Latviju pametusi liela daļa gājputnu • IR.lv

Latviju pametusi liela daļa gājputnu

23
Foto: Ieva Čīka

 

Pīles, zosis, dzērves un gulbji no Latvijas aizlidos vēlāk

Patlaban aktīvi norit putnu migrācija, un liela daļa gājputnu Latviju jau ir pametušas, vēsta aģentūra LETA. 

Aizlidojušas dažas kukaiņēdāju sugas – ķauķi, mušķērāji un svīres. Rudens migrācija notiek putnu sugām, kas pārtiek no kukaiņiem, piemēram bezdelīgām, čurkstēm un ķīvītēm. Prom lido arī Latvijas purvu putni – kuitalas un lietuvaiņi. Patlaban prom migrē arī plēsīgie putni, stāsta Latvijas Putnu fonda vadītājs Kaspars Funts.

Baltie stārķi gandrīz visi jau aizlidojuši, savukārt nesen ceļu uz siltajām zemēm sākušas zosis. Limbažos ornitologiem izdevies novērot pirmās Latviju caurceļojošās baltpieres zosis un sējas zosis. Pirmās sējas zosis novērotas pirmdien, 6.septembrī, Limbažu novada Madiešēnu purvā. Savukārt pirmās baltpieres zosis novērotas otrdien, 7.septembrī Limbažu novada Ozolmuižas tīrelī. Šis ir Latvijā agrākais abu zosu sugu novērojums rudenī. Zosu pamatmasa gan migrēs septembra otrajā pusē un oktobra sākumā.

Ziemot Latvijā paliks tie putni, kas ligzdo taigas un tundras zonā. No sauszemes putniem tās ir zīdastes un parastie ķeģi. Savukārt, ja jūra neaizsalst, tad tur ziemo dažādas gārgaļu sugas, mazās gauras, lielās gauras, garknābja gauras, kā arī pīles un gaigalas.

 

Komentāri (23)

austrisv 11.09.2010. 11.15

Jā, kļūst skumji, tik skumji, ja aizlaižas dzērves! kas var būt skumjāks par viņu klaigām lidojot prom uz dienvidiem!
iedomājoties vien par to gudrona dīķi, kas joprojām apdraud putnu dzīvības Gribas sadot tam Vējonim, kurš nu neko nav izdarījis pa šiem gadiem, lai vismaz aizbaidītu putnus rudenī! Ko tā ministrija dara, ja nevar sakārtot vienreiz par visām reizēm šo gudrona dīķu lietu!

+5
-1
Atbildēt

1

    Rūdis > austrisv 11.09.2010. 22.24

    Šajā valstī vienmēr bijušas citas prioritātes,”gudrona dīķi” ir tas zināmākais sagandētais punkts,ir milzum daudz līdzīgu vietu-mantojums no PSRS armijas un rūpniecības,piemēram mazuts dolomīta slāņos nedaudz vairāk kā 100m no Daugavas pie Pļaviņu HES…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu