Ārzonu sirojumi • IR.lv

Ārzonu sirojumi

5
Pauls Raudseps

Tiesas prāvā Londonā liecina par Lemberga un Šķēles attiecībām

Kad pirāti dala savos sirojumos gūto laupījumu, nereti sanāk arī domstarpības par «taisnīgu» mantas sadali, bet cīņas karstumā no kuģa var nokrist un krastā tikt izskaloti arī kādi lietiski savstarpējo attiecību kārtošanas pierādījumi iezemiešu izpētei. Nesen caur interneta viļņiem līdz Latvijai atpeldēja garāka hronika, kurā stāstīts par nozīmīgām epizodēm Latvijas pēdējo laiku vēsturē, bet kura, neraugoties uz aizraujošo sižetu un pikantajām detaļām, maz tikusi atspoguļota Latvijas medijos. Runa ir par Anglijas un Velsas Augstākās tiesas lēmumu lietā «Antonio Gramši Kuģniecības kompānija un citas pret Recoletos Ltd. un citiem», kura tika skatīta Londonā šāgada janvārī.

Šie nosaukumi caurmēra lasītājam neko neizteiks, tomēr, ielasoties angļu tiesneša Grosa lēmumā, ātri vien atklājas, ka stāsts ir par Latvijā labi pazīstamiem cilvēkiem – Aivaru Lembergu, Oļegu Stepanovu, Andri Šķēli – un par to, kā viņi kārtoja attiecības pēc Latvijas kuģniecības privatizācijas.

Lieta nonākusi Londonas tiesā saistībā ar jau gadiem ilgstošo cīņu starp Lembergu un viņa «oponentiem», kuri agrāk rīkojās kopā «Ventspils grupējumā». Prasītāji šajā lietā ir virkne Latvijas kuģniecības (LK) meitasfirmu, kuras vienlaikus bija (iespējams, vēl aizvien ir) LK kuģu formālās īpašnieces. Šādas čaulīšu spēles ar kuģiem bieži vien tiek praktizētas gan juridisku, gan finansiālu iemeslu dēļ, taču šīs kuģošanas biznesā izplatītās manipulācijas nav šīs prāvas centrā. Ar Lembergu saistītās LK meitasfirmas vēršas pret vairākām stepanoviešu ārzonas firmām, kuras no 2003. līdz 2005.gadam bijušas starpnieces kuģu fraktēšanā un kuras šajos darījumos esot «nopelnījušas» kādus 100 miljonus dolāru, tādējādi it kā apkrāpjot LK un tās meitasfirmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu