Ierobežos LTV žurnālistu izpausmes sociālajos medijos • IR.lv

Ierobežos LTV žurnālistu izpausmes sociālajos medijos

31
Mareks Gailītis. Autore: Agnese Gulbe, LETA

Ētikas kodeksā noteiks publiski apspriežamus un neapspriežamus tematus

Attīstot aktivitātes sociālajos medijos, Latvijas Televīzija (LTV) plāno mainīt savu ētikas kodeksu, iekļaujot vadlīnijas tematiem, par ko žurnālisti drīkst un par ko nedrīkst komunicēt publiski, biznesa portālam Nozare.lv pavēstījis LTV Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis.

"Esam plānojuši aktīvāk sevi pieteikt sociālajos tīklos, jo arī mēs sekojam jaunākajām tendencēm. Tādēļ būs nepieciešams izdarīt izmaiņas esošajā LTV ētikas kodeksā. Taču nav runa par neļaušanu kādam žurnālistam paust savu viedokli. Ir nepieciešams definēt tās lietas, kuras drīkst vai nedrīkst izskanēt, lai nepastāv draudi komercnoslēpuma izpaušanai," pamato Gailītis.

Ziņas vairs nevar pastāvēt bez sociālajiem medijiem, jo nepieciešama interaktīvā sasaiste ar skatītājiem, tādēļ LTV nepieciešams attīstīties arī tālāk sociālo mediju jomā. Kā skaidroja Gailītis, ikvienā lielākajā Eiropas mēroga raidorganizācijā esot savs ētikas kodekss, kurā fiksētas lietas, par kurām uzņēmuma žurnālisti drīkst vai nedrīkst runāt publiski.

Iespējams, ierobežojumus žurnālistu publiskajām izpausmēm LTV vadība iecerējusi noteikt pēc tam, kad vairāki LTV žurnālisti gan atklāti, gan anonīmi lielākoties internetā pauduši neapmierinātību ar sabiedriskajā televīzijā valdošo autoritāro darba stilu, kas neveicina brīvu un profesionālu žurnālistu darbu sabiedrības informēšanai.

Mediju eksperti pauduši viedokli, ka LTV ģenerāldirektora Edgara Kota sašutums par žurnālistu pārlieko iesaistīšanos politiskajās kaislībās, izsakot savu viedokli arī sociālajos medijos, ir saprotams, bet nav pamatots. Žurnāliste Baiba Strautmane Kota izteikumu, ka žurnālistiem nevajadzētu tik daudz iesaistīties sava viedokļa paušanā, vērtēja kā žurnālistu ikdienas darba ietekmēšanu.

Savukārt mediju eksperte Anda Rožukalne skaidroja, ka kontrolēt visu, kas notiek sociālajā tīklā Twitter, ir ļoti grūti, un tādā gadījumā uzņēmumam jāalgo sabiedrisko attiecību speciālisti, lai viņi nodarbotos ar informācijas kontrolēšanu un reaģētu uz izskanējušajiem viedokļiem.

Žurnālists Kārlis Streips komentēja, ka ir saprotams Kota satraukums par žurnālistu iesaistīšanos sava viedokļa paušanā, bet ir jāizšķir, ka ir rakstošie un ir komentējošie žurnālisti, un viņš neredz nekādu problēmu, ja komentējošie žurnālisti izsaka savas domas, bet rakstošajiem būtu jāizsver šāds solis.

Latvijas Radio organizētajā konferencē "Jaunās tehnoloģijas elektroniskajos medijos. Vērtība un cena" Gailītis informēja, ka patlaban LTV raidījumam "Panorāma" sociālajā tīklā Twitter ir 6070 sekotāju, draugiem.lv – 3012, tīmekļa videotēkā Youtube – 965 sekotāji. No šī gada 9.augusta ziņu raidījumi "Panorāma" tīmekļa videotēkā Youtube skatīti 476 265 reizes. Visvairāk skatītais "Panorāmas" sižets laika posmā no šī gada 1.janvāra līdz 13.oktobrim ir "Autovadītājs bēg no policijas ar ātrumu 153 km/h" – tas skatīts 75 363 reizes.

Komentāri (31)

ltvpanorama 02.11.2010. 09.28

jeibogu gribas lamātties..šitiem plānprātiņiem kaķītim un gailītim vairs nav ar ko nodarboties?..LTV viss cepas, reitingi ” zaškaļivajut”, naudu nav kur likt, reklāmas aģentūrām nākas atteikt?..varbūt vajadzētu šos diletantus beidzot aizsūtīt tur, kur viņu īstā vieta..ielas slaucīt..

+25
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 02.11.2010. 08.56

Kāds ir sajaucis – ētikas kodekss nav pašcenzūras kodekss.

Kotu un Gailīti nekavējoties atlaist. Nekavējoties.

+26
-2
Atbildēt

3

mary75 02.11.2010. 09.23

Kas mums te notiek?
Vilnītis aizliedz runāt Striķei un Vilkam, Kots grib aizliegt runāt žurnalistiem?
Man nav skaidrs, vai tad kāda sīka neizdevušās priekšnieciņa iegribas, ar vienīgo mērķi pasargāt sevi no kritikas, var būt augstākas par Satversmi?

+25
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu