Šlesers JL piedāvājis gāzt Ušakovu • IR.lv

Šlesers JL piedāvājis gāzt Ušakovu

160
Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) (L), vicemērs Ainārs Šlesers (PLL) (K). Autors: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Mēra krēsls solīts pret "Vienotības" atbalstu valdībā; Šlesers saka – Jaunups melo

Rīgas vicemērs un "Par labu Latviju" (PLL) premjerministra amata kandidāts Ainārs Šlesers (LPP/LC) piedāvājis Rīgas domes (RD) "Jaunā laika" (JL) frakcijas vadītājam Edgaram Jaunupam pēc 10.Saeimas vēlēšanām iegūt Rīgas mēra krēslu, ceturtdienas rītā vēstīja aģentūra BNS. Apmaiņā pieprasīts "Vienotības" atbalsts PLL valdības veidošanas procesā pēc vēlēšanām.

Jaunups aģentūrai BNS stāstījis, ka pie viņa vērsušies PLL pārstāvoši cilvēki, piedāvājot apsvērt iespēju pēc Saeimas vēlēšanām nomainīt Nilu Ušakovu (SC) Rīgas mēra amatā, pretī prasot tiešu "Vienotības" atbalstu Šleseram nākamās valdības veidošanā. Jaunups noraidījis "jebkādas varbūtības par politisko lēmumu pieņemšanu, izejot no tā, ka piedāvāts kāds labums vai amats", un noraidījis šo piedāvājumu.

PLL premjerministra amata kandidāts Šlesers ceturtdien steigšus sarīkotā preses konferencē paziņoja, ka ''Jaunups melo'', nekādas sarunas ar viņu vai kādu citu no JL par jaunas koalīcijas veidošanu Rīgas domē neesot notikušas. ''Jaunupam nevar uzticēt pat tēva automašīnu, kur nu vēl domes vadību,'' sacīja PLL politiķis. Šlesers uzsvēra, ka, izplatot šādas baumas, ''Vienotība'' cerot gūt PLL atbalstu nākamās valdības koalīcijas veidošanā.

Rīgas mērs Ušakovs, komentējot šo ziņu, garos komentāros nav ielaidies. Viņš žurnālistiem pavēstījis, ka tiksies gan ar Edgaru Jaunupu, gan Aināru Šleseru, gan savu frakciju, lai šo tematu pārrunātu, vēsta BNS. Uz jautājumu, vai koalīcija Rīgas domē patlaban ir stabila, Ušakovs atbildēja: "Koalīcija sastāv no 38 cilvēkiem, un visi pašlaik strādā ļoti labi." Uz atkārtotu jautājumu, vai viņš tomēr nepieļauj iespēju, ka viņu varētu gāzt, Ušakovs ar smaidu sacīja: "Viss būs labi."

"Metode ir jūrmalgeitas stilā – ieinteresēt cilvēku, piedāvājot konkrētu labumu, šajā gadījumā amatu, lai politiskajā procesā vēlāk, veidojot valdību, gūtu politisko atbalstu savu mērķu īstenošanai," BNS klāstīja Jaunups, norādot, ka pērn noraidījis piedāvājumu pēc pašvaldību vēlēšanām atbalstīt Šleseru kā mēru un kļūt par vienu no viņa vietniekiem kopā ar Ušakovu.

JL politiķis norādījis, ka nav pamata apšaubīt izteiktā piedāvājumu patiesumu, jo pašreizējā "Šlesera politiskā situācija ir neapskaužama, ņemot vērā viņa pārstāvētās apvienības destruktīvo politiku". "Lai izvairītos no iespējamas totālas politiskās izolācijas, šāda personiska vienošanās, piedāvājumu izteikšana un tirgošanās, iespējams, ir vienīgais veids, kā viņš redz iespēju no tās izrauties," sacīja JL pārstāvis, piebilstot – iepriekšējā pieredze politikā pierāda, cik bīstami kaut ko politikā darīt kopā ar Šleseru, jo pie laba gala neviena koalīcija sadarbībā ar viņu nav novedusi. Jaunups savu un ''Vienotības'' nostāju plašāk skaidro apvienības mājaslapā ievietotā video blogā.

''Man izraisa smaidu šie Jaunupa kunga izteicieni,'' par atbildi žurnālistiem klāstīja Šlesers, ''ar Jaunupa kungu es neesmu kontaktējies pēdējo gadu garumā, viņš ir strādājis Rīgas domē, bet man personīgi ar šo cilvēku nav nekāda kontakta. Kas attiecas uz situāciju Rīgas domē, tad mūsu sadarbība pašreiz ar Nilu Ušakovu (SC) ir ārkārtīgi veiksmīga. Mēs esam strādājuši gada laikā bez kādiem skandāliem, bez kādām domstarpībām, esam pieņēmuši daudzus būtiskus lēmumus.. (..) Šodien mainīt šādu koalīciju pret kādu citu, tas būtu ļoti bezatbildīgi. Es uzskatu, ka Jaunupa izteicieni šodien ir saistīti ar to, ka ''Jaunais laiks'' ir nobažījies par to, ka viņiem var rasties iespēja palikt opozīcijā pēc nākamajām vēlēšanām, un tieši tāpēc viņi kaut kādā veidā mēģina radīt diskusijas par to, ko ''Jaunais laiks'' grib.''

''Šodien es oficiāli paziņoju, ka nekāda tirgošanās ar ''Jauno laiku'' un ''Vienotību'' nenotiks,'' uzsvēra PLL līderis, ''esošā koalīcija Rīgas domē ir un paliek, tā ir stabila, un tas, kas notiks pēc 2.oktobra parlamentā, tam nav nekāda sakara ar situāciju Rīgas domē.''

''Jaunups melo, es domāju, ka šis cilvēks ir ne tikai melis, bet arī intrigants,'' pauda Šlesers, ''viņš grib pievērst sev uzmanību, kaut kāds pamats viņam noteikti ir, bet es neesmu ar šo cilvēku ne runājis, ne kontaktējies.'' PLL pārstāvis uzskata – ''Jaunups mērs – vai tas nav smieklīgi?!''. ''Vairāk par tēva mašīnu viņam uzticēt neko nevar, pat tēva mašīnu uzticēt nevar, viņš automātiski pārkāpj ātrumu,'' klāstīja Šlesers.

Savukārt Jaunups uz jautājumu, vai "Vienotības" viedoklis un gaitas, kas ir krasi pretējas PLL redzējumam, nozīmē arī iespējamas izmaiņas Rīgas domē, Jaunups atbildēja, ka tas atkarīgs no gūto balsu skaita un situācijas jaunās koalīcijas veidošanas procesā pēc Saeimas vēlēšanām. Turklāt Jaunups uzsver – SC ir tik liels krēslu skaita pārsvars Rīgas domē – 26 no 60, ka Rīgas mēra postenim bez jautājumiem jāpaliek SC rokās.

Viņš skaidroja, ka koalīcijas veidošanā "Vienotība" priekšroku dos esošajiem koalīcijas partneriem Zaļo un zemnieku savienībai un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, taču noteikti nevarot izslēgt sadarbību ar "Saskaņu". Tādā gadījumā gan jāvienojas par kopīgiem principiem – atbalstu Valdim Dombrovskim kā premjerministram, valdības deklarācijas saturu un uzdevumiem fiskālajā politikā.

Pēc Jaunupa domām, "Saskaņas" pirmsvēlēšanu lozungi mazliet ''ož pēc mega populisma, it kā būtu apstākļi, ka krīze nebūtu bijusi". Līdz ar to, veidojoties sadarbībai ar "Saskaņu", nevarot izslēgt lielas izmaiņas Rīgas domes deputātu struktūrā, "Vienotības" frakcijām JL un "Pilsoniskā savienība" veidojot ciešāku sadarbību ar SC. Pēc Jaunupa domām, RD vispār varētu iztikt bez koalīcijas, tā būtu nepieciešama tikai mēra ievēlēšanai.

Komentāri (160)

kkristaps 16.09.2010. 09.17

Es Aināra vietā tagad mērkaķa ātrumā sasauktu preses konferenci, publiski norautu sev šlipsi un saplēstu kreklu, vienlaikus histēriski brēcot: “Zub daju, bitīt matos, ka šitādu podstavu redzu pirmo reizi savā bratana mūžā”. Pēc tam varētu izmantot Ļeģājeva tusiņos apgūto prasmi gāzties gar zemi un sākt runāt mēlēs. Fonā varētu nostatīt Inesi un vēl pārīti dāmu, kas aizgrābtām sejām un gaisā saslietām rokām gavilētu “aleluja, Kristus ir kungs”.

+61
-2
Atbildēt

2

    jeers > kkristaps 17.09.2010. 08.27

    Cepums no manis, pēc izlasīšanas, diena palika saulaināka :-)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > kkristaps 16.09.2010. 12.36

    Kā redzi, kaut ko līdzīgu viņš arī izdarīja :))

    +9
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 16.09.2010. 09.04

Aināram vajadzētu nezaudēt savas aktieriemaņas un atkal paraudāt kameru priekšā,ka viņa mīkstā sirds netur to ,ka viņu šitā apmelo.

+40
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 16.09.2010. 08.43

nu bet šie buldozeristi tak neko citu nemāk kā slēgt zemtepiķa vienošanās un primitīvi shēmot..un rezultātā vienmēr ir uzmetiens..protams ka sarunas tur notiek un scenāriji tiek rakstīti..bet nu vienotības gadījumā būtu nāvējoši mesties ar buldozeristiem kopā un to viņi lieliski saprot…

+29
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu