Nēģu karaļi

  • Ieva Puķe
  • 18.12.2019
  • IR
Eduards un Zigrīda Skaveneci, SIA Krupis īpašnieki.
Foto — Gints Ivuškāns

Eduards un Zigrīda Skaveneci, SIA Krupis īpašnieki. Foto — Gints Ivuškāns.

Zigrīda un Eduards Skaveneci bija plānojuši doties pelnītā atpūtā, bet 90. gadu ekonomikas jukas lika pārvērst ģimenes hobiju biznesā. Viņi joprojām vada uzņēmumu Krupis un uzskata Carnikavas nēģus par visgaršīgākajiem Latvijā

Kādam ir jābūt īsteni labam nēģim, lai pircēji to meklētu? «Cilvēkiem ir dažādas garšas izjūtas, bet, pirmkārt, ir jājūt, ka nēģis ir tiešām svaigs,» atbild Eduards Skavenecs. «Arī ledusskapī stāvot, ja ēd tikai pēc nedēļas, nēģis zaudē to pirmo, to savu svaiguma garšu.»

Nēģis ir jāapstrādā pareizi. Gatavs jāuzkož viens vai uz labas kvalitātes baltmaizes ar sviestu. Nekaitēs drusciņa citrona skābumam. Etiķim un sinepēm Eduards gan saka kategorisku «nē». Smejoties stāsta, ko atbildējis publicistam Ērikam Hānbergam, kurš pie Carnikavas slavenākajiem nēģu cepējiem savulaik braucis kopā ar dzejnieku Imantu Ziedoni un žurnālistu Aivaru Berķi un brīnījies, ka uz galda nav šo piedevu. «Tad es tev iedošu kādu vecu nēģi, saliešu virsū etiķi, uzlikšu sinepes! Tu ēdīsi un no nēģa neko nejutīsi.»

Jaunākajā žurnālā