Saldais sentiments

Foto — Freepik

Foto — Freepik.

Kēksi un kūkas ar žāvētiem augļiem ir gadsimtiem sena eiropiešu Ziemassvētku tradīcija — mazliet aizmirsta, pat apsmaidīta, bet pārsteidzoši nemirstīga

Pasaules kulinārijas vēsturnieki izpētījuši, ka žāvēto augļu kūkas Eiropā tiek ceptas jau vismaz 700 gadus, taču arheoloģisko izrakumu liecības ved pat uz 1. gadsimtu mūsu ērā. Līdzās medum žāvēti augļi senatnē bija vienīgais salduma un garšas dekadences avots visa gada garumā. Ziemassvētki bija šīs izpriecas kulminācija — kad tad vēl «izšaut» visu pārtikas krājumu pulveri! 

Aplūkojot dažādu tautu Ziemassvētku kūku tradīcijas, tās šķiet pārsteidzoši līdzīgas. Bez rozīnēm, žāvētām aprikozēm un riekstu saujām neiztikt, un neizbēgt no šļuciņas ruma, konjaka vai cita stiprā dzēriena. Slavenākais Ziemassvētku kēkss pieder angļiem, jo recepte vēsturiski izplatījusies visās bijušās britu impērijas zemēs, kas nozīmē gandrīz pusi pasaules. 

Jaunākajā žurnālā