Dibina partiju varas izaicināšanai • IR.lv

Dibina partiju varas izaicināšanai

96
Kristaps Kuhaļskis, F64
Sanita Jemberga

Radošo nozaru pārstāvji piedāvā alternatīvu ''Pēdējo partiju'' populistiskajām varas partijām

Vairāki bijušie politisko kampaņu speciālisti, dziedātāji, dīdžeji un citi radošo industriju pārstāvji nolēmuši dibināt Latvijas "Pēdējo partiju", lai, pēc pašu teiktā, parādītu sabiedrībai valdošo partiju populismu un piedāvātu alternatīvu tiem, kuriem nav, par ko balsot. Tā būtu 50. Latvijā eksistējošā partija.

Partijas dibināšanas sapulce ar muzikālu priekšnesumu norisināsies nākamajā ceturtdienā, 8.jūlijā, klubā "Nabaklab", un vienīgais risks ir tāds, ka var neizdoties savākt dibināšanai nepieciešamos 200 cilvēku parakstus, ir.lv informēja viens no iniciatoriem Gints Knoks.

Trešdien atvērta mājaslapa pedejapartija.lv , kurā redzama gan aktīvistu grupa, gan "loģiski politisks traktāts" par tās programmatiskajiem uzstādījumiem, starp kuriem ir gan balsstiesību piešķiršana atkarībā no bērnu skaita, gan elektronisku vēlēšanu un referendumu rīkošana, gan sodīšana par nepiedalīšanos vēlēšanās, gan cilvēku neizvirzīšana par ministriem, ja viņi bijuši Ministru kabineta locekļi pēdējo astoņu gadu laikā. Valstij ierosināts uzlikt par pienākumu visā teritorijā nodrošināt iespējas pieslēgties bezvadu internetam un katram jaunam ceļam obligāti ieplānot pa veloceliņam. Izvērstas ir sadaļas gan par izglītību un kultūru, gan nodokļiem un veselības aprūpi. Viens no partijas mērķiem – Latvijas laimes indeksam no 36,7 jāpalielinās līdz 60.

"Mūsu traktāts ir ideju plūsma. Šīs idejas var un vajag atbalstīt, papildināt, kritizēt un izdzēst. Runāt un domāt, nevis klusēt,"teikts mājaslapā. Starp iniciatīvas grupas biedriem atrodami gan Knoks ar domubiedru, kādreizējo Tautas partijas kampaņu veidotāju Kasparu Rolšteinu, gan dīdžeji Roberts Gobziņš un Bogdans Tarans, dizainere Santa Meikulāne, reklāmas speciālists Verners Timoško, e-bibliotēkas projekta vadītājs Edmunds Vanags, pilsētsociologs Viesturs Celmiņš, filozofijas zinātņu doktors Jurģis Šķilters un citi.

Iniciatīvas grupā ietilpst arī ir.lv kultūras redaktors Pauls Bankovskis. Ir.lv ētikas kodekss , kas atrodams izdevuma mājas lapā, noteic, ka žurnālisti nedrīkst ieņemt amatu politiskā partijā vai kandidēt vēlēšanās. ''Pauls apstiprināja, ka negrasās kandidēt vēlēšanās vai būt par amatpersonu,” saka žurnāla ''Ir'' galvenā redaktore Nellija Ločmele. Bankovskis uzskata šo domubiedru iniciatīvu par līdzekli, kā izprovocēt varas partijas diskusijai par politikas saturu un likt tām skaidri formulēt savu piedāvājumu.

Knoks sacīja, ka organizācijas mērķis ir kandidēt vēlēšanās kaut vai tāpēc vien, lai pierādītu, cik absurda ir vēlēšanu sistēma, kas ļauj tajās piedalīties mēnesi pirms sarakstu iesniegšanas dibinātai partijai, kā arī piedāvāt alternatīvu varas partiju populismam. "Ja kāds mūs sauc par populistiem, lai izlasa traktātu: mēs, piemēram, atšķirībā no PLL, nepiedāvājam pazemināt visus nodokļus," viņš sacīja.

Partijai nebūšot ne biroja, ne finansējuma, ne klasiskas vēlēšanu kampaņas. Ja sanākšot, varbūt izgatavošot trīsmetrīgu putuplasta lāci, kam vēderā būtu konfektes un citi labumi un ko varētu stumt pa Latvijas pilsētām un laukiem.

Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka Latvijā ir 49 politiskas partijas un 54 partijas un to apvienības.

.

Komentāri (96)

martinsp 30.06.2010. 17.36

5.Saeimas vēlēšanās ar 17.numuru startēja vēlēšanu apvienība (jo Tieslietu ministrija atteica partijas reģistrāciju, aizbildinoties ar tās iecerētā nosaukuma abreviatūras LRMP (Latvijas Republikas Muļķu partija) līdzību ar jau pastāvošu institūciju un pārmetot ņirgāšanos par Latvijas valsti) “Latvijas laime”, kas arī bija iecerēta kā alternatīva tiem vēlētājiem, kuriem “nav par ko balsot”… LL bija tādi skaisti lozungi kā “Mēs zagsim mazāk kā citi!” un “Katram muļķim vietu Saeimā!”… Savukārt galvenais solījums bija “Mēs esam par …[vajadzīgo ierakstīt]!” Daudzas vērtīgas LL idejas laika gaitā ir izmantojušas arī citas – parastās – partijas… Šķiet, ka arī šis projekts uzskatāms par LL (LRMP) sekotāju…

+18
0
Atbildēt

4

    ievuliitis > martinsp 30.06.2010. 20.41

    Tas tas Vilnītis, kas brauca ar stopiem cauri Sibīrijai kopā ar O. Zalānu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    martinsp > martinsp 30.06.2010. 18.21

    Doma par LRMP dibināšanu radās, ja pareizi atceros, pēc kādas Zemkopības ministrijas presenes vēsturiskajā kafejnīcā “Ķieģelītis” Smilšu ielā 1/3…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    martinsp > martinsp 30.06.2010. 18.19

    Bija, bija Vilnītis… Jānis Vilnītis…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > martinsp 30.06.2010. 18.17

    Gati, baidos kļūdīties, bet vai Muļķu partijas priekšsēdētājam vai līdzpriekšsēdētājam uzvārds nebija Vilnītis?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 30.06.2010. 17.16

Lasīju par vienu latvieti Zviedrijā, kura’, lai piedalītos katrās LV vēlēšanās, brauc gandrīz vai cauri visai savai mītnes zemei.

Te Latvijā kaut kādi ” radošie – radošus jociņus taisa” – ja šī “partija” atņems kaut vienu balsi Vienotībai (un nav izslēgts, ka tā tas var notikt), tā būtu nodevība pret LV. Nepatīk man mētāties ar skaļiem vārdiem, bet šoreiz tā tas ir. Par Bankovski brīnums, itkā sakarīgs cilvēks

+23
-6
Atbildēt

5

    ilmisimo > buchamona 05.07.2010. 09.09

    Ak…..”zināt, ko par šādām spēlītēm teiktu teiksim Knuts Skujenieks…”

    Reizēm nezināt ir labāk.
    Zināšanas vairuo bēdas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 30.06.2010. 17.41

    Manuprāt, viņi varētu dabūt 1,7%, kas tiks atņemts “potenciālajam” (ne “hardcore”) Ēlertes un SCP elektorātam.:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 30.06.2010. 17.20

    Nedramatizē, Vienotībai ir savs stabils elektorāts, atņemt tai diezin vai daudz ko var, drīzāk, viņi var paņemt neizlēmušo balsis un to, kas patreiz taisās nebalsot, kā arī jaunu cilvēku balsis.
    Un, ja pieņem, ka viņi tiek Saeimā, ar PLL viņi diezin vai ies, ar SC arī, domāju, visdrīzāk ar Vienotību arī ies.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 30.06.2010. 17.27

    Gribētu zināt, ko par šādām spēlītēm teiktu teiksim Knuts Skujinieks un es tieši par to domāju, ka viņi var atņemt Vienotībai neizlēmušo,arī jauniešu balsis, un Tev tas liekas mazsvarīgi?
    Un pati šo ļaužu nostādne pret valsti ir reti stulba, kaut vai tādēļ, ka nav jau tas nekas jauns pasaulē – šādas “partijas”. Būtu vismaz problēmai meklējuši savu Latvijai “radošu” risinājumu, kā tas radošiem ļaudīm pieklātos :)

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

    maija_br > buchamona 30.06.2010. 19.54

    Taisnība ir tam, ka tā ir muļķība,kas dārgi maksā mūsu tautai. Pašvaldības vēlēšanās pat divas – trīs balsis izšķīra to vai kāds spēks nokļūst pie varas. Zaudētās balsis nāk par labu tiem, kas ienīst mūsu zemi, mūsu valodu, tiem, kas domā tikai par savu kabatu.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

nakts 30.06.2010. 16.36

+10
0
Atbildēt

1

    Līga Mellēna > nakts 30.06.2010. 17.00

    Tas pierāda, ka ši ideja nav nekas jauns. Bet, kā redzam, strādā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu