Lietuvā sāk darbu jaunais Seims • IR.lv

Lietuvā sāk darbu jaunais Seims

26
Lietuvas Seima nams. Foto: Jevgeņijs Skopincevs, LETA

Zemnieku un zaļo savienības vadītajai koalīcijai parlamentā vairāk nekā 80 deputātu atbalsts

Lietuvas jaunais Seims, kas ievēlēts oktobrī, pirmdien pulcējas uz savu pirmo sēdi, kurā saskaņā ar parlamenta statūtiem jaunajiem deputātiem jānodod zvērests un aizklātā balsošanā jāievēl parlamenta priekšsēdētājs, vēsta aģentūras LETA-BNS.

Spīkera amatam vēlēšanās uzvarējusī Zemnieku un zaļo savienība nolēmusi izvirzīt Viktoru Pranckieti. Sēdi vadīs vecākais šajā Seima sasaukumā ievēlētais deputāts – partijas “Kārtība un taisnīgums” pārstāvis Jozs Imbrass.

Jaunā sasaukuma parlamentā no iepriekšējā Seima deputātiem pārvēlēti 59, vēl 82 ievēlēti no jauna vai atgriezīsies Seimā pēc pārtraukuma. Jaunajā Seimā ievēlēti 111 vīrieši un 30 sievietes. Salīdzinot ar iepriekšējā sasaukuma Seimu, jaunajā parlamentā sieviešu būs par trim mazāk. Deputātu vidējais vecums jaunajā parlamentā ir 51,5 gadi – par 1,3 gadiem mazāk nekā pašreizējā Seimā.

Oktobrī notikušajās Seima vēlēšanās Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība ieguvusi 56 deputātu mandātus, “Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti” – 31 mandātu, Sociāldemokrātu partija – 17 mandātus, Liberāļu kustība – 14 mandātus.

Pa astoņiem mandātiem ieguvušas “Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība” un partija “Kārtība un taisnīgums”, divi mandāti būs Darba partijai, pa vienam – Lietuvas Zaļo partijai, Centra partijai un partijai “Lietuvos sarašas”. Seimā, kurā ir kopumā 141 deputāts, iekļuvuši divi neatkarīgie kandidāti.

Vēlēšanās uzvarējusī Zemnieku un zaļo savienība un trešās vietas ieguvēja Sociāldemokrātu partija pagājušajā trešdien parakstīja valdības koalīcijas līgumu, vienojoties, ka svarīgākie šīs koalīcijas darbi būs emigrācijas apturēšana, demogrāfisko problēmu risināšana un sociālās atstumtības mazināšana, bet īpašu uzmanību paredzēts veltīt izglītībai. Dokumentā norādīts, ka attiecībā uz jautājumiem, kas skar vērtības, koalīcijas partneri lēmumus pieņems patstāvīgi un drīkstēs Seimā meklēt citu sabiedroto atbalstu, nepārkāpjot koalīcijas līgumu.

Nākamās valdošās partijas lēsušas, ka Lietuvas Seimā, kurā ir 141 deputāts, tās varēs rēķināties ar gandrīz 80 balsīm, jo zaļzemnieku frakcijai varētu pievienoties daži deputāti, kas savas kandidatūras bija izvirzījuši paši, savukārt sociāldemokrātiem – divi vienmandāta apgabalos ievēlētie Darba partijas pārstāvji. Kā norādījis zaļzemnieku līderis Ramūns Karbauskis, viņa partijas frakcijā būs 59-60 deputāti, tikmēr līdzšinējais premjerministrs, sociāldemokrātu priekšsēdētājs Aļģirds Butkevičs minējis skaitli 19.

Saskaņā ar Lietuvas konstitūciju no brīža, kad jaunais Seims sāk darbu un līdzšinējā valdība noliek pilnvaras, valsts prezidentam 15 dienu laikā jāiesniedz apspriešanai Seimā jaunā premjerministra kandidatūra.

Koalīcijas līgumā norādīts, ka premjerministra un Seima priekšsēdētāja amatu kandidatūras izvirzīs zaļzemnieki, bet amati Seimā un valdībā tiks sadalīti atbilstoši izcīnīto deputātu mandātu skaitam. Premjerministra amatam zaļzemnieki virza bijušo policijas ģenerālkomisāru un iekšlietu ministru Sauļu Skverneli. Iepriekš sarunu gaitā tika panākta vienošanās, ka zaļzemnieki uzņemsies atbildību par 11 ministrijām, sociāldemokrātiem atstājot trīs – Ārlietu, Tieslietu un Ekonomikas ministriju.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu