Pēc saindēšanās ar sēnēm mirusi pensionāre • IR.lv

Pēc saindēšanās ar sēnēm mirusi pensionāre

19
Baltā mušmire. Autors: Andrejs Terentjevs, F64

To pašu sēņu dēļ smagi sasirgušai piecgadīgai meitenei vajadzīga aknu transplantācija

Vidzemes slimnīcā pēc saindēšanās ar sēnēm mirusi pensionāre, vēsta portāls Diena.lv, atsaucoties uz laikraksta ''Ziemeļlatvija'' ziņoto. Ar to pašu cienastu saindējušies vēl trīs pieaugušie un piecus gadus veca meitene, kas ļoti smagā stāvoklī atrodas mediķu uzraudzībā. Meitenītei starp radiniekiem tiek meklēts aknu donors.

Sēņošana diviem gados veciem Smiltenes pagasta iedzīvotājiem nedēļas nogalē beigusies ar smagu saindēšanos – viņi pārskatīšanās dēļ izcepa balto mušmiru karbonādi, ēda paši un cienāja kaimiņus – divus citus vecāka gadagājuma cilvēkus un piecus gadus vecu meiteni. Bērns pārvests uz slimnīcu Rīgā, bet pieaugušie ārstējās Vidzemes slimnīcā. Sēņu lietpratēji brīdina, ka baltās mušmires var sajaukt ar pāris ēdamajām sēņu sugām.

Piecus gadus vecās meitenes analīzes kļūst arvien sliktākas, Diena.lv ceturtdien slimnīcā stāstījis bērna tēvs. Ārsti lēmuši, ka bērnam vajadzīga aknu transplantācija, bet šo operāciju var izdarīt tikai ārzemēs – vietējiem mediķiem trūkstot prakses šādu operāciju veikšanā bērniem. Piektdien mazā paciente jau sekmīgi nogādāta Hamburgā operācijas veikšanai. Par donoru izvēlēts ziņas tēvs.

Lai varētu pārstādīt aknas, nepieciešama ne tikai asinsgrupas saderība, bet arī citi faktori, piemēram, audu saderība, iepriekš skaidroja Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska. Ārsti uzsver, ka tiks darīts viss, lai donoram nekādas briesmas nedraudētu, pie tam ziedot nāksies tikai daļu aknas, nevis visu cilvēka izdzīvošanai vajadzīgo orgānu.

Komentāri (19)

agrita_kalvane 09.09.2010. 14.17

“Sēņu lietpratēji brīdina, ka baltās mušmires ir sajaucamas ar visnotaļ ēdamajām sēnēm bērzlapēm.”

Nerakstam muļķības. Pensionāri sajauca ar bērzlapēm, jo (visticamāk) slikti redzēja sēnes. Cilvēkam ar normālu redzi sajaukt ir grūti, baltās mušmires var sajaukt ar čigānietēm, kas ir citas sēnes.
Googlē ierakstot destroying angel, var redzēt kā izskatās baltā mušmire, kāda tur vēl sajaukšana ar bērzlapi?!

Un otra lieta: nepieciešamība pēc aknu donoriem, kā raksta Diena.lv, ir atsaukta, jo nepieciešama saderība audos, kur lielāka ticamība ir, ka tāda būs meitenītes radiniekiem.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu