tai tērēti vēl 1,25 miljoni latu.

Pabriks VK norādēm attiecībā uz "Pipariņiem" gan nepiekrita. "Pipariņi" esot ģenerāļa Jāņa Baloža māja. Šī bāze ir noderīga gan jaunsargiem, gan apmācībām, gan arī kā muzejs. Pabriks arī sacīja, ka bāze ir "konservācijas situācijā" un tā jāatjauno. "Naudu atdot atpakaļ mēs nevaram, tas nebūtu patriotiski," uzsvēra Pabriks.

Pēc revīzijas ministrija apņēmusies veikt vairākus pasākumus militārās izglītības sistēmas darbības efektivitātes uzlabošanai – līdz šā gada vidum ministrija izvērtēs militāro mācību iestāžu optimizācijas iespējas, tostarp attiecībā uz akadēmijas turpmāko darbību, un veiks pasākumus, lai tiktu pieņemti lēmumi izglītības iestāžu vadības modeļa pilnveidošanai.

Līdz 2012.gada beigām Aizsardzības ministrija izvērtēs militārās izglītības politikas mērķus un veiks nepieciešamās darbības, lai militārās izglītības sistēmas darbība atbilstu izglītības jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem.

Revīzija veikta par laiku no 2009.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 30.jūnijam, bet atsevišķu lēmumu izsekošanai pārbaudes veiktas arī ārpus norādītā laika posma.

 

Komentāri (21)

Senda Kronberga 22.02.2011. 13.54

Gada beigās vajadzētu apbalvot tos, kuriem VK nav atklājusi nekādus liekus tēriņus. Medaļas un diplomus var negatavot, jo laureātu nebūs.
Jebkurā gadījumā, šitie ir tikai pēdējā laika brīnumi, un tie ir tikai “ziediņi”, jo neviens VK nelaidīs tur, kur notiek pašas interesantākās lietas. Pieļauju, ka ja kāds izdomātu veikt auditu aizsardzības ministrijas pakļautībā esošajās instancēs, viņš visai ātri ciestu autokatastrofā.

+1
0
Atbildēt

0

Janis 22.02.2011. 13.27

Vinets Veldre anyone? Atis “Nasingspešal” Slakteris?

+1
0
Atbildēt

3

    varbūt ka tā > Janis 22.02.2011. 17.48

    redz kā šamie tērē valsts naudu

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    varbūt ka tā > Janis 22.02.2011. 17.47

    nē paskaidroju, ka pēdējais pirms Pabrika bija Vienotības Lieģis

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 22.02.2011. 20.23

    Jā, un visus sūdus sastrādāja tieši pēdējais.
    Kā viduslaikos, ja pirms liela kara pie debesīm parādījās pilnmēness, tātad nākamreiz, kad tas parādīsies, noteikti atkal būs liels karš..

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 23.02.2011. 11.32

jau teepistu laikaa šiis ministrijas budžeta naudu atmazgaaja džaadaas pašvaldiibaas buuveejot sporta halles , tiltus , taadeejaadi nokaašot otkataa savus procentus , arii Slaktera deela izklaides finseešanaa…tas nav nekas jauns …. vajag beidzot riikoties kaa ieteica Repše , budžetu staadiit no nullles , nevis katru gadu tik maukt miljonus klaat pie iepriekšeejaas summas,

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu