Dūrieni tumsā • IR.lv

Dūrieni tumsā

6
Foto — Corbis/Scanpix

Gandrīz katra ziema atnes nepatīkamas ziņas par jaunas gripas tuvošanos, un cilvēki sāk prātot – vakcinēties vai ne? Izrādās, šis ir ļoti strīdīgs jautājums arī pētnieku aprindās. Zināmi gadījumi, kad eksperti savā starpā pat vairs nesveicinās

Ja pa Sarkanās lauvas ielu blakus Filadelfijas lidostai brauc pārāk ātri, var palaist garām zemu betona ēku, kurā mājo biotehnoloģiju kompānija MedImmune. Katru vasaru un rudeni tur ir aktīvs darba laiks, jo jāsaražo miljoniem vakcīnu pret gripu, kura, visticamāk, atnāks ziemā. Procesu uzrauga no galvas līdz kājām aizsargtērpos ģērbušies darbinieki. Roboti nelielās devas sapilda stikla ampulās. Tiek uzlīmētas etiķetes, un vakcīna ir gatava izsūtīšanai pa visu valsti. 

Īpaši rosīga bija 2009.gada vasara, kad pasaule nobijās no jaunās tā dēvētās cūku gripas. ASV veselības aizsardzības amatpersonas nolēma, ka vakcīnēt vajadzētu 159 miljonus pieaugušo un bērnu. Tik ambicioza vakcinācijas programma Amerikā nebija piedzīvota kopš pagājušā gadsimta 50.gadiem, kad amerikāņi pieteica totālu karu bērnu triekai. Tagad pasūtījumu saražot vakcīnu pret cūku gripu saņēma MedImmune un vēl četras kompānijas. 

Kad medikaments bija gatavs, vakcinēties varēja gan ārstu kabinetos, gan slimnīcās, gan lidostās, skolās un pat lielveikalos. Tas viss bija miljardus dolāru dārgs pasākums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu