
Ikdienā Olivers Šmits ir tehniķis Austrālijas nekurienes degvielas uzpildes stacijās. Bet viņa hobijs — feisbukā paša izveidotā latviešu ēdienu lapa — kļuvusi populāra visapkārt zemeslodei. «Pīrāgi, šķovēti kāposti un desiņas. Baigi garšo āboļmaizītes,» viņš uzskaita paša iecienītākos latviešu ēdienus. «Un rosols jeb rasols — mūsu grupiņā vienmēr ir diskusija, kurš nosaukums labāks.» Foto no personīgā arhīva.
Man patīk, ka varu runāt latviski, jo šinīs dienās tas gadās reti — sentimentāls kļūst Olivers Šmits. «Mana dzīvesbiedre ir austrāliete. Un šeit, kur strādāju, neviena latvieša tuvumā nav.» Olivers dzimis 1959. gadā Adelaidā, bet jau 35 gadus kā tehniķis uzrauga aprīkojumu Rietumaustrālijas degvielas uzpildes stacijās. Esmu viņu sazvanījusi nomaļā dzelzsrūdas, litija un zelta raktuvju reģionā. Latvietis dienā mēro 400—500 km, vienā piegājienā gadījies nobraukt pat 1700 km.
Ik dienu viņš atver arī feisbuka lapu Latvian Favorite Foods, ko izveidoja 2008. gadā. Pirmais ieraksts? «Ģimenes draudzenes Maigas Āboliņš pīrāgu recepte. To iemācījos 25 gadu vecumā, joprojām lietoju. Austrāliešiem garšo! Jā, pīrāgi var atšķirties. Mēs Austrālijā paši taisām mīklu, Amerikā mīklu bieži pērk veikalā. Daudzi speķi sacep pirms ielikšanas pīrāgos, es tā nedaru.»