Bez ģimenes vakariņām

  • Ilze Vītola
  • 10.06.2020
  • IR
Agostīno Morandi.
Foto — Kristīne Madjare

Agostīno Morandi. Foto — Kristīne Madjare

Pēc 16 Latvijā nodzīvotiem gadiem itālis Agostīno Morandi beidzot var teikt, ka latvieši ir iemācījušies gatavot makaronus

Savu sievu Agostīno sastapa Itālijā. Santa turp bija devusies ekskursijā. Dažus gadus padzīvojuši Agostīno dzimtajā Kremonā, 2004. gadā pāris pārvācās uz Rīgu, kur, viņaprāt, ekonomiskā situācija būs perspektīvāka. Agostīno privātstundās māca itāļu valodu, kā arī palīdz Rīgas veikaliem un restorāniem tikt pie Itālijas mazo ražotāju vīniem un citiem produktiem.

Kremona ir pilsēta Itālijas ziemeļos, Lombardijā. Reģions atrodas iekšzemē, tāpēc, kā atzīmē Agostīno, arī viņu uzturā dominē cūkgaļa, tiesa gan, vītināta — serrano un prosciutto šķiņķi. Lombardija ir risoto dzimtene, populārākie tā paveidi ir ar safrānu un ar sēnēm. Otrs ēdiens, kas tipisks šim reģionam, ir tortelīni jeb mazi pelmenīši, kas pildīti ar gaļu vai rikotas sieru. Lombardijai raksturīgs ēdiens ir mostarda di frutta, ko gatavo no augļiem, kas vārīti sinepju sēklu sīrupā. Tradicionāli to ēd kopā ar vārītu gaļu. Otrs gardumiņš, kas nāk no Kremonas puses, ir torrone — no cukura un riekstiem veidots saldums, ko dēvē par nugu. 

Jaunākajā žurnālā