Vēlas liegt EP kandidēt Ždanokai un Rubikam • IR.lv

Vēlas liegt EP kandidēt Ždanokai un Rubikam

39
Eiropas Parlamenta deputāti Alfrēds Rubiks (K) un Tatjana Ždanoka (L). Autors - Kristaps Kuhaļskis, F64

VL-TB/LNNK rosina mainīt ierobežojumus kandidātiem uz vietu Eiropas Parlamentā

Apvienības "Visu Latvijai"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcija iesniegusi priekšlikumu grozījumiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, rosinot turpmāk kandidēšanai uz EP deputāta amatu noteikt tādus pašus ierobežojumus, kādi ir noteikti kandidēšanai uz Saeimu, vēsta aģentūra LETA.

Pēc spēkā esošajiem vēlēšanu likumiem ierobežojumi kandidēšanai Saeimā un Eiropas Parlamentā ir dažādi. Saeimas vēlēšanās bijušiem čekistiem un "Interfrontes" aktīvistiem liegts kandidēt, bet EP vēlēšanās tas ir atļauts. Apvienība uzskata, ka šāda situācija nav pieļaujama. "Ir amorāli un neloģiski, ka cilvēki, kas aktīvi cīnījušies pret Latvijas neatkarības atjaunošanu, šobrīd var uzdoties par Latvijas interešu pārstāvjiem EP, bieži vien rīkojoties pretēji Latvijas nacionālajām interesēm," teikts VL-TB/LNNK frakcijas izplatītajā paziņojumā.

EP Latviju pārstāv arī bijusī "Interfrontes" līdere Tatjana Ždanoka un pēdējais Latvijas Komunistiskās partijas vadītājs Alfrēds Rubiks, kurš turklāt tiesāts par likumīgās Latvijas valsts varas vardarbīgas gāšanas organizēšanu, kā rezultātā vairāki cilvēki zaudēja dzīvību, savus motīvus skaidro VL-TB/LNNK.

Līdzīgus ierobežojumus TB/LNNK mēģināja ieviest jau 2004.gadā, bet toreiz Saeima atzina, ka to ieviešana būtu analizējama, ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu. Turklāt būtu praktiski neiespējami konstatēt, vai citu Eiropas Savienības valstu pilsoņi, kuri Latvijā kandidē Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ir "ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieki".

Komentāri (39)

alīna solovjova 25.11.2010. 22.09

To tobrīd pastāvošo “likumu” ievērošana bija sodams kriminālnoziegums par kuru Rubiks tika atrasts vainīgs un notiesāts. Šādā ziņā Rubika “politiskais viedoklis” ir nekas cits kā krimināli sodama lieta. Drīzāk ES būs izbrīnā, ka kādu valsti joprojām tāds tik pierādīti “nelojāls” pārstāvis kā Rubiks var to pārstāvēt. Prasijums ierobežot Rubika un Ždanokas “tiesības” pārstāvēt Latviju ir tādā kontekstā gluži normāls, pat sagaidāms. Tikai ģļēva, nedroša, kompromitēta saeima šādu lēmumu nepieņemtu.

+9
-5
Atbildēt

1

    snjuu > alīna solovjova 26.11.2010. 10.12

    Rubiks piedalījās valsts apvērsumā, tas ir bišķi cits stāsts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

snjuu 26.11.2010. 10.18

Ar Rubiku, protams, smieklīgi. Kādreizējā “bet Maskavā” vietā šis lieto “bet Eiropā/Briselē” :)

0
0
Atbildēt

0

postmodum 26.11.2010. 06.45

mani tracina taada stulba demokraatija,kura pieljauj Valstij nelojaliem “pilsonishiem” paarstaaveet Valsts intreses. Buutu man teixana, nepieljautu taadus depjtaateljus seimaa.

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu