Šlesers un Šķēle noliedz sarunas ar Krievijas vēstnieku • IR.lv

Šlesers un Šķēle noliedz sarunas ar Krievijas vēstnieku

128
Andrejs Strokins, F64
Sanita Jemberga

Ietekmīgi Latvijas politiķiem pirmkārt glābj savu biznesu, atklāj Wikileaks publikācijas

Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs, sākoties Krievijas – Gruzijas konfliktam, zvanījis toreizējam satiksmes ministram Aināram Šleseram un tobrīd politiku formāli pametušajam Tautas partijas dibinātājam Andrim Šķēlem, mēģinot nodrošināties ar viņu atbalstu, liecina interneta vietnes Wikileaks iegūtajos ASV Valsts departamenta dokumentos atrodama telegramma no vēstniecības Rīgā. Abi minētie politiķi noliedz šādu sarunu esamību.

2008.gada 15.augustā tapušā ziņojumā, kas klasificēts kā slepens un nav domāts lasīšanai citu valstu pilsoņiem, teikts, ka viens no iemesliem, kas radīs grūtības Latvijas nostājas formulēšanā par Krievijas – Gruzijas karu, ir fakts, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem, ieskaitot svarīgākos politiskos spēlētājus, ir ienesīgas darījumu attiecības ar Krieviju, ko viņi baidās zaudēt. Tādas, pēc amerikāņu domām, ir toreizējā ārlietu ministra Māra Riekstiņa pārstāvētajai Tautas partijai, īpaši enerģētikas sektorā. Atzīmēts, ka arī toreizējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, kurš debatēs parlamentā aicinājis aizdomāties arī par Gruzijas līdera Mihaila Saakašvilli vainu kara izraisīšanā, nopelnījis krietnu naudu ar nekustamā īpašuma un tranzīta darījumiem, kas bijuši atkarīgi no Krievijas.

"Mēs domājam, ka tā nav tikai sagadīšanās, ka viņš [Vešņakovs – red.] zvanīja diviem no trim Latvijas oligarhiem. Lai gan viņš nav zvanījis Aivaram Lembergam, viņš ir sazvanījis tās partijas vadītāju, kura Lembergam ir vistuvākā," teikts ziņojumā. Kā noprotams, ASV vēstniecība interpretē Krievijas vēstnieka sarunas kā mēģinājumu apelēt pie politiķu privātajām biznesa interesēm, lai novērstu iespējamās sankcijas pret Krieviju, ko tolaik aktīvi apsprieda Latvijas diplomātiskajās aprindās – pārtraukt NATO sadarbību ar Krieviju militārajā jomā un neturpināt sarunas par atvieglotu vīzu režīmu ar ES. "Laikam ritot, atslēgas figūras Latvijā sapratīs, ka viņiem priekšā ir daudz smagākas izšķiršanās," situāciju komentējusi vēstniecība.

"Diemžēl sagaidāms, ka lielai daļai politikā ietekmīgu cilvēku pirmais instinkts būs darīt visu iespējamo, lai saglabātu savus privātos biznesa darījumus, ķeroties pie naivās iedomas, ka bizness un politika ar Krieviju var būt šķirtas lietas," teikts ziņojumā.

Premjers Ivars Godmanis ziņojumā minēts kā izņēmums, kuram bijis skaidrs, ko nozīmē Krievijas rīcība, kādas var būt tālākās sekas, viņš arī nekavējoši apjautis Krievijas atriebības iespējas enerģētikas sektorā un pieprasījis valdībā sagatavot rīcības plānu tādam gadījumam. Ziņojumā norādīts, ka augsti novērtēts Godmaņa brauciens uz Tbilisi kopā ar Baltijas, Polijas un Ukrainas līderiem, kamēr prezidents Valdis Zatlers kritizēts par priekšlaicīgu neatgriešanos no Olimpiskajām spēlēm Ķīnā.

Vērtējot noskaņojumu Latvijā, ASV vēstniecība atzīmē, ka liela daļa etnisko latviešu gruzīnu vietā viegli varējuši iedomāties sevi. Tā kā ES un NATO reakcija uz notikušo nav bijusi spēcīga, daudzi sākuši satraukties, vai abas organizācijas spēj piedāvāt drošības līmeni, kādu latvieši sagaidījuši, tajās iestājoties. Paredzamas konflikta sekas esot Latvijas vēlme paaugstināt savas militārās spējas un aicinājums amerikāņiem taustāmi apliecināt, ka viņus arvien interesē Latvijas drošība.

Atzīmēts arī, ka Latvijā dzīvojošo krievu domas par konfliktu radikāli atšķiras, un, lai gan tas daļēji skaidrojams ar viņu atrašanos Krievijas informatīvajā telpā, notiekošais vēlreiz uzsvēris, cik svarīga Latvijā ir ciešāka sabiedrības integrācija, ko notikušais padara daudz grūtāk sasniedzamu. Amerikāņi vērtējuši, ka neviena no Latvijas partijām nav gatava būt par cēloni tracim, ko izraisītu ierosinājums atvieglot pilsonības iegūšanas nosacījumus.

ASV diplomātu ziņojumi atklāj, cik frustrēta bijusi Latvija par Rietumu atturīgo reakciju uz Krievijas – Gruzijas karu. Lai gan latviešu diplomāti atzinuši, ka Gruzija nav bez vainas, par galveno vainīgo uzskatīta Krievija. Toreizējais Ārlietu ministrijas valsts sekretārs, bijušais vēstnieks Krievijā Normans Penke nosaucis Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva paziņojumu, ka Gruzija ir agresors, par "nenormālu".  Latvija vēlējusies aktīvi iesaistīties debatēs gan ES, gan NATO mītnēs Briselē, bet jutusies pazaudējusies starp lielvarām. 

Latvijas varas iestādes pagājušās nedēļas beigās ir tikušas informētas par gaidāmo noplūdi, bet komentārus nesniegšot, jo, pēc premjera preses sekretāres Līgas Krapānes teiktā, "mēs nevaram garantēt šo dokumentu autentiskumu."

Tautas partijas (TP) preses sekretārs Arno Pjatkins Ir.lv informēja, ka ne Šķēle, ne Šlesers nav par Gruzijas jautājumu runājuši ne ar vienu no Krievijas vēstniecības pārstāvjiem. Tieši pretēji – toreizējā ārlietu ministra Riekstiņa (TP) aktīvā nostāja skaidri apliecinājusi TP un Šķēles viedokli šajā jautājumā, uzsvēra Pjatkins. Viņš arī norādīja, ka šādas informācijas klajā nākšana liek aizdomāties par ASV vēstniecības informācijas avotu spēju nodrošināt vēstniecību ar objektīvu informāciju.

Arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis noliedza, ka jebkad telefoniski būtu apspriedis ar Krievijas vēstniecības pārstāvjiem Gruzijas kara jautājumu. Brigmanis Ir.lv uzskaitīja virkni dažādu valstu vēstniecību pārstāvju, kas savulaik nākuši uz frakciju, tajā skaitā arī no ASV un Krievijas vēstniecības, taču tās bijušas parastas “protokola vadītāja klātienē notikušas sarunas”. “Nekādas slepenas sarunas nav bijušas,“ uzsvēra Brigmanis, norādot, ka visu deputāta pilnvaru laiku nekad neesot apmeklējis pat oficiālās pieņemšanas vēstniecībās.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

 

Komentāri (128)

buchamona 30.11.2010. 06.52

Sho telegrammu var uztvert kaa komplimentu laatvieshu veeletajam, kursh patstaaviigi ir nonaacis pie liidziigiem secinaajumiem kaa ASV veestneicibas darbinieki, par nu jau var teikt kaadreiz ietekmiigajiem LV politikjiem un sodiija vinjus.
Briinos par citu lietu – amerikaanji taa arii nav sapratushi to, ka nekad un nemuuzham nesagaidiis sev krievalodiigaa SC elektoraata atbalstu. Taa vietaa, lai stiprinaatuu shii briizha pilsoniibas likumu Latvijaa, kas ir vieniigais balsts amerikaanjiem LV, vinji naivi runaa par integraaciju :))

+43
-4
Atbildēt

10

    eva_o > buchamona 30.11.2010. 14.27

    => Riņķī apkārt “Briinos par citu lietu – amerikaanji taa arii nav sapratushi to, ka nekad un nemuuzham nesagaidiis sev krievalodiigaa SC elektoraata atbalstu. Taa vietaa, lai stiprinaatuu shii briizha pilsoniibas likumu Latvijaa, kas ir vieniigais balsts amerikaanjiem LV, vinji naivi runaa par integraaciju :))”
    Dīvaini jau ir tie amerikāņi – nesaprot “elementāras lietas” – ka mēs Latvijā nekādu integrāciju nevēlamies un bezcerīgi ir mēgināt mūs ieinteresēt pat DOMĀT, ka integrācijai ir kāda jēga un labums… Mēs vēlamies būt DEZINTEGRĀCIJAS priekšpostenis, vēlamies būt nākamo karu pirmajos ierakumos.Divos pasaules karos jau esam pieraduši, ka tieši šāda ir mūsu vieta Eiropā… Vai saviem bērniem novēlēsim šādu dzīvi?

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    eva_o > buchamona 30.11.2010. 15.47

    Nu, bet ja būsim godīgi, jāatzīst, ka Urbanovics no Saskaņas Centra tieši un nepārprotami aicināja iet pa Somijas pieredzes ceļu (varu to pierādīt ar publicētiem tekstiem!). Acīmredzami, ka viena no šī ceļa svarīgām iezīmēm – neaizmirst pagātni, bet nedzīvot pagatnē! Vai sapratīsim, ko tas nozīmē? Vai gaidīsim, lai Urbanovics mums to katram personīgi un padziļināti ieskaidro? Vai tomēr paši arī kustēsim pa Somijas pieredzes ceļu? Bet… kaut kā neredzu līderus, kuri par to runā… Vienīgi Jānis Urbanovics… Vai kaut kur ir vēl kādi konkurenti uz šo ideju?

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    eva_o > buchamona 30.11.2010. 15.56

    => riņķī apkārt Nekā personīga, bet… Jūs man atgādinājāt tipisku padomju laika “darbaļaudi”: “Es nerunaaju par krieviem, bet par postpadomju paliekaam, kaads ir SC elektoraats, jeb taa agresiivaakaa dalja.”
    Šī Jūsu prasme sadalīt pasauli “ļaunajos kapitālistiskā imperiālisma spēkos”, “buržuāziskās pagātnes paliekās” un “progresīvajos labas gribas cilvēkos” mani izraisīja nostaļgiskas atmiņas par zampoļita lekcijām siltā kājnieku divīzijas kazarmā… :) Tekstus var mainīt, bet svarīgs ir princips – nešaubīties par izrunājamo apgalvojumu kategorisko pareizumu – tas ir īsta padomju cilvēka neuzvaramības pamats! Lai Jums veicas nemainīties un izdzīvot strauji mainīgajā pasaulē! :)

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    eva_o > buchamona 30.11.2010. 14.39

    =>Riņķī apkārt. Uzskatu, ka integrācija ir vajadzīga nevis tāpēc, ka kāds ir skaists, gudrs, mīļš, labs, balts un pūkains, baro ar šokolādi un pa dzīvi nesā uz rokām. :) Integrācija ir laba tāpēc, ka alternatīva integrācijai ir asiņaina šļura un posts, kas nevienam nepatīk.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > buchamona 30.11.2010. 18.44

    to viesturs_501
    ASV nemaz nevajag jūsu atbalstu, jūs fašistu lopi, kononova noziegumu mantinieki, neostaļinisti, esiet aizvakardiena.

    Delfi: “Kremļa ideologs: Krievijai ir vajadzīgs laiks”

    Aizmirstiet, laiks ir iztecējis.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 30.11.2010. 16.25

    Tev arii veiksmi :) Tikai uz atvadaam gribu atgaadinaat, ka koaliicijas veidoshanas laikaa SC tika dota “veesturiska iespeeja” pieraadiit, ka vinji ( jeb juus) mainaties, juus sho iespeeju neizmantojaat. Savas politiskaas paarlieciibas delj juus atteicaaties straadaat valdiibaa.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 30.11.2010. 16.35

    > viesturs_501
    “Nu, bet ja būsim godīgi, jāatzīst, ka Urbanovics no Saskaņas Centra tieši un nepārprotami aicināja iet pa Somijas pieredzes ceļu (varu to pierādīt ar publicētiem tekstiem!).”
    Kopš kura laika, tas, ko saka Urbanovichs, saskan ar to, ko grib panākt Urbanovichs? Viņš mums arī par Biškeku stāstīju, un ko? Netīšām atklājies, ka tas ir tas pēc kā viņš tiecas?
    Un “būsim godīgi”:)) – Latvijas un Somijas vēstures ir nedaudz atšķirīgas, ja neesi pamanījis.
    Atnāci mūs kārtējo reizi pabiedēt ar “asiņainu šļuru un postu”, ja pretosimies integrēties ar sovjetu mantiniekiem?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Tamāra Nolmane > buchamona 30.11.2010. 14.46

    Tādu integrāciju, kādu ir iedomājušies krievi noteikti nevajag. Pat tad, ja būs nepieciešami ierakumi. Es domāju, ka Latvieši ir mācījušies, un sapratuši, ka Somu ceļš tomēr ilgtermiņā bija pareizāks.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 30.11.2010. 15.58

    Es zinu no galvas, ko ir speejiigs pateikt Jaanis Urbanovichs :) Tachu veertiigaaka man liekas Igaunijas prezidenta Ilvesa atzinja:

    “…Krievija ir pilnīgi neprognozējama, ja viņi vēlas problēmu, viņi to rada,” uzskata Ilvess. “Krievijā ir cilvēki, kuriem ir grūti saprast, ka ir iespējams uz postpadomju bāzes izveidot funkcionējošu liberālu demokrātiju. Manuprāt, tā ir viena no problēmām.”
    Igaunijas prezidents tāpat pauda viedokli, ka “tūkstoš reižu interesantāk ir vērot, kas notiek Briselē, nevis uz austrumiem no mums”.
    Izsakoties Krievijas jautājumā, augstais viesis arī uzsvēra, ka “nepastāv attiecības starp Krieviju un Igauniju, ir tikai attiecībās starp Krieviju un Eiropas Savienību”.
    Ilvess bija ieradies Vīnē divu dienu vizītē.

    http://diena.lv/lat/politics/arzemes/ilvess-krievija-ir-neprognozejama-ja-vini-velas-problemu-vini-to-rada

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 30.11.2010. 14.39

    Kaadelj mums sevii ir jaaintegree ljaunums? :) Es nerunaaju par krieviem, bet par postpadomju paliekaam, kaads ir SC elektoraats, jeb taa agresiivaakaa dalja. Teiksim Ludmilla Solnceva,Tolpezhnikovs uc jau sen ir integreejushies latvieshu sabiedriibaa. Un ne tikai krievvalodiigie. Ir daudz piemeeru, kur saliidzinoshi nesen iebraukushi ljaudis no Portugaales, Vaacijas – pat no araabu pasaules lieliski juutas LV, runaa latviski un arii man ir liels prieks par vinjiem. :)

    PS. Vispaar – ko muusu sarunas kontekstaa noziimee vaards – integraacija? Vai tas noziimee to, ka man ir jaapiekriit, ka CA, jeb kaa to armiju chetrdesmitajos gados sauca ir nevainiiga latvieshu tautas priekshaa, ka latvieshi pashi labraatiigi kaapa vagonos un brauca uz Gulagu? Vai man ir jastaasta saveejiem, ka ” tie tur” Pardaugavaa ik pavasari godina varonjus? Un taadaa garaa? Kaa peec man buutu jaamelo maniem berniem, piemeeram

    +18
    -3
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 30.11.2010. 06.50

Kā nav kauna tā apmelot mūsu saraināko puķkopi! Viņa paštaisītā kabatas partija taču ir labēji-konservatīva (tik labēja, kā voblas konservu bundžiņā visas uz labā sāna saliktas), kā gan tādu var noturēt par Kremļa izsūtāmo? Pie tam šie visi taču ir „par tautu”, tātad nešķīstā ziņa ir sorosīdu safabricēta. Vai arī tapusi amerikāņu imperiālistu specdienestos, lai aptumšotu mūsu vistautiskākās partijas – aizgājējas gaišo tēlu tautas piemiņā. Tā jau vēl aizrunāsies tik tālu, ka pats sv.Vekselis būs bijis rubuļos, nevis tīros dolāros.
(Bet ar valodu gan IR ir bēdīgi)

+37
-4
Atbildēt

0

andris902 30.11.2010. 02.03

…skaļi pateikts tas, ko mēs jau visi zinājām…vai nojautām….nevainīgās jērādiņas!…:))

+31
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu