Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Kamēr Dienvidāfriku aizvien pārņēmis futbola drudzis, okeānā pie šīs valsts krastiem dzīve rit savu gaitu. Aģentūras AFP fotogrāfam Karlam de Sousam izdevies iemūžināt vienas no iespaidīgākajām medībām ar laimīgām beigām (haizivij). Foto — LETA/AFP

Nedēļas notikumi pasaulē

Ukraina atteikusies no mērķa pievienoties NATO. Valsts parlaments pieņēmis likumu, kas paredz «īstenot nepievienošanās politiku, kas nozīmē Ukrainas nepiedalīšanos militāri politiskās savienībās». Likumprojekts tika sagatavots pēc Ukrainas jaunā promaskaviskā prezidenta Viktora Janukoviča iniciatīvas, kurš ievēlēts šāgada februārī. Prezidents pastāvīgi uzsver, ka viņš neatbalstot valsts centienus kļūt par NATO dalībvalsti, ko aizstāvēja viņa uz Rietumiem orientētais priekštecis Viktors Juščenko. Tomēr Janukovičs apliecināja atbalstu Ukrainas dalībai Eiropas Savienībā, kas arī jaunajā likumā minēta kā viens no mērķiem.

Japānas autoražotājs Toyota pirmdien sāka valstī atsaukt vairāk nekā 91 000 Lexus un Crown automobiļu, bet visā pasaulē Toyota atsauks 270 000 automašīnu. Šo modeļu dzinējos konstatētas bojātas vārstu atsperes, kuru dēļ dzinējs var pārstāt darboties braukšanas laikā. Kompānija pagājušajā nedēļā arī informēja, ka Japānā atsauks 50 839 automašīnas, jo tajās konstatēti drošības spilvenu un drošības jostu bojājumi. Kopumā dažādu problēmu dēļ Toyota šogad visā pasaulē jau atsaukusi gandrīz desmit miljonus auto.

Par Vācijas jauno prezidentu ievēlēts kancleres Angelas Merkeles virzītais prezidenta amata kandidāts – 51 gadu vecais Lejassaksijas premjerministrs Kristiāns Vulfs. Iepriekšējais prezidents Horsts Kēlers par atkāpšanos no amata pavēstīja maijā beigās pēc asās kritikas par saviem izteikumiem, ka Vācija Afganistānā karojot par savām ekonomiskajām interesēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu