“De facto”: iespējams, noslēgs Hotel de Rome privatizāciju • IR.lv

“De facto”: iespējams, noslēgs Hotel de Rome privatizāciju

Īpašums pirmpirkuma tiesības Ekonomikas ministrija noteikusi viesnīcas nomniekam

Nākamnedēļ varētu noslēgties Rīgas pašvaldībai piederošās Hotel de Rome ēkas privatizācijas process, svētdien vēsta LTV raidījums “De facto”. Visticamāk, ēku par 6,8 miljoniem latu iegūs tās pašreizējais nomnieks SIA “Reho”.

Rīgas dome vēl vasarā lēma, ka viesnīcu pārdos izsolē. Tomēr “De facto” rīcībā esošā informācija liecina, ka Hotel de Rome privatizācija varētu noslēgties jau nākamnedēļ un viesnīcas ēku par 6,8 miljoniem latu iegūs tās iepriekšējais nomnieks “Reho”. Pastāv gan šaubas, vai pašvaldība ir izmantojusi visas iespējas iegūt sev maksimālo labumu no šī darījuma, norāda raidījums. Darījuma summa ir krietni zemāka nekā varēja iegūt par šo ēku vēl pirms pāris gadiem, turklāt pašvaldība ēku pārdod ar nomaksu.

Hotel de Rome Rīgas dome privatizācijai nodeva pirms 4 gadiem. Domnieki par viesnīcu izsolē 2008.gada pavasarī prasīja 21,09 miljoni latu. Ar katru nākamo gadu viesnīcas vērtība gan ievērojami samazināta līdz 6,8 miljoniem latu šogad.

Kāpēc viesnīcas ēka tik strauji samazinājusies, atbildes nav. "Es šobrīd nevaru jums atbildēt pavisam konkrēti, bet šo cenu nosaka sertificēts vērtētājs un šī summa nevar būt zemāka,” raidījuma vien sacīja domes sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Viktors Daugmalis.

Tikmēr atbildīgās amatpersonas, aizbildinoties ar lielu aizņemtību, tā arī nesniedza skaidrojumu, kāpēc un uz kādiem atzinumiem balstīts domes lēmums par šādu viesnīcas cenu. “De facto” zināms, ka viesnīcas privatizācija jau saskaņota atbildīgajās komisijās un uz “Reho” īpašnieka Jāņa Lasmaņa galda 8.oktobrī nonāca domes sagatavotais līguma projekts.

Tas paredz, ka viesnīcas nosacītā cena ir 6 802 577 latu, taču reāli uzņēmējs viesnīcu nopirks par 6 274 577 latu. Rīgas dome uzskata, ka vairāk nekā pusmiljons latu ir atlīdzināmie ieguldījumi. Turklāt līgums paredz samaksu par viesnīcu veikt ar nomaksu turpmākajos desmit gados, vēsta “De facto”.

Daugmalis raidījumam gan apgalvoja, ka šāds “modelis izvēlēts tāpēc, ka tāds bija Ekonomikas ministrijas, pārraugošās iestādes uzskats, bet Rīgas dome nekur nav piekāpusies.” Viņš arī atzīst, ka viesnīcu izsolē nav bijis iespējams pārdot, jo Lasmaņa vadītajam uzņēmumam bija pirmpirkuma tiesības Daugmalis arī norādīja, ka pirmpirkuma tiesības atzīt likusi Ekonomikas ministrija.

Piekrišana līgumam Lasmanim bija jādod līdz šo piektdienai. Uzņēmējs “De facto” interviju gan atteica, taču atzina, ka iesniedzis pāris labojumus līgumā un prognozēja, ka to varētu parakstīt nākamnedēļ – tad arī viņš būšot gatavs vairāk stāstīt par tālākiem viesnīcas attīstības plāniem.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu