Vai šī būs nākamā Afganistāna? • IR.lv

Vai šī būs nākamā Afganistāna?

2
Skats uz Jemenas galvaspilsētas Sanas vecpilsētu, kas iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Foto — Imageforum/LETA

Brāļu Grimmu pasakām piestāvošā sirsnīgā «piparkūku» arhitektūra var maldināt – Jemena kļūst par vienu no teroristu grupējuma Al-Qaeda bāzes vietām

Brīdi pirms saullēkta 24.decembra rītā augstu virs Arābijas pussalas dienvidu krasta traucās amerikāņu raķete. Sasniegusi kalnu ieskauto Rafada ieleju, tā pašāvās lejup un trāpīja plānotajā mērķī – nelielā akmens mājā, kurā gulēja pieci jauni vīrieši. Sprādziena troksnis pamodināja nepilna kilometra attālumā esošo Ali Muhamedu Ahmadu (27), vietējās cilts pārstāvi. Piecēlies no gultas, viņš ātri apģērbās, uzlika plecā kalašņikovu un izgāja uz takas, kas noved ielejā. Bija nojauta, kas ir noticis. Nedēļu pirms tam cita amerikāņu raķete nogalināja duci cilvēku kaimiņu provincē. Tika skaidrots, ka tā tiek izvērsta cīņa pret Al-Qaeda nemierniekiem.

Ahmeds drīz sasniedza sadragāto māju. Drupās gulēja līdz nepazīšanai sakropļoti ķermeņi. Arī spilgti dzeltena metāla atlūza ar uzrakstu U.S. Navy. Blakus gruvešu kaudzei stāvēja seši, septiņi šķietami apdulluši vīrieši. Visi Al-Qaeda biedri. Starp viņiem arī Fāds el Kuso, kuru amerikāņu Federālais izmeklēšanas birojs izsludinājis meklēšanā par līdzdalību karakuģa USS Cole spridzināšanā.

Tagad raķete bija sasniegusi vienu no nomaļākajām un grūti pieejamākajām ielejām pasaulē. Tieši to par vienu no jaunajām mājvietām izvēlējusies Al-Qaeda. El Kuso ir vietējās šūniņas līderis un jau gadiem ilgi nodarbojas ar kaujinieku vervēšanu. Katrā ziņā Ahmeds viņu labi pazīst.
 
ĀRKĀRTAS LĒMUMS
Es ar Ahmedu tikos dažas nedēļas vēlāk galvaspilsētā Sanā, kur viņš uz pusslodzi strādā par miesassargu. Pa šo laiku Al-Qaeda Jemenas nodaļa jau bija paspējusi uzņemties atbildību par mēģinājumu 25.decembrī uzspridzināt uz Detroitu lidojošu laineri. Tieši šis notikums aktivizēja diskusiju – vai Jemena kļūst par jauno fronti cīņā pret globālo terorismu?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu