
Foto — Matīss Markovskis
Līga Āpša un Mareks Kovaļevskis pārcēlās no Rīgas
un laukiem, lai audzētu liellopus. Izveidoja zīmolu Tirzas bullis, kas gaļu piegādā klientiem līdz pat namdurvīm
Līga un Mareks strādāja Rīgā. Mareks tirgoja lauksaimniecības tehniku, Līga darbojās būvfirmā RBSSKALS. Pirms četriem gadiem abi saprata, ka velk atpakaļ uz laukiem. Mareks bērnībā dzīvoja Gulbenes novada Tirzā, Līga - blakus pagastā Lizumā. Zemes Tirzā netrūka, arī vecāku māja dzīvošanai bija, tāpēc atlika izdomāt, ko audzēt. «Domājām, ka varētu graudus, taču mums nebija tādu platību. Arī vide nepiemērota,» atceras Līga. Labībai vajag līdzenumus, nevis ielejas ar krūmājiem un dūkstīm.
Līdz ar to precētais pāris sliecās uz liellopu audzēšanu, jo tie vislabāk apsaimniekotu Dauškānu māju 20 hektārus: varēs noēst zāli un izbradāties. Tagad saimniecība ir 60 hektāru liela, un tajā ir divas lopu novietnes: buļļiem viena, govju mammām - otra.