KNAB oligarhu lietas ietvaros nesāk izmeklēt amatpersonas kukuļdošanu • IR.lv

KNAB oligarhu lietas ietvaros nesāk izmeklēt amatpersonas kukuļdošanu

20
Foto: Edijs Pālens, LETA

Straume: kriminālprocesa sākšanai birojam trūkst pierādījumu, amatpersonas vārds netiek atklāts

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pierādījumu trūkuma dēļ nesāks kriminālprocesu pret kādu amatpersonu par iespējamu prettiesiska labuma pieņemšanu tā dēvētās “oligarhu lietu” ietvaros, aģentūrai LETA sacīja KNAB vadītājs Jēkabs Straume.

Lēmums pieņemts tāpēc, ka netika konstatēti pierādījumi, ka šāds prettiesisks labums ir pieņemts, teica Straume, neatklājot, par kādu tieši amatpersonu ir runa. Viņš atsaucās uz Kriminālprocesa likuma nosacījumiem.

Ja arī noziegums būtu konstatēts, tam jau būtu iestājies noilgums, piebilda KNAB priekšnieks. KNAB izmeklēšanas nodaļas vadītāja Ilze Kivleniece 8.augustā “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijā deputātus informēja, ka birojā sākta resoriskā pārbaude par, iespējams, prettiesiska labuma pieņemšanu no kādas amatpersonas puses.

Pirms tam birojs nolēma nesākt kriminālprocesu par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu Rīgas brīvostā. Zemkopības ministrs noliedza žurnālā “Ir” publicēto, no viesnīcā “Rīdzene” noklausītajām sarunām izrietošo informāciju, ka viņam pastarpināti piederētu zemesgabals Rīgas brīvostas teritorijā.

Vienlaikus no žurnālā “Ir” publicētajiem sarunu iespējamiem atšifrējumiem izrietēja, ka Ainārs Šlesers varētu būt uzsaucis Dūklavam konjaka pudeli par palīdzību izkārtot koku izciršanu vietā, kur uzbūvēta Šlesera māja. Viesnīcā “Rīdzene” noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā “Ir” tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas “oligarhu lietā”.

 

Komentāri (20)

traductrice 29.08.2017. 16.26

KNABS saistībā ar oligarhu sarunām “nesāks izmeklēt”, “nesāks pārbaudīt”, vienvārdsakot, NEKO NEDARĪS. Tātad jāsecina, ka knābja darbs ir nestrādāt.

+15
-2
Atbildēt

4

    basta > traductrice 29.08.2017. 17.49

    to traductrice

    Varbūt vajag darbaļaužu vēstuli, ar prasību notiesāt uz nāvi trockistus, buhāriniešus un zinovjeviešus, tā varētu to zupu uzturēt siltu līdz Saeimas vēlēšanām. Kamēr Bordāns vēl nav pievienojies RD valdošai koalīcijai un viņam ir daudz brīva laika, varētu ar to noņemties.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > traductrice 30.08.2017. 08.23

    Nuja,gaidi vien,ka Potāpova vai Jurašs tev atvainosies…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > traductrice 30.08.2017. 10.16

    to Ēriks

    Cēzara sieva ir bez vainas, pēc definīcijas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ierados > traductrice 30.08.2017. 08.08

    Knābis, savos uzskatos ir svēts kantoris, kurš nekad nekļūdās vai nepieļauj ko nelikumīgu. Tāds augstākās varas sindroms, mantots no PSKP, kas sevi identificēja ar dievu. Demokrātiskai varai ir citāda reakcija uz kļūmēm, proti, kļūmes tiek atklātas, nevis rūpīgi paslaucītas zem tepiķa un, iespēju rebežās, labotas komplektā ar publisku atvainošanos.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 29.08.2017. 17.29

Tie, kas gribēja kaut ko darīt ar augstāka līmeņa korupciju, tie tai KNAB sen vairs nav.

Tie, kas palika, drosmīgi ķers ceļu policistus un kādu ārstu par simts eiro kukuli.

Un nodarbosies ar “profilaksi”, uz ko Streļčenoks lika akcentu.

Visi taču saprot, ka valstī nepastāv nekāda politiska griba reāli, nevis deklaratīvi cīnīties ar augsta līmeņa politisko un administratīvo korupciju, kurš tad būs tas muļķis, kas skries ar galvu sienā.

+10
-3
Atbildēt

0

rinķī apkārt 29.08.2017. 22.53

Tas šoreiz nav tik svarīgi – sāks kaut ko KNAB darīt, vai ne. Daudz svarīgāk ir tas, vai sarunu publiskošana būs atstājusi kādas pēdas LR pilsoņu spriestspējā, jeb ne :)

Šobrīd izskatās, ka ne :)

+4
-1
Atbildēt

1

    basta > rinķī apkārt 30.08.2017. 10.07

    to rinķī akārt

    Homo sapiens piemīt spēja, būt kritiskiem, homo sovieticus tādu spēju nav, tas ēsis visu, ko tam iemet trauciņā. Katrs tagad publicēs, visu kas tam ienāks prātā, par kā autentiskumu nevar pārliecināties un KNAB ar to vien noņemsies?

    Varbūt vēl vajadzēja sasaukt parlamentāro komisiju uz čekas paskvilanta, Ozoliņa, raksta par Parādnieka un Naudiņa hokeja spēli pret Baltkrievijas diktatoru, aizmirstot, ka Āboltiņa tur bija lielākā līdzjūtēja, pamata un par Operai nopelnītiem tik ļoti vajadzīgiem līdzekļiem uz Krutoja ballīti.

    “Tiesiskuma” parķijai ir pretenzijas pret Šļeseru, tad nevajag turpināt dalīt UA krievu bandītiem un čekistiem, nevajag ar viņa ieliktnīšiem: Ozolu un Magoni atjaunot darba attiecības, nevajag viņa ieliktnīti Matīsu likt satiksmes miņistra amatā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu