"Bloomberg": Krievijas hakeri uzbrukuši bijušā NATO spēku komandiera datoram • IR.lv

“Bloomberg”: Krievijas hakeri uzbrukuši bijušā NATO spēku komandiera datoram

27
Bijušais NATO Eiropas spēku komandieris Filips Brīdlovs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Hakeri publiskojuši ģenerāļa Filipa Brīdlova saraksti un datus par viena no Sorosa fondiem darbu

Tie paši hakeri, kuri pirms kāda laika varēja būt īstenojuši uzbrukumu ASV Demokrātu partijas e-pastiem un publiskojuši tās saraksti, varētu būt vainojami arī jaunā uzbrukumu sērijā, ziņo aģentura “Bloomberg”.

Pēc tās iegūtās informācijas, šie kiberuzbrucēji veikuši uzbrukumus bijušā NATO Eiropas spēku komandiera ģenerāļa Filipa Brīdlova sarakstei un “Atvērtās sabiedrības” institūta servisiem, kas ir daļa no miljonāra Džordža Sorosa atbalstītajiem projektiem.

Uzbrucēji publicējuši iegūto informāciju saitē DCLeaks.com. Tur ievietota Brīdlova sarakste un dati par “Atvērtās sabiedrības” institūta darbību. Tiek ziņots, ka hakeriem piekļuve fonda datoriem bijusi aptuveni gadu. Ziņu aģentūra apgalvo, ka runa ir par tiem pašiem hakeriem, kuri īstenoja uzbrukumu ASV Demokrātu partijas datoriem un kurus vada Krievijas specdienests.

ASV izlūkdienests jau pirms gada brīdinājis Kongresa augstas amatpersonas par iespējamu hakeru uzbrukumu Demokrātu partijai. Ziņu aģentūra “Reuters” vēsta, ka tās rīcībā ir informācija, ka specdienesti toreiz virknei politiķu pastāstījuši – kiberuzbrukumus koordinē divi Krievijas izlūkdienesti vai to kontrolētas organizācijas. Taču kongresmeņi nav varējuši šo informāciju nodot tālāk kiberuzbrukumu upuriem, jo tā bijusi slepena.

Skandāls par uzbrukumiem Demokrātu partijas datoriem sākās pēc tam, kad internetā tika publicēti ap 20 tūkstoši e-pasta vēstuļu, ko rakstījuši partijas pārstāvji ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Partijas kandidāte Hilarija Klintone paziņoja, ka šo vēstuļu nopludināšanu organizāja Krievijas specdienesti.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Krievijai nav nekāda sakara ar kiberteroristiem.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija šobrīd izskata jautājumu par jaunu sankciju noteikšanu Krievijai, šādi reaģējot uz Demokrātu Nacionālā konventa (DNC) datoru uzlaušanu, vēsta laikraksts “The Wall Street Journal”.

Lai ieviestu sankcijas, administrācijai būs oficiāli kiberuzbrukumā Demokrātiskās partijas serveriem jāapsūdz Krievija vai Krievijas varasiestāžu atbalstītie hakeri.

Kā ziņoja ASV preses avoti, Federālais izmeklēšanas birojs, kas veic demokrātu serveru uzlaušanas izmeklēšanu, kā arī citi ASV specdienesti uzskata, ka Krievijas saistība ar kiberuzbrukumu ir gandrīz  neapšaubāma.

ASV Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līdere Nensija Pelosi ceturtdien kiberuzbrukumu nosauca par “elektronisko Votergeitu”. “Esmu pilnīgi pārliecināta, ka tas ir Krievijas roku darbs,” sacīja politiķe.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu