Kaloriju samazināšanas eksperiments • IR.lv

Kaloriju samazināšanas eksperiments

4
Maizes diena Āraišos

Ar žurkām skaidrs: ja ēd mazāk, tās dzīvo ilgāk. Bet vai šāda pat likumsakarība attiecas uz cilvēkiem? Amerikā nolēma paeksperimentēt ar 132 brīvprātīgajiem. Kaloriju patēriņš jāsamazina par 25%, un tā jānoturas divus gadus

Dags ir 45 gadus vecs vīrietis. Gara auguma, iesauļojies, draudzīgs un enerģisks. Varbūt nedaudz par tievu, ja salīdzina ar citiem amerikāņiem. Kad esmu ieradies aprunāties Vašingtona universitātes medicīnas centrā Sentlūisā, Dags Hansens atzīmē jau sesto mēnesi kopš iesaistīšanās eksperimentā Calerie.

«Paņemšu krēslu,» viņš izslīd no gultas. Acīs iekrīt vaļīgie džinsi. Arī krekls par lielu. Slimnīcā viņš ieradies jau dienu iepriekš, jo jāveic vairākas analīzes, kas ieplānotas pirmajā pusgadā pēc eksperimenta sākšanas. Dažas pārbaudes ir tikai mutiskas – intervijas un anketas, kuras izstrādājis uzvedības pētnieks. Tās palīdz noskaidrot, kā darbojas atmiņa un citas smadzeņu funkcijas.

Pārējās analīzes ir viegli invazīvas. Asins paraugu ņemšana, kaulu blīvuma skenēšana. Šajā rītā ir veikts vielmaiņas aktivitātes pētījums – vīrietim bija nekustīgi jāguļ gultā 45 minūtes, kamēr apkārt uzslēja plastikāta telti un mērīja izelpas apjomu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu