Izlabotas tehniskas kļūdas Kononova spriedumā • IR.lv

Izlabotas tehniskas kļūdas Kononova spriedumā

25
Jānis Saliņš, F64

Sarkanā partizāna advokāts vēl cer uz lietas pārskatīšanu

Sarkanā partizāna Vasilija Kononova aizstāvības komanda atradusi vairākas tehniskas kļūdas Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumā Vasilija Kononova lietā, cerot, ka tas ļaus pieprasīt lietas pārskatīšanu, vēsta "Moskovskij Komsomoļec". ECT Lielā palāta tās atzinusi un izlabojusi.

Nepilnības bijušas saistītas ar norādīto tiesnešu skaitu – sarakstā ar 17 tiesnešiem norādīts arī Čehijas tiesnesis, kas balsojumā nav piedalījies.

Kā apgalvo Kononova advokāts Mihails Joffe, atklājušies jauni apstākļi, kas varētu kavēt sprieduma izpildi, līdz ar to nākamais solis var būt lietas pārskatīšana. Viņš apgalvo, ka ECT sprieduma pieņemšanā izmantojusi Latvijas tiesas 2000.gada 21.janvārī pasludināto spriedumu, kas vēlāk esot ticis pilnībā atcelts, turklāt pārtulkots nepareizi, piemēram, "fakts, ka fašistu līdzskrējēju līķi tika sadedzināti pēc nošaušanas, bija traktēts, it kā viņi būtu sadedzināti dzīvi". Kononova aizstāvība plāno pieprasīt papildu arhīva dokumentus par partizānu kustībām Latvijā.

Kā ziņots, Latvija uzvarēja ECT Lielajā palātā lietā "Kononovs pret Latviju". Tiesa lēmumu pieņēma šogad maijā, ar 14 balsīm "par" un trīs balsīm "pret", atzīstot, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas. ECT Lielās palātas spriedums nav pārsūdzams.

Jau vēstīts, ka Kononovs Latvijā tika notiesāts par kara noziegumu – civiliedzīvotāju nogalināšanu Mazo Batu sādžā Latvijā Otrā Pasaules kara laikā, atriebjoties par vācu armijas veikto padomju partizāna Čugunova vienības iznīcināšanu.

Uzreiz pēc sprieduma pasludināšanas Kononova advokāts pavēstīja, ka prasīs lietas pārskatīšanu, balstoties uz ECT reglamenta 80.pantu, kas ļauj pārskatīt lietu, pamatojoties uz iepriekš tiesai nezināmiem, taču izšķirīgiem apstākļiem.

Komentāri (25)

ANDB 06.08.2010. 10.31

“Viņš apgalvo, ka ECT sprieduma pieņemšanā izmantojusi Latvijas tiesas 2000.gada 21.janvārī pasludināto spriedumu”
muļķības, ECT spriedumā ir citēts Latvijas Augstākās palātas tiesas spriedums. Tieši tāds kāds tas ir.
Kononova advokāts vienkārši ir izmisis, ka vairs nevar slaukt piķi no Krievijas un tāpēc sadomā visādus pekstiņus.

+8
0
Atbildēt

0

::Vai cis :: 06.08.2010. 14.29

Sarkanā bandīta un slepkavas advokāts laikam nav spējis iztulkot frāzi, kas ir katra sprieduma tekstā : this is the final judgment. It may be subject to editorial revision.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu