Majors: Latvijā sāk veidoties festivālu tradīcijas • IR.lv

Majors: Latvijā sāk veidoties festivālu tradīcijas

37
Edijs Pālens, LETA
Ieva Alberte

Nākamgad "Positivus" biļetes būs vidēji par 5 latiem dārgākas

Svētdienas pēcpusdienā festivāla „Positivus” rīkotājs Ģirts Majors telefonintervijā Ir.lv izvērtēja ceturto „Positivus” un arī pastāstīja, ko gaidīt piektajā.

Labsrīts, kā pašsajūta?

Būs gan vajadzīgs laiks, lai atgūtu spēkus, jo pavisam drīz ir Mikas koncerts.

Tas tiesa, ka rīkotāji guļ busā?

Ne gluži. Tā ir labiekārtota padomju laika pārvietojamā televīzijas stacija, kas izskatās pēc mājas – ar kondicionieri, gultām. Aiztaisot durvis, iekšā ir absolūts klusums.

Kas festivālā izdevās, kas ne?

Gan saturiskais piedāvājums, gan kvalitāte bija labā līmenī. Cilvēki ieguva emocionālo lādiņu. Prieks, ka ir potenciāls programmai, kuras izmaksas ir ļoti augstas, tādējādi pierādās projekta dzīvotspēja. Ja līdzīga mēroga zvaigznes gribēsim dzirdēt arī nākamgad, jārēķinās ar lielākām organizatoriskajām izmaksām, līdz ar to nāksies pacelt biļešu cenas – pieļauju, ka aptuveni par pieciem latiem.

Pasākums pulcē cilvēkus, kuri ir daudz redzējuši un dzirdējuši, viņiem ir augstas prasības pret saturu un māksliniecisko baudījumu. Viņi vēlas pozitīvu mākslu. Ja mēs gribam to dot, tad cena būs jāpaceļ. Tas ir ļoti jutīgs jautājums un par to patlaban negribētos izteikties konkrētāk. Arī par to, vai jau nākamgad festivāls varētu būt trīs dienu garš.

Par neveiksmēm: tā kā ap 10% apmeklētāju ir ārzemju viesi, programmiņas vajadzēja pārtulkot arī angliski. Arī telšu pilsētiņas pieprasījums pārsniedza iecerēto – bija paredzēts ap 7000 nakšņotāju, taču bija ap 8000. Šogad cilvēki kooperējās un brauca automašīnās pa pieci nevis kā iepriekš – pa vienam, diviem.

Kur festivāls, tur narkotikas. Šogad vairāk sodīto.

Ir par aptuveni desmit gadījumiem vairāk, taču mediji uzliek skaļus virsrakstus – “uz pusi vairāk”, “divreiz vairāk”. Mūzikas žurnālisti par to neraksta, jo tā statistika tik lielam festivālam nav nekas ārkārtējs. Tas, protams, rada neslavu, taču masu pasākumi allaž nes līdzi sev netīrību un likumpārkāpumus. Lai apkārtējie justos droši, atbildīgie dienesti darīja savu darbu un vainīgos sodīja. Tiem, kas pārmet garās rindas un netīrību, varu teikt, ka Positivus ir daudz tīrāks par citiem festivāliem, kur uzstājas, piemēram, tāda līmeņa zvaigznes kā Muse.

Iepriekš solījāties ierobežot apmeklētāju skaitu, taču pārspēts pērnais gads – šogad ap 30 000 apmeklētāju.

Tas ir divās dienās kopā. Es nesaprotu, kāpēc Latvijā mediji grib zināt kopīgo apmeklējumu, jo tas rada priekšstatu, ka vienlaikus uz vietas ir bijuši 30 000 cilvēku. Tā nav. Piektdien bija 17 000, sestdien 18 000. Pašas vietas kapacitāte ir ap 25 000.

Esat beidzot plusos?

Nē. Nopelnīt necerējām. Profits ir mazāks nekā pērn, tomēr uz vispārējā pieauguma rēķina viss izskatās labi.

Kādas tendeces novērotas?

Latvijā nav izteiktu festivālu tradīciju, taču nu jau pamazām festivālu kultūra sāk veidoties: ja iepriekšējos gados cilvēki ieradās uz atsevišķiem koncertiem, tad šogad 80% noteikti, varbūt pat tuvu 90%, biļetes pirka uz abām dienām. Tātad, ieradās uz festivālu, nevis vienas grupas koncertu. Festivāls nav tikai koncerts. Tas ir izklaides veids.

Kādas atsauksmes no grupām? Muse tviterī ievietojuši bildi, kur braukā ar velosipēdu par Rīgu.

Par to, ko grupas dara brīvajā laikā, nezinu. Lielākoties viesus pārsteidz unikālā vieta – mežs, jūra. Liela daļa arī iet uz jūru peldēt.

Ko pats noklausījies?

Piektdien gandrīz neko, sestdien pavisam nedaudz. Paklausījos mazās grupas, jo lielos grandus jau esmu redzējis iepriekš un zinu, ka viņi ir profesionāļi un ārpus konkurences. Ļoti gribēju paklausīties spāņus Giulia y Los Tellarini un Stornoway, bet nesanāca.

Toties es ļoti daudz iegūstu darbojoties aizskatuvē – runāju ar pieredzējušiem produce manager, piemēram, tādām leģendārām personībām, kuras divdesmit gadus strādājušas ar U2. Vērtīgi uzzināt, ko viņi domā par to, kā strādājam mēs savā „Positivus”. Par lielāko plusu viņi uzskata vietu un to, ka varam darboties diennakti. Sarunās ar māksliniekiem uzzināju, ka „Positivus” gribētu uzstāties vairāki zināmi mūziķi, taču dažādu apsvērumu dēļ mēs viņus nevaram atļauties. Piemēram, viņu atskaņotā mūzika ir pārāk alternatīva „Positivus” apmeklētājiem. 

Komentāri (37)

murnieks112233 18.07.2010. 19.36

Kādas gan tur tradīcijas! Jaunieši izbauda to, ko vēl nav redzējuši…tikko mana meita pārbrauca. Esot bijis interesanti, bet par biezu, tagad guļ kā sista…Nākamgad gan vairs nebraukšot, jo biļetes priekš tā servisa ir par dārgu un pakalpojumi ārpus visas kritikas. Dušas bija solītas par 1,-Ls, bet plēsuši 1,50 Ls un zem auksta ūdens!!! Trubiņā solīja, ka varēs pūst par 1,50, bet šoferīši šodien pūta par 3,00Ls!!! Gribās jau lettiņam baigi uzvārīties uz līdzcilvēku rēķina, nepadomājot, ka tas līdzcilvēks nākamgad nebrauks.

+10
-6
Atbildēt

1

    zaneg26 > murnieks112233 18.07.2010. 23.27

    da labi par dārgu, ja gribētu apskatīt, katru no mūziķiem atsevišķi kopā būtu jāiztērē savu 500ls par biļetēm! Ja uz festu brauc dzert un ballēt pa klubu teltīm, tad loģiski, ka pa dārgu :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

murnieks112233 18.07.2010. 19.38

Kas Tev Vienotība pakaļu plosa?

+7
-4
Atbildēt

0

ElinaOgsta 18.07.2010. 19.53

Kopumā man pasākums patika, bet bija dažas nepatīkamas lietas piemēram tualetes otrajā dienā… tas bija vienkārši traki….

Nākamo gadu vajadzētu dabūt The Killers! Tad es mierīgi būtu gatava maksām 5Ls dārgāk!

+6
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu