Ķīniešu truša Jaunais gads • IR.lv

Ķīniešu truša Jaunais gads

20
Raitis Plauks, f64

Sautējumos, skatlogos vai kā mīļi mājdzīvnieki – Ķīnā ārkārtīgi populāri kļuvuši truši, valstij gatavojoties sagaidīt jauno Truša gadu.

1,3 miljardi Ķīnas iedzīvotāju veco Tīģera gadu aizvadīs un jauno sagaidīs naktī no 2. uz 3. februāri, ziņo aģentūra LETA.

Ķīnā jaunais gads tradicionāli ir lieli ģimenes svētki, un arī šogad tas tiks atzīmēts ar plašām svinībām un uguņošanu.

Trusis ķīniešiem simbolizē laimi un bagātību, un daudzi cer, ka tas atnesīs 12 mierīgus mēnešus, ļaujot atgūties pēc vētrainā Tīģera gada, kurā Ķīnai nācās piedzīvot virkni postošu dabas katastrofu, ieskaitot zemestrīces un dubļu nogruvumus.

Brokeru un investīciju firma CLSA prognozējusi, ka trusim būs pozitīva ietekme arī uz akciju tirgiem.

"Mierīgs, pievilcīgs un tālredzīgs, baltais trusis izraus grožus no neapšaubāmi nepatīkamā un ekscentriskā tīģera rokām, kas sajaucis un apgriezis otrādi tirgu pēdējo 12 mēnešu laikā," teikts CLSA ziņojumā "Feng Shui Index".

Tikmēr būtu grūti raksturot kā mierīgu animāciju, kas nesen izplatījās ķīniešu interneta vidē. Trusīšu sacelšanā pret tīģera brutālo kundzību, kas bija vāji slēpts mājiens Ķīnas komunistiskās vadības virzienā, bija vērā ņemams uzbrukums interneta vidē, pirms video izdevās apturēt cenzoriem.

Un lai gan citi šim zvēriņam piedēvē nomierinošas īpašības, pašiem trušiem Ķīnā šis nesolās būt labs gads.

Restorāni visā valstī piedāvā dažādas trušu gaļas delikateses bagātīgām Jaunā gada svinībām, un cilvēki steidz iegādāties trušus kā mājdzīvniekus, dzīvnieku tiesību aizstāvju vidū radot bažas, ka vēlāk viņi tiks pamesti vai atstāti novārtā.

"Cilvēki pērk viņus pateicoties Truša gadam," pavēstīja kāds Pekinas trušu pārdevējs, kam šis gads jau tagad sācies veiksmīgi.

Būrī audzētus neliela izmēra trusīšus viņš pārdod Pekinas tirgū par 30 juaņām (aptuveni 2,3 latiem) gabalā.

Lielāki eksemplāri mājdzīvnieku veikalos maksā 150 juaņas, bet tā dēvētais "pandas trusis" – balts ar melnu krāsojumu ap actiņām – maksā vēl vairāk.

Jaunā gada svinībām internets piedāvā tūkstošiem iespēju un variantu, bet viens no populārākajiem galamērķiem ir pasaulē lielākais ledus un sniega skulptūru festivāls Harbinā, kur tūristiem dota iespēja apskatīt milzu trušus.

Trušiem pievērsusies pat Ķīnas pasta sistēma, janvāra sākumā izdodot speciālu pastmarku sēriju, kas tika izpirkta burtiski dažu stundu laikā.

 

Komentāri (20)

andrejs 19.12.2016. 14.38

Tinies uz krievu kolonistu saitiem (un raksti slāviski, protams), te nav īstā vieta, kur līst ar savu demagoģiju.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu