LTV: Gerharda padomnieks Jakrins draudējis Gailītim • IR.lv

LTV: Gerharda padomnieks Jakrins draudējis Gailītim

55
Deputāta kandidāts Emīls Jakrins (TB/LNNK) (K) un LTV ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis (L). Autori: Jānis Saliņš, F64; Agnese Gulbe, LETA
Indra Sprance

Jakrins draudus noliedz, vēlējies pārbaudīt ziņas par iespējamu PLL ietekmi

Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots informējis Saeimas Nacionālās drošības komisiju (NDK) par viena politiskā spēka centieniem ar draudu un šantāžas metodēm panākt labvēlīgu materiālu atspoguļošanu LTV raidījumā “De facto”, liecina Ir.lv rīcībā esošais Kota iesniegums NDK.

Iesniegumā LTV vadītājs raksta, ka 2.septembrī Gailīti kā LTV Ziņu dienesta vadītāju uz sarunu “brīvā gaisotnē” uzaicinājis satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) biroja vadītājs Emīls Jakrins. Kā stāstīts dokumentā: “Sarunas laikā Jakrins izteica neapmierinātības pilnus pārmetumus LTV Ziņu dienesta raidījumam “De facto”, dodot nepārprotamus mājienus mainīt šī raidījuma darba stilu un ziņu saturu, liekot saprast, ka šajā sarunā izteikto norādījumu neizpildes gadījumā tiks apdraudētas Gailīša dzīvesbiedres profesionālās izaugsmes iespējas darbā Valsts radio un televīzijas centrā (LVRTC) līdz pat darba zaudēšanas iespējām.”

Savukārt Jakrins Ir.lv sacīja, ka ar Gailīti vēlējies tikties, lai pārbaudītu viņa rīcībā esošās “satraucošās ziņas” par Gailīša vienošanos ar brāļiem Dripēm un kādu LVRTC amatpersonu, kas varētu “mest ēnu uz LTV ziņu dienestu par sadarbību ar vienu konkrētu politisko spēku”. Pēc Jakrina teiktā, viņa rīcībā bija nonākušas ziņas, ka Gailītis ar apvienībai “Par labu Latviju” (PLL) pietuvinātajiem brāļiem Dripēm, kas esot viņam labi draugi, vienojies par sievas iekārtošanu darbā LVRTC.

“Šī informācija ir pietiekoši sensitīva.. kā apzinīgs politiķis centos vispirms to pārbaudīt, lai nesanāk, ka izplatu nepatiesu informāciju,” skaidroja Jakrins. Vaicāts, vai sarunas gaitā viņš guvis apstiprinājumu šai informācijai, Jakrins atbildēja, ka neesot izmeklētājs, tāpēc nevarot sniegt šādu atbildi.

Savukārt Kots vēstulē NDK norāda, ka Gailītis Jakrina “uzvedību un sarunas gaitā izteikto uztvēra ne tikai kā šantāžu un draudus sev un saviem ģimens locekļiem, kas, ņemot vērā viņa amatu, var tikt bez jebkādām pūlēm realizēti, bet arī kā atsevišķas politiskās apvienības centienus pirmsvēlēšanu periodā šādā veidā pakļaut savai ietekmei sabiedriskās televīzijas ziņu dienesta profesionālo darbu”. Vēstulei pievienots Gailīša un Jakrina sarunas video un audio ieraksts.

NDK vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) Ir.lv apstiprināja, ka LTV vēstule saņemta, komisija šos materiālus lūgusi izvērtēt Drošības policijai un prokuratūrai, un patlaban tiekot pārbaudīts pievienoto audio un video materiālu autentiskums. “Ja tā ir patiesība, tad tas tiks izvērtēts,” sacīja Jaundžeikars, norādot, ka šantāža ir krimināli sodāms pārkāpums.

Jakrins Ir.lv uzsvēra, ka nekādi draudi vai šantāža neesot bijusi. Tieši otrādi, sarunas gaitā pārrunāts, ka neatkarīgu žurnālistu darbu nevar ietekmēt. “Acīmredzot, sajuzdams, ka šī informācija varēja nonākt publiskajā telpā, viņš veica preventīvus soļus, lai diskreditētu informācijas turētāju – mani,” pauž Jakrins. Viņš esot apmierināts, ka šo lietu izmeklēs tiesībsargājošās iestādes.

Apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons Ir.lv sacīja, ka partijai par šo jautājumu pagaidām neesot noformulēts viedoklis. Tomēr tajā, ka Jakrins ticies ar Gailīti, TB/LNNK nekā slikta nesaskatot, jo “neviens jau nav aizliedzis runāt ar žurnālistiem”.

Komentāri (55)

astra_ozo 09.09.2010. 12.32

Vai esat ievērojuši, ka LTV beidzamajā laikā praktiski vispār nav redzami premjerministrs un ministri. Toties regulāri parādās Ušakovs (SC)un citi Rīgas Domes darboņi – Radzevičs (PLL) ? Un tas ļoooti atšķiras no situācijas pirms 9. Saeimas vēlēšanām, kad kalvīšveidīgie zibēja ekrānos ar apskaužamu regularitāti. Vai kādam ir šaubas kam kalpo Kaķis?
Kāpēc lai nozari kontrolējoša institūcija neapspriestu šo jautājumu ar tai pakļautu uzņēmumu?

+25
-1
Atbildēt

1

    mincitis888 > astra_ozo 09.09.2010. 14.19

    Desmitniekā, tas ,ko pašlaik redzam ltv ,ir oligarhu lolojums, viņu sapņu tv. Nav ne mazāko šaubu par to, kādas komandas pilda kots un gailītis, un par neatkarīgu žurnālistiku tur runāt ir vienkārši smieklīgi!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 09.09.2010. 11.41

Bet Gerhards mācās no labākajiem – kāpēc tad Šķēlem un Šleseram izdodās sarunāt ar Gailīti visu kā vajag? Ak viņa _________ ir jau nopirkta daudzus gadus atpakaļ? Nu tas visu izskaidro :)

+22
-1
Atbildēt

1

Dzintars Kalniņš 09.09.2010. 11.58

skaidrs, ka arī šis Kota solis var tikt vērtēts tikai kā politisks gājiens, lai iedragātu TB/LNNK/VL pozīcijas, bet fakts paliek fakts – tas, kā tiek “kārtotas” lietas LV “dzeltenajā baseinā” ir graujoši normālas, demokrātiskas valsts veidošanas procesam.

+21
0
Atbildēt

9

    raimonds_bossltd > Dzintars Kalniņš 10.09.2010. 17.28

    to dzeris49
    Atkal būsi dzēris? Kur zvanīts, ka Gailīša aktivitātes nav Šlesera pasūtījums?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    @andza
    Protams, protams – visiem ir piedāvājumi! Atslēga slēpjas tur, kuram būtu piedāvājums pēc BŪTĪBAS bez populistiskām un tukšām frāzēm. Nacionālais piedāvājums ir tas, kas viņus kaut kādā veidā “atšķir” no pārējiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Dzintars Kalniņš 09.09.2010. 16.00

    changalim
    Citu priekšlikumu viņiem nav? OPĀ?
    Zīles vadībā sagatavoto programmu pirms 9. Saeimas vēlēšanām neesi lasījis?
    Tas ir tas, ko vēlāk žurnālisti ar putām uz lūpām propagandēja, ka esot vajadzējis rīkoties faktiski tieši tā, kā bija minēts programmā.Bet nu vēlētājs lēma citādi, paklausot Dienas padomam, nobalsoja par garantu Kalvīti, TB ietekme Saeimā ( 7 vietas) un valdībā bija niecīga. TB valdībā bija, tas tiesa, bet lai nepieļautu TP sadarbību ar SC. Manuprāt pareizs lēmums.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Dzintars Kalniņš 10.09.2010. 17.30

    to changalis
    Kāds piedāvājums bez 9. maija svinēšanas un krievu valodas ir NKVD un krimināla SC? Palasi Zīles ekonomisko programmu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Dzintars Kalniņš 09.09.2010. 13.19

    Domāju, to latvisko identitāti un nacionalās vērtības Vienotība, īpaši PS tās sastāvā, sargā ne mazāk, kā TB.
    TB elektorāts ir tas, kas balso nevis par tiem, kas sargā tās vērtības, bet gan par tiem, kas skaļāk par visiem bļauj, ka viņi ir tie vienīgie, kas sargās tās nacionalās vērtības, TB elektorāts maz domā, bet, kā sieviete, reaģē uz vārdu, uz retoriku, tā teikt, “mīl ar ausīm”.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    @ombros
    vai patiesi domā, ka kāds šeit ir tik naivs, lai lasītu programmas? iesaku palasīt VISU valdošo partiju programmas pirms iepriekšējām vēlēšanām – cik daudz no tā ir izdarīts? Latvijā cilvēki balso par personālijām, jo programmās var sarakstīt viskautko, bet no tā nekas netiek realizēts, jo tās ir tikai “instruments”, lai dabūtu krēslus. Pēc tam jau sākas politbizness un Latvijas “pārdale”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    @dzeris
    pilnībā piekrītu! bļaušanā, ka viņi pārstāv nacionālās intereses, viņiem konkurentu nav, jo cita piedāvājuma viņiem nav. ;)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Dzintars Kalniņš 09.09.2010. 12.06

    Šoreiz TB pati savas pozicijas iedragājusi, Kots tikai palīdzējis.
    Izbrīna, ka pēc visa, tai vēl ir kādas pozīcijas, tai vieta sen kādā izgāztuvē un aizmirstībā.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    @dzeris
    protams, protams – katras pats savas (ne)laimes racējs. Tik vēlējos vērst uzmanību to, ka Kota gājiens nav viennozīmīgi vērtējams, jo PLL ietekme LTV ir jūtama un par to viņš nerunā.
    Par TB/LNNK/VL – ja tauta spētu loģiski spriest, tad būtu jābūt tā, kā Tu saki. Taču viņu elektorāts ir kāda neliela (bet pietiekami liela, lai pārvarētu barjeru), nacionāli orientēta sabiedrības daļa, kuru neinteresē un, iespējams, nesaprot, neko citu kā tikai to, ka jāsargā latviešu identitāte un nacionālās vērtības. skaidrs, ka tas ir ļoti šaurs un tuvredzīgs redzējums, bet tā nu tas ir… diemžēl.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu