Noraida atklātu balsošanu par amatpersonām • IR.lv

Noraida atklātu balsošanu par amatpersonām

51
foto: Nora Krevņeva/f64
Indra Sprance

Saeimas opozīcija un ZZS noraida "Vienotības" rosinātos grozījumus

Saeima ceturtdien noraidīja apvienības "Vienotība" iesniegtos grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredzēja par virkni amatpersonām turpmāk balsot atklāti.

Grozījumi Saeimas Kārtības rullī paredzēja, ka atklāti jāievēl tiesībsargs, valsts kontrolieris, tiesneši, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs, ģenerālprokurors, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs, Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi un vadītājs un citi, savukārt aizklātie balsojumi tiktu saglabāti, lemjot par Valsts prezidenta apstiprināšanu, Satversmes tiesnešiem un Saeimas prezidija locekļiem.

Aicinot deputātus balsot par piedāvatajiem likuma grozījumie, deputāte Ilma Čepāne (PS, “Vienotība” aicināja iepazīties ar Eiropas Parlamenta Konstitucionālo lietu komitejas 2005.gadā publicēto pētījumu par aizklāto balsošanu dalībvalstu parlamentos. “Tajās izteiktās tēzes par aizklātās balsošanas plusiem un mīnusiem liecina, ka Latvijas apstākļos, kad sabiedrības uzticēšanās parlamentam ir tik zema, vairāk būtu jātiecas izmantot atklātu balsošanu," pauda Čepāne.

Viņa arī atsaucās uz tiesību zinātnieka Kārļa Dišlera teiktā, ka “aizklāta balsošana Saeimā vēlētājam un visai sabiedrībai atņem katru kontroles iespēju. Aizklāta balsošana gluži labi var noderēt par apsegu slepenām norunām un kompromisiem. Tā var veicināt politisko mandeli un korupciju. Aizklātas balsošanas apstākļos neviens par balsojumu nav politiski atbildīgs. Slepenības apstākļos mēs nevaram runāt, ka deputāts spēj pieņemt valstiski svarīgus lēmumus sabiedrības interesēs.”

“ Es esmu vienkārši acīmredzot mazlietiņ… nu, neesmu tik čakls, lai tagad pārskatītu pēdējo astoņu gadu stenogrammas… No tiem gadījumiem, kad tika nobalsots nevis tā… tika nobalsots nevis tā, kā, teiksim, gribēja tolaik labā opozīcija, bet tika nobalsots pēc koalīcijas lēmumiem, un tad tika runāts par to, ka deputāti tiek piespiesti, par to, ka frakcijas disciplīna, par to, ka galvenie šie lielie cilvēki kontrolē, novēro un ka deputātam nav tiesību, nav iespēju paust savu viedokli, “ pauda Kučinskis.

Pret šiem likuma grozījumiem balsoja 51 deputāts no "Saskaņas centra", Zaļo un Zemnieku savienības, kā arī apvienības "Par labu Latviju". Par likuma grozījumiem balsoja 37 deputāti no "Vienotības" un VL- TB/LNNK.

 

 

Komentāri (51)

madararaa 17.02.2011. 15.24

Heh, labi, ka vismaz balsojums par atklātu balsošanu par amatpersonām ir atklāts :) Citādi atkal visi dievotos, ka atbalsta, un pēc tam šausminātos, ka saeima ir sūds. Tagad vismaz kāds prieciņš uzklausīt Kučinska smieklīgo vāvuļošanu, kas būtībā mērķēta tiem, kuriem savu smadzeņu nebija jau vēlēšanu dienā. Visvairāk kauns par ZZS deputātu zemo pašcieņu – cik zemu viņi vērtē to, ka ir tautas pilnvaroti pārstāvēt viņu intereses, un kā bailīgi vergi pilda saimnieka norādījumus.

+15
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 17.02.2011. 10.37

Paldies jums SC un ZZS vēlētāji. Paldies. No sirds :)

+15
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 17.02.2011. 10.38

Varbūt šis balsojums liks kādiem vēlētājiem aizdomāties?
Ceru, ka tas tiks pienācīgi atspoguļots un komentēts medijos.

+13
-1
Atbildēt

3

    austrisv > ievuliitis 17.02.2011. 22.05

    Betij! Nu , protams, ka Tev taisnība. es nebūt neesmu Sudrabas fane- pie tam jau sen sākot jau no brīža, kad viņa aizskrēja no FM v.s vietn vietas uz Pareksu uz viceprezidenta vietu, jo Dombrovskis tak viņai bija kā ķīlis dupsī.
    Bet ne jau par to ir runa, jo var ielikt vēl trakāku kadru līdzīgu Černajam!
    Un viņi to noteikti izdarīs!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 17.02.2011. 16.17

    Manuprāt, šogad pilnvaras izbeidzas Sudrabai un tad mums ieliks kaut kādu nezin no kurienes atkal izrautu kadru- vilnīti Nr 2, ko ielikt valsts galvenā kontroliera amatā! tas būs vēl trakāk!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 17.02.2011. 19.42

    Itkā Sudrabas darbībai būtu kāds ekonomiskas vai juridiskas sekas iestājušās. Tālāk par skaļiem paziņojumiem tā arī nav tikusi. Ja nepiekrīti, kaut vienu krimināllietu ar notiesājošu spriedumu. Neticu, ka, ja tāds būtu, Sudraba nepacenstos to pieminēt kādā no savām regulārajām intervijām.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu