100 gadu bez dusmām • IR.lv

100 gadu bez dusmām

7
Ieva Puķe

Ģederta Eliasa audzēkne Margarita Klēbaha-Stīpniece, kas atgriezusies no Austrālijas, simt gados ir vecākā joprojām strādājošā māksliniece Latvijā. Viņai veltīta ekspozīcija patlaban skatāma dzimtās pilsētas Saldus muzejā

Ilgdzīvotājas gēni? Nav man to – ar roku met sprigana dāma. Vārdi «večiņa», «tantiņa», «sirmgalve», ar kādiem mēdzam apzīmēt simtgadniekus, viņai nepiestāv. Laiviņkurpes, korekti svārki līdz celim, frizūriņa un neticami gluda seja – Margarita Stīpniece, dzimusi Klēbaha, ir smalka kā porcelāna lellīte. Viņas mamma, nodzīvojusi knapi līdz 50, jau pirms kara aizgājusi ar cukura diabētu. Tēvs gan sasniedzis 80 gadus, bet viņa vecāku dzīves rādītāji atkal nav pacēlušies virs pagājušā gadsimta sākuma latviešu vidējās statistikas. Tēva mamma staigājusi pa šo zemi nedaudz vairāk kā 60 gadu, tēva tēvu 25 gadu vecumā pievarējušas saaukstēšanās komplikācijas.

Pasē rakstītais dzimšanas datums – 1910.gada 26.jūlijs – pašai Margaritai ir vairāk tāds birokrātijas pieturas punkts. «Jūtos dīvaini, ka uz mani skatās kā uz vecu brīnumu,» Stīpnieces kundze, kas Saldus privātmājas pirmā stāva dzīvoklītī saimnieko viena pati, atraida komplimentus.

«Man dienas ir pilnas, es laukā pastaigāju, es lasu, es gleznoju. Es esmu pie pilna prāta, man nekas nesāp. Man ir tik laba redze, varu vissīkākās lietas izlasīt! Es nevaru sūdzēties. Mirt? Laikam vēl ne. Jūs taču nevarat tāpat vien ielēkt kapā, vai ne?»
 
BĒGĻU ETĪDES
Tik tikko uz kājām stāvošs bēbis ieplestām acīm pūkainā cepurē ar milzīgu zem zoda sasietu šleifi, tādā kā drusku par lielu uzšūtā mētelī, tarbiņu plecā… 1912.gadā kādā Saldus fotosalonā tapušo uzņēmumu kā pārsteigumu Margaritas vecākiem, skolotājiem Almai un Alvilam Klēbahiem, esot sagādājusi mājkalpotāja, saģērbdama viņas uzraudzībā atstāto mazuli pa savam prātam. Klēbahu ģimene tolaik dzīvoja skolas ēkā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu