Karš un epidēmijas samazinājušas CO2 • IR.lv

Karš un epidēmijas samazinājušas CO2

12

 Zinātnieku pētījums ASV liecina par karu ietekmi uz klimata izmaiņām pagātnē 

Lielākie kari un epidēmijas vēsturē aiznesa tik daudz cilvēku dzīvību, ka to apdzīvoto teritoriju vietās izauga meži un izmainīja gāzu līdzsvaru dabā, liecina Karnegī Zinātniskā institūta ASV zinātnieku pētījums.

Džūlija Pongraca, pētnieciskās grupas vadītāja kopā ar kolēģiem modelēja Zemes zaļās masas un CO2 attiecības no mūsu ēras 800. gadiem līdz mūsdienām. Tika secināts, ka, piemēram Mongoļu invāzijas laikā Āzijā (1200-1380), kad tikuši nogalināti vairāk kā 15 miljoni cilvēku, no jauna izaugušas tādas koku un krūmu platības, kas spējušas absorbēt gandrīz 700 miljonus tonnu oglekļa dioksīda. Tas ir daudzums, kādu gadā rada izplūdes gāzes visā pasaulē.

Līdzīgs zaļās masas "izrāviens" noticis Amerikas kontinentā 16.gadsimtā, kad tikai iznīcināti gandrīz 90% vietējo iedzīvotāju, atbrīvojot zemes mežam.

Pētījumā teikts, ka daudzmaz ievērojamu efektu devušas tikai ilglaicīgas "tīrīšanas", ņemot vērā to, cik ilgs laika nepieciešams, lai mežs ieņemtu cilvēku apstrādās lauksaimniecības teritorijas. Zinātniece atzīst, ka pēdējos gadsimtos mežs ir iznīcināts ļoti lielā apmērā, un jau šobrīd uz Zemes ir pārāk daudz cilvēku, lai tas spētu jelkad atjaunoties.

 

Komentāri (12)

juhans 23.01.2011. 13.37

“Zinātnieku pētījums ASV liecina par karu ietekmi uz klimata izmaiņām pagātnē”
Vai nu tā būs? Raksts klimatu neskar ne ar vārdu – runa iet par karu saikni ar CO2 (pie tam abi piemēri ir visai nepārliecinoši).

+3
0
Atbildēt

0

www.pearlytime.lv 24.01.2011. 12.56

Šādā griezumā pasniegtā ziņa liecina, ka “nav cilvēka – nav problēmas”, kas pēc būtības nav nekas jauns. Jo, ja nav cilvēka, tad nav ne problēmas cēloņa, ne seku apziņas. Ja notiks kodolkara katastrofa, planēta pēc nieka dažiem tūkstošiem gadu atveseļosies. Tas planētas veselībai uz tās vēstures fona būs kā tāds knipis. Jo 80 gadu ilga cilvēka mūžā iesnu izslimošana paņem 0.023% nodzīvotā laika, bet piemēram 5000 gadu ir tikai ap 0.00001% no patreizējā planētas vecuma.

Es ne mirkli nešaubos, ka pētījums nav tik plakans un bezatbildīgs kā izskatās izlasot šo ziņu. Te vienkārši ir labs piemērs, ka deformējas informācija pārpublicējumos bez jebkādas izpratnes un mēģinājuma domāt līdzi.

+2
0
Atbildēt

0

ligakrastina 23.01.2011. 13.08

Kas to lai zina, vai “cilvēka radīta globālā sasilšana” ir blēdība? Iespējams arī tā. Pārāk daudz putas sakultas un likmes arī augstas. Nu tā zinātnieku diskusija jau turpinās, un protams, katrs spītīgi aizstāvēs savu teikto.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu