Vai demokrātija kādu vēl interesē? • IR.lv

Vai demokrātija kādu vēl interesē?

4

Cenšoties noģist, ar ko 10.Saeimas vēlēšanas atšķirsies no priekštecēm, šķietami nievīgākais, bet ne aplamākais ir pieņēmums – ne ar ko neatšķirsies

Savās dāsni finansētajās priekšvēlēšanu kampaņās partijas smacēs politikā neieinteresētos vēlētājus, kuri, dīvainas izpratnes par pilsoņa pienākumu vadīti, zosu gājienā dosies uz iecirkņiem, lai ievilktu krustiņu viņu gaumei atbilstošākajam reklāmistu veikumam. Nākamajā rītā konstatējot, ka Daugavai joprojām ir dolomīta, ne ķīseļa krasti, tie noskums, apvainosies un četrus gadus pie TV ekrāniem uzticīgi gaidīs jaunus bezmaksas varoņus, ja vien neaizbrauks pasaulē laimi meklēt.

Nedaudz banāli, taču ne nepamatoti būtu meklēt atšķirības ekonomiskajā kontekstā – dzīvojam (pēc)krīzes apstākļos! Tad nu varētu gaidīt vēl nebijušu (t.sk., vēlētājam saprotamu) partiju diskusiju par saimnieciskajiem jautājumiem, piedāvājot konceptuāli atšķirīgus skatījumus uz valsts ekonomikas attīstības virzienu vai vismaz dažādu attīstības instrumentu priekšrocību un trūkumu plašu izvērtējumu. Tik apņēmīgi un rožaini skanēja partiju solījumi vēlā pavasarī…

Pašlaik, kad partijas ir atklājušas savas priekšvēlēšanu platformas, tā vien šķiet, ka diskusija par lata devalvāciju ir bijusi politekonomiskās elites augstā dziesma, kam seko čerkstošas fonogrammas ar apsaukāšanos, puspatiesībām un illoģismiem. Ne jau uz 1.oktobra vakaru būtu jāatliek potenciālo premjeru diskusija par valsts ekonomiskās, politiskās un – ne mazāk svarīgi! – sociālās attīstības trajektorijām, izmantojot pašreizējos starptautiskā aizdevuma nosacījumus, brīnumainā veidā izdzēšot šo traipu no Latvijas saistību grāmatas vai arī pārfinansējot aizdevumu (laikam jau Austrumos). Bet nevar jau būt drošs, ka Pasaules Bankas pārstāvja Roberta Zellika starpjautājuma (par simtlatnieku samaksu mēnesī vai dienā) apzelēšana nav ceturtās varas varējuma mērs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu