Sliekas uz šķīvja

  • Gunita Nagle
  • 15.01.2020
  • IR
Ilga Gedrovica.
Foto — Ieva Salmane

Ilga Gedrovica. Foto — Ieva Salmane.

Pierādot, ka kaltētās sliekās ir trīs reizes vairāk olbaltumvielu nekā liellopu gaļā, inženierzinātņu doktore Ilga Gedrovica pirmā Latvijā sākusi pētījumus par kukaiņu izmantošanu pārtikā

Tas brīdis ir pienācis — no 2020. gada daudzos Eiropas lielveikalos būs nopērkami pārtikas produkti no kukaiņiem. To paredz pērn publiskotais Eiropas Komisijas plāns Pārtika 2030, kurā doti risinājumi, kā nodrošināt pārtikas pieejamību 7,7 miljardiem pasaules iedzīvotāju, kuru skaits turpmākajos gados turpinās pieaugt. 

Jau šodien, ieejot kādā no rietumvalstu lielveikaliem, varat atrast gan Francijas uzņēmuma Jimini’s ražoto pastu jeb makaronus, kuru sastāvā ir Bufalo tārpi, gan kaltētus miltu melnuļu tārpus vai, ja tas šķiet par traku, arī melno šokolādi, kurā 21% ir circeņu milti. Varat arī nobaudīt Lielbritānijas uzņēmuma Eat Grub kraukšķīgus circeņus, iecept kēksos circeņu pulveri vai pirms sporta nodarbības ieēst enerģijas batoniņu, kurā ir circeņu milti. Arī Nīderlandē, Beļģijā, Dānijā un Somijā ir vairākas kompānijas, kas vairumtirdzniecībā piedāvā gaumīgi iepakotus kārdinoša izskata ēdienus, kuru sastāvā ir kukaiņi.

Jaunākajā žurnālā