Elīna Gulbe, Putnu noteicēja tulkotāja • IR.lv

Elīna Gulbe, Putnu noteicēja tulkotāja

«Man vismīļākā ir ligzdošanas sezona ar dziesmām,» saka tulkotāja Elīna Gulbe. Pavasaris ir īstais laiks, kad ielikt mugursomā Putnu noteicēju un doties pētīt dziedātājputnus. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Nozīmīgāka nav, pārliecinoši saka tulkotāja Elīna Gulbe, kad pavaicāju, cik svarīgs ir zviedru pētnieku Lāša Svensona, Kiliana Malernija un Dana Seterstrema sastādītais izdevums. «Tā ir izcila grāmata,» viņa piebilst. Pirmais izdevums iznāca jau 1999. gadā, bet latviski iztulkots otrais, papildinātais izdevums. Pie tā strādājis arī zinātniskais redaktors Viesturs Ķerus. «Ģenētisko pētījumu dēļ sugas tiek gan sadalītas, gan apvienotas. Zināšanu kļūst aizvien vairāk,» paskaidro pētniece.

«Jau mazai man ļoti patika daba. Ļoti. Un mamma arī atbalstīja.» 80. gados Elīna Gulbe vēl kā pusaudze piedalījās pirmā Latvijas putnu atlanta veidošanā. Studēja bioloģiju un strādāja Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Studiju laikā viņa stažējusies arī Džeralda Darela dibinātajā zoodārzā Džērsijas salā. Tomēr padomju laikos putnošana jeb putnu vērošana nebija tik populāra, viņa atzīst.

«Kad es bērnībā interesējos par putniem, bija pieejams tikai pats pirmais Latvijas putnu noteicējs.» Jāņa Baumaņa un Pētera Blūma grāmata Latvijas putni pirmo reizi izdota 1969. gadā. «Tulkojot šo izdevumu, man sanāca tajā ieskatīties,» atzīst tulkotāja. «Ļoti labi, ka tāds tolaik bija, tas ir labs pamats.» Tomēr informatīvi izdevums jau novecojis. 

Putnu populācija Latvijā ir mainījusies. «Ir sugas, kas samazinās, tajā skaitā klimata ietekmē, bet ir arī sugas, kas ir strauji ienākušas un izplatījušās,» viņa paskaidro. Piemēram, jūras kraukļi. Zivsaimniecības par to gan neesot pārāk priecīgas, pasmaida dabas pētniece. «Daudz patīkamāks un romantiskāks putns, kas strauji izplatījies Latvijā, ir baltais gārnis.» Pirmajā Latvijas putnu noteicējā tas vēl minēts kā retums, bet pēdējos gados pat manīts te ziemojam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu