Tiesnešu algas nākamgad pieaugs par 43% • IR.lv

Tiesnešu algas nākamgad pieaugs par 43%

31
Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

Satversmes tiesas tiesneši pelnīs vairāk nekā premjers un ministri

Valdības otrdien slēgtā sēdē pieņemtie grozījumi valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz tiesnešu atalgojuma palielināšanu nākamgad par 43%, informē Finanšu ministrijā (FM).

Tiesnešu un prokuroru mēnešalgu paredzēts noteikt, par bāzi izmantojot rajona  tiesas tiesneša bez kvalifikācijas klases mēnešalgu, kuru pielīdzina valsts tiešās pārvaldes iestāžu juridiskās struktūrvienības vadītāja mēnešalgas maksimālajam apmēram – 1157 lats. Tas nozīmē, ka tiesnesis bez kvalifikācijas pakāpes nevarēs saņemt mazāku atalgojumu par šo summu. Savukārt par katru kvalifikācijas pakāpi ir paredzēta piemaksa – atkarībā no pakāpes līdz pat 35% no algas.

Tādējādi augstāka līmeņa tiesu tiesnešiem un tiesnešiem ar lielāku darba pieredzi mēnešalgas varēs   pārsniegt 2000 latu mēnesī, kas ir vairāk nekā premjeram un ministriem. Kā uzsver FM, līdz ar to tiesneša amats būs vislabāk atalgotā juridiskā profesija sabiedriskajā sektorā un tiks nodrošināta tiesu varas neatkarība.

Ieviešot vienoto atalgojuma sistēmu, pilsētu un rajonu  tiesu tiesnešu un apgabaltiesu tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar šī brīža atalgojumu, palielināsies par 43%, zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu atalgojums – par 81%, bet Augstākās tiesas tiesnešu atalgojums – par 38%.

FM pārstāve Baiba Melnace Ir.lv informēja, ka Saeimas deputātiem, salīdzinot ar šo gadu, algas vienotajā atalgojuma sistēmā nemainīsies. Mainīsies to aprēķināšanas kārtība, nebūs vairs piemaksas, bet kopumā atalgojuma līmenis saglabāsies līdzšinējā apmērā.

Savukārt lēmums par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK)  un Latvijas Bankas iekļaušanu vienotajā atalgojums sistēmā vēl nav pieņemts, līdz ar to nav arī nekādu aprēķinu, skaidroja Melnace.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputātu alga vidēji varētu nedaudz sarukt. Saeimas deputātu mēnešalgu noteikšanai, līdzīgi kā patlaban paredzēts pašvaldības deputātiem, izmantos koeficientu sistēmu, piesaistot to Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā paziņojumā publicētajam valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēram. 2011.gadam paredzēts saglabāt patlaban aprēķiniem izmantojamo rādītāju – 2009.gada pirmā pusgada darba samaksu, kas ir 471 lats. Deputātiem turpmāk nav paredzēts atsevišķi nodalīt piemaksu par amatu, integrējot to mēnešalgā. Ja deputāts vienlaikus pilda vairāku amatu pienākumus, mēnešalgu nosaka atbilstīgi augstākajam.

Komentāri (31)

markonimarkoni 17.11.2010. 14.10

Dīvaini, paradosksāli: ar jauno algu sistēmu “tiks nodrošināta tiesu varas neatkarība”. Par kādu neatkarību ir runa!? Un kā ar ministru neatkarību no partiju finansētājiem (ziedotājiem) un oligarhiem!?
Un kā tas nākas, ka ministri, kas atbild (atbildība protams vēl ir diskutabls jautājums) par veselu nozari un kompleksu jautājumu risināšanu, saņems mazāk nekā tiesnesis, kurš atbild (vai vispār atbild par kļūdainu lēmumu? vai par viņu kļūdām maksā nodokļu maksātājs?) tikai par konkrētas lietas izskatīšanu!?

+9
-3
Atbildēt

2

    a_oleinika > markonimarkoni 18.11.2010. 13.20

    >Optiskais Tēmeklis

    Viedi vārdi!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > markonimarkoni 17.11.2010. 19.55

    Salīdzienit ministru kadru mainību, = katrs vidusmēra profesionālis savā nozarē, arī tiesneši, pārdzīvo padsmit ministrus, — lielākā daļa ministru ir diletanti.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

dro 17.11.2010. 14.38

Shēmotāju maki kļuvuši plānāki, tādēļ valstij jākompensē zaudējumi!:))

+10
-4
Atbildēt

0

mxblack 17.11.2010. 15.45

Mūsu korupcijas balsts un stūrakmens nu tiks vareni apbalvoti. Par ko? Par to sistemātisko brāķi, kuru viņi ražo? Par tiem attaisnotajiem, bet acīm redzamajiem noziedzniekiem, kurus viņi glābj un piesedz? Tas tiešām ir pamatīgs spļāviens nācijas sejā. Un vēl tagad, kad visiem iet ļoti grūti materiālā ziņā. Te nu viņi tiešām vēlreiz parāda savu morāli un mantrausīgo dabu. Tāpēc jau arī ļoti bieži tiek iznesti pilnīgi absurdi spriedumi par labu noziedzniekam.

+6
-2
Atbildēt

1

    Elīna Barkovska > mxblack 17.11.2010. 16.13

    opis555: Ja ir attaisnojoš spriedums, tu uzskati tā ir tiesas vaina, jeb tomēr prokuratūras profesionalitātes atspulgs???

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu